The Transformative Potential of Land Use Conflicts: Unravelling the political

De focus van dit onderzoek ligt op het transformatief potentieel van planningsconflicten. Het onderzoekt de instrumenten die verschillende kritische planningstheorieën aanreiken om alledaagse conflicten rond landgebruik en hun transformatief potentieel te analyseren. 

Twee benaderingen worden momenteel reeds vaak gebruikt binnen de debatten in de planningstheorie rond dit thema, met name de collaboratieve benadering en agonistische pluralistische benadering. In dit onderzoek wordt een derde benadering in het debat opgenomen, met name de agonistische disruptieve benadering. 

Gebruikmakend van de theoretische tools die deze drie benaderingen bieden, focust dit onderzoek op vier conflicten rond landgebruik. In deze cases worden de dynamieken geanalyseerd die zich voordoen wanneer mensen de algemeen aanvaarde ideeën over hoe land moet gebruikt worden, in vraag stellen.

Op maatschappelijk vlak legt het onderzoek verschillende manieren van transformatie bloot, en duidt het de relevantie van conflicten in dit proces. Op theoretisch niveau biedt het een alternatief voor te dichotomiserende debatten tussen collaboratieve en agonistische pluralistische planningsbenaderingen.

Onderzoeker(s)Elisabet Van Wymeersch
Opdrachtgever(s): UAntwerpen, Prof. Stijn Oosterlynck, Dr. Thomas Vanoutrive
Periode: Okt. 2013 – Nov. 2017