Naar een mobile first en gebruiksvriendelijke website

Sinds mei 2016 evolueren we, op basis van grondig gebruikersonderzoek, stap voor stap naar een mobile first en gebruiksvriendelijke(re) website.

We gingen in zee met Internet Architects om ons bij dit proces te ondersteunen. Zij hanteren de internationaal toegepaste toptakenstrategie van Customer Carewords.

2020: mobile first redesign

mobile first redesignAls alles volgens plan verloopt, zetten we in 2020 een grote stap in het optimaliseringstraject van de website.

We plannen een redesign van de website. Dit redesign zal mobile first zijn, volgens de nieuwe, opgefriste huisstijlgebruiksvriendelijk én meteen een heleboel stappen zetten richting toegankelijke website (volgens richtlijnen Anysurfer).

Het redesign zal gebaseerd zijn op de bestaande contentelementen, en doorgevoerd worden op alle bestaande inhoud van de website. Er moet dus geen inhoud overgezet worden naar een 'nieuwe website', onze bestaande website krijgt gewoon een nieuw kleedje. In deze fase komen er nog geen nieuwe contentelementen bij, omdat de focus lag op de technische transformaties van de huidige databases om het redesign mogelijk te maken. 

Het content management systeem zal enkele kleine wijzigingen ondergaan. Vóór de omschakeling zullen alle editors uitgenodigd worden op een workshop waarop alle veranderingen worden uitgelegd.

Het nieuwe design zal effect hebben op de manier waarop je informatie op je website presenteert. Ook hier zoomen we tijdens die workshop op in. Bij de omschakeling zal je als editor paraat moeten staan om de presentatie van je website te controleren en bij te schaven volgens de nieuwe look. Hierover wordt de volgende maanden nog verder gecommuniceerd. Hou je mailbox in het oog voor de 'Webinfo' nieuwsbrief. Hieronder vind je een eerste timing, maar die kan nog verschuiven.

Voor we het vernieuwde design kunnen lanceren moet er nog het één en ander gebeuren:

  • afwerken definitieve designs volgens customer journey van toptaken + feedback door core content editor teams (ongoing)
  • afwerken grote technische aanpassingen achter de schermen, zodat database en presentatielaag uit elkaar kunnen getrokken worden (verwachte einddatum: maart 2020),
  • lanceren testsite + optimaliseren na testen (verwacht: april 2020),
  • opleiding voor alle webeditors: roadshow - handleiding - ... (april - juni 2020)
  • omschakelen website naar mobile first redesign (verwacht: zomer 2020).

> Lees meer over het volledige traject en alle stappen die reeds werden gezet

> Bereid je webpagina's voor op het redesign

Redesign - sneak preview

Neem al eens een kijkje naar enkele redesignvoorstellen voor het opleidingsaanbod. Opgelet: deze designvoorstellen zijn nog niet definitief. Er loopt momenteel een feedbackronde met communicatieverantwoordelijken van faculteiten en centrale diensten. Ook de designs voor de andere toptaken zullen nog afgetoetst worden met kerneditors per toptaak.Contact

Nog vragen? webredactie@uantwerpen.be