Urban Underground Spaces

Urban underground space (UUS) biedt een antwoord op maatschappelijke stedelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, bevolkingsgroei, energiecrisis en infrastructurele vraag. Alhoewel de verdiensten van UUS in het buitenland erkend worden en de maatschappelijke en ruimtelijke meerwaarde van de ondergrond duidelijk is, weten stakeholders nog niet hoe UUS hen kan helpen bij het creëren van vitale, duurzame steden. De ondergrondse dimensie is een vergeten planningsdimensie en de relatie tot de bovengrond wordt niet vaak gelegd. Het is tijd voor een geïntegreerde aanpak van ondergrond en de bovengrond, zowel op vlak van planning, beleid en ontwerp. 

De onderzoeksvraag blijft hoe UUS geïntegreerd kan worden in stedelijke herontwikkelingsprojecten om tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van de stad.
Dit project heeft tot doel een innovatief kader te ontwikkelen voor de integratie van UUS in stedelijke herontwikkelingsprojecten op vlak van planning en ontwerp. 

Onderzoeker(s)Shana Debrock
Periode: 2018 - heden

 


Spanje (Plaza de Domingo Gascón, 44001 Teruel, Aragon), jeugdcentrum, ontworpen door Mi5 Arquitectos + PKMNParis (Frankrijk), Louvre, ondergronds museum, ontworpen door I. M. PeiNY (USA), ontwerp - Low line, ondergronds parkBeirout (Libanon), ondergrondse nachtclub, ontworpen door Bernard Khoury