Biologe trekt met vrouwelijke wetenschappers naar Antarctica

Via Homeward Bound ijvert Gudrun De Boeck (UAntwerpen) voor meer diverse, inclusieve en duurzame wereld


8 maart is Vrouwendag, en voor prof. Gudrun De Boeck (UAntwerpen) is het een speciale editie. Zij start deze maand aan een intensieve Australische opleiding die uiteindelijk zal leiden tot een expeditie naar … Antarctica, in het gezelschap van uitsluitend internationale topwetenschapsters.

Gudrun De Boeck, een van de vrouwelijke professoren van het Departement Biologie op de Universiteit Antwerpen, werd geselecteerd om deel te nemen aan het Homeward Bound-programma, een prestigieus Australisch project. In een periode van 10 jaar wil Homeward Bound 1000 vrouwen uit de zogeheten STEMM-richtingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics & Medicine) een leadershipprogramma laten volgen, zodat zij het voortouw kunnen nemen op weg naar een meer diverse, inclusieve en duurzame wereld.

Planeet vormgeven

“Homeward Bound heeft  als doel om de leiderscapaciteiten van vrouwen te stimuleren, en hun invloed en impact op de beslissingen die onze planeet vorm geven, te vergroten”, vertelt initiatiefneemster Fabian Dattner.

Sinds 2016 werden wereldwijd reeds 511 vrouwelijke wetenschapsters – van astronomen tot zuidpoolexperten – geselecteerd om deel te nemen aan dit programma: zij vertegenwoordigen 54 nationaliteiten en zijn tussen 21 en 70 jaar oud. De opleiding start online in maart 2021, maar mondt uit in een drie weken durende intensieve worksshop in 2022, waarbij 100 vrouwen vanuit de hele wereld samenkomen tijdens een expeditie naar Antarctica.

De keuze voor Antarctica is niet toevallig. Het continent staat met zijn ijsbergen, gletsjers en eindeloze pinguïnkolonies symbool voor de ontzagwekkende schoonheid van de natuur, en tegelijk voor kwetsbaarheid door de bedreiging van de klimaatveranderingen.

Kinderen op een vissersboot

De voorbije jaren werden nog maar twee Belgische vrouwen geselecteerd voor het project. Dit jaar kregen Céline Hanzen, postdoctoraal onderzoeker aan de University of KwaZulu-Natal (Zuid-Afrika), en Jill Peeters, de voormalige weervrouw van vtm, een uitnodiging. En ook prof.  Gudrun De Boeck is er dus bij. De Boeck bestudeert hoe de mens, het veranderende klimaat en de vervuiling een invloed hebben op de vissen in onze beken, rivieren en in de zee.

“Net zoals de meeste vrouwen in de wetenschap moet ik mijn ‘mannetje’ staan in een wereld waar vrouwen nog vaak in de minderheid zijn”, vertelt de biologe. “Soms was het een hele klus om carrière en kinderen te combineren, en eindigden die kinderen wel eens op het werk, of op een vissersboot… Dat maakt het des te belangrijker om zichtbaar te zijn, en jonge wetenschapsters aan te moedigen en te helpen om hun talenten te ontplooien en hun dromen na te jagen. Daarom ben ik ook blij met mijn selectie voor het Homeward Bound-programma: het geeft me een forum om mijn boodschap te verkondigen."