YouTube maakt scholieren vertrouwd met jaarrekeningen

De Universiteit Antwerpen lanceert vier gloednieuwe YouTube-kanalen. De korte Nederlandstalige video’s over wiskunde, statistiek en boekhouden zijn zo voortaan ook toegankelijk voor middelbare scholieren. “Ze vormen een prima aanvulling op hun lessen”, zegt prof. Koen Vandenbempt.

V.l.n.r.: dr. Kris Annaert, Ida Ruts, dr. Katrien Van Driessen, prof. dr. Adriaan Herremans en Christine Lippens.

YouTube-kanalen over wiskunde en bedrijfskunde

Sinds 2016 maakt UAntwerpen voor haar studenten Economie en Bedrijfswetenschappen korte video’s waarin theorie en oefeningen voor verschillende vakken beknopt en helder toegelicht worden. “We zien dat onze kennisclips, bijvoorbeeld over matrixvermenigvuldigingen en jaarrekeningen, massaal bekeken werden door onze studenten. Zeker op de dagen voorafgaand aan het examen piekte het bezoek aan onze servers”, vertelt assistente dr. Christine Lippens.

“Toen ik vorig jaar enkele video’s op YouTube plaatste voor een collega-assistent van wie de studenten geen toegang hadden tot het interne videoplatform, merkte ik dat sommige video’s op YouTube erg goed bekeken werden. Zo ontstond het idee om alle contentvideo’s van UAntwerpen over bedrijfskundige en wiskundige topics online te zetten.”

Sinds de lancering van de kanalen ontving de universiteit al heel wat positieve reacties. “Verscheidene leraars boekhouden abonneerden zich alvast op het YouTube-kanaal. Ook de scholieren reageren enthousiast, velen zijn erg vertrouwd met het YouTube-platform. Zelfs mijn zestienjarige dochter vindt mij sinds kort een stuk cooler”, lacht Lippens.

Blended learning, de toekomst van het onderwijs

“Al enkele jaren is UAntwerpen bezig met het integreren van blended learning”, vertelt prof. Koen Vandenbempt, decaan van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie. “Dat is een leervorm waarbij online onderwijs en face-to-faceonderwijs worden gecombineerd. Het opnemen van kwalitatieve online clips is echter een tijdrovende bezigheid. Secundaire scholen hebben ook nood aan dergelijke video’s, maar vaak  beschikken ze niet over voldoende middelen. Daarom willen wij helpen.”

“Onze basisvideo’s over wiskunde, statistiek, economie en boekhouden zijn volgens vele leraars en leerlingen uit de middelbare school een mooie aanvulling op hun lessen. Wij maken die content voor onze eigen studenten uit de eerste bachelor handelsingenieur en TEW. Met veel plezier stellen we de clips via YouTube nu online beschikbaar voor alle geïnteresseerden.”

De YouTube-kanalen zijn te bekijken via:

Boekhouden ontcijferd – UAntwerpen: https://www.youtube.com/BoekhoudenontcijferdUAntwerpen

Wiskunde ontcijferd – UAntwerpen: https://www.youtube.com/WiskundeontcijferdUAntwerpen

Statistiek ontcijferd – UAntwerpen: https://www.youtube.com/StatistiekontcijferdUAntwerpen

Economie ontcijferd - UAntwerpen: https://www.youtube.com/EconomieontcijferdUAntwerpen