Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

Internationale studenten

Enkele impressies van onze internationale studenten.

Frankrijk: Florian Jouy

Ik ben Florian Jouy, student aan de "École Nationale Supérieure de Mécanique et des Microtechniques" in Besançon (Frankrijk).

Ik heb mijn stage gelopen tijdens het tweede semester van het academiejaar 2018-2019 in Antwerpen. Het vond plaats in het robotica laboratorium van de Universiteit Antwerpen en was gekoppeld aan het ASLAN project. ASLAN betekent "Antwerp Sign Language Actuating Node". Het project heeft als doel een nieuw prototype van een humanoïde robot te bouwen die in staat zou zijn om gebarentaalinterpretatoren te ondersteunen om zo de kloof tussen de horende en slechthorende gemeenschap te proberen te verkleinen. De ASLAN-robot zou hiervoor in staat moeten zijn om gebarentaalgerelateerde taken uit te voeren. Bijvoorbeeld het vertalen van geschreven woorden in gebarentaal of het optreden als een tolk. Deze functies kunnen de robot beschikbaar maken voor real life toepassingen (bijv. scholen, informatie in een treinstation, ...).  

Mijn gedetailleerde werkpakket werd opgesplitst in de verschillende onderdelen van de robot (pols, arm, romp, hoofd). Ik werkte samen met drie masterstudenten (Abdelmajid Ben Yahya, Tim Gerits, Tim Van Cleempoel) die een nieuwe versie van ASLAN ontwikkelden voor hun masterproef. Mijn universitaire promotor, prof. Erwin Smet en de externe promotoren, Drs. Ir. Guy Fierens, Drs. Ir. Stijn Huys en Ing. Matthias Goossens, maakten ook deel uit van het team. Het project werd gesponsord door NKO Sint-Augustinus Antwerpen, Europees instituut voor ORL en Vosschemie Benelux. Ik ondersteunde de ontwikkeling van de robot op verschillende aspecten, waaronder het (her)ontwerpen, integreren en verbeteren van sommige onderdelen. Mijn taak bestond ook uit het beheren van 3D-printing van de robot, het upgraden en ontwikkelen van de elektronica van de arm, het analyseren van enkele mechatronische problemen om oplossingen te vinden en het implementeren van programmeerfuncties die de robot aansturen.

Tsjechië: Jan Machálek

Ik ben Jan Machálek, student aan de Tsjechische Technische Universiteit in Praag en besloot het afgelopen semester te profiteren van een Erasmus-uitwisseling met de Universiteit Antwerpen. Ik heb cursussen gevolgd in het departement van industriële wetenschappen: elektronica-ICT.

Mijn verblijf in Antwerpen was een prachtige ervaring die ik meteen na thuiskomst gebruikte, toen ik op zoek was naar een project en een supervisor voor mijn diplomatenthesis. Mijn projectleider was positief over de opgedane ervaring als Erasmus-student en het thema zelf is beïnvloed door een opleidingsonderdeel dat ik in Antwerpen had, "I-Internet of Things: Low Power Embedded Communication", want nu werk ik op een gelijkaardig platform als toen.

Ik heb veel gefietst in Antwerpen en dat was erg leuk. In Vlaanderen heb je geen vervelende heuvels, dus het is over het algemeen een aangenamere ervaring dan hier in Tsjechië en ook de infrastructuur voor fietsen is geweldig.

Last but not least: de Belgische autobestuurders zijn echt goed en dit is absoluut geen grap! Als je dat vergelijkt met Praag: Praagse bestuurders zijn verschrikkelijk.