Kempenatlas

De KEMPENATLAS brengt de Antwerpse Kempen voor het eerst in kaart, zowel als boek als in een tentoonstelling. Twaalf thematische kaarten en essays geven inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling en toekomstige mogelijkheden van de regio. De atlas is een uitnodiging voor discussie tussen beleidsmakers, ontwerpers en bewoners over de ruimtelijke uitdagingen van de Kempen. De KEMPENATLAS werd opgezet door de Onderzoeksgroep voor Stadsontwikkeling, Ar-TUR en de Provincie Antwerpen en is een voorbeeld van een interfacultatieve samenwerking met verschillende collega-onderzoekers van de Henry van de Velde, Erfgoed & Duurzaamheid die hebben bijgedragen aan deze publicatie. De publicatie is bekroond met het academische GPRC-label. Het initiatief werd gedeeltelijk gefinancierd met een succesvolle crowdfunding.

In de KEMPENLABs gebruiken we workshops over specifieke gevallen om actuele en urgente uitdagingen aan te gaan, zoals huisvesting, veroudering of mobiliteit, om de kwaliteit van de gebouwde en open ruimte in de regio te vergroten. De KEMPENLABS zijn geselecteerd voor de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam.

Onderzoeker(s): Maarten Van Acker,  Geert De Blust, Dirk Lauwers, Stijn Rybels, Jeroen De Waegemaeker, Tim Soens, Koen Van Bockstal, Piet Lombaerde, Thomas Vanoutrive, Tom Coppens, Guy Bovyn, Bruno Notteboom
Opdrachtgever(s): Ar-Tur, Provincie Antwerpen
Periode: 2016-2018: 
Partner(s): MUST, Filip Dujardin, Public Space