Lessen met simulatiepatiënten

Simulatiepatiënten (simpa's) werken mee in lessen en examens.

Lessen met simpa's

  • Communicatie:

Studenten oefenen specifieke communicatietechnieken met simpa's. Simpa's studeren op voorhand een rol/casus in, die ze tijdens deze oefenles brengen. Na de oefening wordt aan de simpa gevraagd om feedback te geven over hoe ze het gesprek ervaren hebben als patiënt.

Voorbeelden van lessen communicatie: motiverende gespreksvoering, intake- en anamnesegesprek, omgaan met conflicten, spreken over seksualiteit/intimiteit, meedelen van slecht nieuws.

  • Lichamelijk onderzoek:

​Tijdens deze lessen oefenen studenten een bepaald lichamelijk onderzoek (vaak voor de eerste keer) met een simpa. Simpa's moeten geen rol voorbereiden, er wordt feedback gegeven over hoe ze het onderzoek ervaren hebben.

Voorbeelden van lessen fysiek onderzoek: bewegingsonderzoek (vb. van de schouder), borstonderzoek, intiem onderzoek bij de man / vrouw (lees verder).

  • Consultvoeren:

De klinische vaardigheden (communicatievaardigheden en lichamelijk onderzoek) worden in deze lessen gecombineerd toegepast. Studenten gaan zelfstandig te werk om een consult van begin tot einde uit te voeren. Simpa's studeren op voorhand een casus, met specifieke lichamelijke symptomen.

Examens met simpa's: stationsproeven

In de 1e bachelor, 3e bachelor en 2e master worden stationsproeven georganiseerd om de klinische vaardigheden te testen. Hierbij doorlopen studenten een aantal 'stations' waar zij een bepaalde opdracht moeten uitvoeren binnen een beperkte tijd.

Bij verschillende stations werken simpa's mee. Voorbeelden: bloeddrukmeting, onderzoek van neus-keel-oor, bewegingsonderzoek van een ledemaat, onderzoek van de longen.