Geschiedenis van het Ruusbroecgenootschap

Het Ruusbroecgenootschap werd gesticht in 1925 door vier Jezuïeten met een achtergrond in de studie van de Nederlandse filologie: Desideer Stracke, Jozef Van Mierlo, Leonce Reypens en Jan-Baptist Poukens. Hun doel was het bestuderen van de geschiedenis van de spiritualiteit in de Nederlanden tot 1750. De stichters van het genootschap waren erg productief: ze stichtten een bibliotheek (1925) en publiceerden een tijdschrift (Ons Geestelijk Erf - 1927) en een reeks boeken (Studiën en Tekstuitgaven van Ons Geestelijk Erf*).

Het Ruusbroecgenootschap bleef een onafhankelijk onderzoeksinstituut tot 1973. In dat jaar werd het opgenomen - zonder zijn identiteit te verliezen - in de eveneens door Jezuïeten gestichte Universitaire Faculteit Sint-Ignatius Antwerpen (UFSIA) en in 2003 in de huidige Universiteit Antwerpen. Het Ruusbroecgenootschap is geaffilieerd met de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en heeft binnen deze faculteit een semi-autonome positie.

Onze geschiedenis in beeld


te koop

*Een aantal delen uit de reeks Studiën en Tekstuitgaven van Ons Geestelijk Erf is nog in voorraad en kan besteld worden bij het Ruusbroecgenootschap.