Grafische kunst siert gangen van de Universiteitsbibliotheek

Gerenommeerde grafica Veerle Rooms toont vijftig jaar aan werk uit binnen- en buitenland

De gangen van de Universiteitsbibliotheek in Antwerpen zullen ongetwijfeld de komende maand veel bekijks hebben. Grafica Veerle Rooms stelt er namelijk tentoon met ‘VIJFTIG JAAR INTERNATIONALE PROJECTEN’, een overzichtsexpo waarin een halve eeuw aan uitwisselingsprojecten in de kijker staat. Tijdens de opening trokken alvast meer dan honderd kunstminnende bezoekers grote ogen.

Veerle Rooms (°1947 Sint-Niklaas) studeerde Beeldende en Grafische Kunsten aan het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen. Gedurende 35 jaar was zij docente tekenkunst en grafiek in het Hoger Kunstonderwijs aan de Karel de Grote Hogeschool  en wierp ze zich op als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars in haar discipline. Met haar nieuwste tentoonstelling ‘VIJFTIG JAAR INTERNATIONALE PROJECTEN’ toont ze een brede waaier aan eigen werk, maar vooral samenwerkingsprojecten met andere kunstenaars. 

Verscheidenheid typeert haar artistieke praktijk. Zo werkt Rooms met verschillende papiersoorten en beheerst ze ook diverse grafische technieken, van de klassieke tot de nieuwe media. Ook het gebruik van tekst is een terugkerend element in haar grafiek.

Onvergetelijke dag

Rooms’ werk wierp in het verleden hoge ogen tot ver buiten de landsgrenzen. De laatste vijftig jaar reisde ze in het kader van artistieke uitwisselingsprojecten naar alle uithoeken de wereld: van Zuid-Afrika over Japan tot Nieuw-Zeeland. Die halve eeuw aan intensieve arbeid en liefde voor het vak bundelt ze nu in één grote expo.

Begin maart opende de tentoonstelling de deuren, en dat ging uiteraard gepaard met de nodige belangstelling. Meer dan honderd kunstliefhebbers zakten af naar de bibliotheek om haar werk te bewonderen. Rooms: “Het was voor mij een onvergetelijke dag. Nooit eerder mocht ik zoveel vriendschap en waardering voor mijn werk ondervinden. Het was dan ook een krachttoer om dit allemaal voor deze tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek te realiseren.”

Uitstel is geen afstel

De zware brand van dinsdag 5 juli 2022 zorgde ervoor dat de tentoonstelling VIJFTIG JAAR INTERNATIONALE PROJECTEN werd uitgesteld. Dankzij de Antwerpse brandweer bleef de Universiteitsbibliotheek gevrijwaard van schade. Zelf blikt Rooms dan weer terug op een zwaar revalidatiejaar. Voor zowel de grafica als de universiteit voelt de tentoonstelling aan als een renaissance, een wedergeboorte. Met de lente in aantocht is er daarom geen beter moment denkbaar om haar indrukwekkend oeuvre te ontdekken.  

De tentoonstelling is van donderdag 2 maart tot en met zaterdag 8 april 2023 tijdens de openingsuren van de Universiteitsbibliotheek te bezoeken in de ontvangstruimte van de bib op de Stadscampus van UAntwerpen (Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen).

Meer info vindt u terug op  https://www.rubirubi.be/nl/activiteit/veerle-rooms