Side header image

Gebouwen

Gebouw Z: de technische campus

De Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen kreeg in juni 2016 een gloednieuwe thuishaven op de aangrenzende Campus Groenenborger (Gebouw Z).

Op Campus Groenenborger verrees Gebouw Z. Het gebouw is nu de thuishaven van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. In het gebouw zijn laboratoria, bouwateliers, onderzoeksruimten, pc-klassen en kantoren ingericht. Dit nieuwe gebouw biedt sinds dit academiejaar onderdak aan de opleidingen elektromechanica en bouwkunde van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. 

In Gebouw Z meten de sensoren in elke ruimte de temperatuur, de energiestromen en de luchtkwaliteit. Dit systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ramen 's zomers automatisch open gaan om overtollige warmte af te voeren, rekening houdend met de weersverwachting van de volgende dag. Zo kan het gebouw een toonbeeld zijn van duurzaamheid. Studenten en onderzoekers kunnen bovendien naar hartenlust experimenteren met de installaties. 

Gebouw Z

Gebouw Z

Toonbeeld van duurzaamheid

Een BEO-veld, betonkernactivering, een hydraulisch buizennetwerk: het gloednieuwe Gebouw Z op Campus Groenenborger is een toonbeeld van duurzaamheid. Een goeie zaak voor het milieu en voor het budget, maar ook voor de studenten en onderzoekers van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Hun nieuwe infrastructuur is meteen ook een boeiend onderzoeksobject.

Jan Meersman en Kwinten Crauwels van DMT architecten focusten op de functionaliteit en de rationaliteit van het gebouw. “Het complex omvat onder meer bouwateliers, heel diverse labo’s, garages met zware machines, computerlokalen en kantoren. Erg bijzonder: de studenten hebben het proces van dichtbij gevolgd, en ook de professoren waren heel betrokken.”

Eén groot labo

De technologische hoogstandjes zijn een goede zaak voor het milieu en voor de energiefactuur, maar tegelijkertijd vormen ze ook één groot onderzoekslabo voor studenten en wetenschappers van de opleidingen elektromechanica en bouwkunde.

“De labo’s zijn verbonden met de technische installaties”, vertelt Walter Sevenhans, decaan van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. “Dat is uiteraard erg handig voor wetenschappelijke experimenten. De toegepaste technieken zijn ook makkelijk zichtbaar, en dus ideaal om de vakinhoud, die vaak focust op energie en duurzaamheid, ter plekke te vertalen naar de praktijk.”