Side header image

Masterclass Dewatripont

DewatripontHow sound are banks today?

Masterclass door prof. dr.  Mathias Dewatripont, Université Libre de Bruxelles (4 april 2019)

Laudatio: prof. dr. Jan Bouckaert

> Bekijk de presentatie van de masterclass

> Herbekijk de volledige masterclass op YouTube

Bekijk de fotoreportage

Masterclass: How sound are banks today? (Herbekijk op YouTube)
Door prof. dr. Dewatripont, Université Libre de Bruxelles

In deze masterclass liet professor Mathias Dewatripont het publiek kennismaken met de economische principes achter de prudentiële reglementering van banken in het kader van de Europese bankenunie. Hij had daarbij in het bijzonder aandacht voor:

• de mate waarin de regelgeving sinds 2008 is gecorrigeerd op het gebied van liquiditeit, solvabiliteit en resolutie;

• de mogelijke ernst van overcapaciteit in het bankwezen, zowel in België als in Europa, gelet op de bestaande technologische mogelijkheden;

• de vraag of banken op EU-niveau een oplossing kunnen zijn die meer risicospreiding toelaat, of dat ze juist de ‘too big to fail’-problematiek verder in de hand zouden werken.

• Prof. dr.  Mathias Dewatripont,  Université Libre de Bruxelles
  • Tom Dechaene, Directeur National Bank van België
  • Prof. dr.  Lucrezia Reichlin, Professor of Economics at London Business School
  • Prof. dr. Herman Daems, Voorzitter Raad van Bestuur BNP Paribas Fortis