Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

Summer schools in het buitenland

Een overzicht van enkele afgelopen summer schools.

Italië: Yannick Adriaenssens op Summer School

Yannick Adriaenssens (industriële wetenschappen: elektromechanica) volgde een summer school in Italië.


Indonesië: Sustainable Automotive Product Development​

De intensieve 2-weekse summer school werd van 2 tot 15 juli 2017 gehouden in het Institut Teknologi Bandung in Indonesië.

Naast de lezingen, seminars, laboratoriumwerk, projecten en bedrijfsbezoeken waren er ook excursies. De hele groep van 24 studenten uit Azië en Europa, samen met een team van docenten en gidsen, hebben de Witte Krater bezocht, onderweg verbleven ze op een theeplantage en baden ze in een hete bron. In de tweede week was de cursus gericht op aspecten als voertuigdynamiek, fabricageprocessen en veer- en stuursystemen en werd de P.T. Chemco Harapan Nusantara en de faciliteiten van Honda bezocht.

Spanje: Advanced Summer School in Innovative Automotive Engineering

18 studenten uit 5 landen namen in juli 2015 deel aan de 2-weekse Advanced Summer School in Sustainable Automotive Engineering aan de Universiteit van Deusto in Bilbao, Spanje.
De cursus was gericht op een aantal innovatieve technologieën op het gebied van energieverbruik en rijveiligheid, die in de toekomst belangrijke onderdelen van voertuigen zullen zijn. Door middel van een mix van lezingen, seminars, casestudies, projecten en bezoeken hebben de deelnemers hun kennis van geavanceerde rijhulpsystemen en lichtgewicht materialen verbeterd, elektrische en hybride aandrijflijnen gemodelleerd en passende strategieën verkend voor de integratie van elektrische mobiliteit in een duurzaam stedelijk mobiliteitsplan.

Onze zwervende reporter interviewde 4 van de studenten: Russell Dickenson halverwege een 4-jarige MSc. in Werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Liverpool, Lander Dellafaille en Oliver Nyssen, die allebei Toegepaste Ingenieurswetenschappen - Elektronica / ICT studeren aan Universiteit Antwerpen en Artur Kopczynski, een derdejaars doctoraatsstudent van de Universiteit van Warschau.
Ze waren allemaal erg enthousiast over de Summer School. Ze vonden vooral het praktische karakter van de cursus en de bezoeken aan bedrijven leuk, waardoor ze de kans kregen om te praten met professionals die in hun vakgebied werkzaam zijn en om echte problemen te bespreken.

Ze vonden dat het programma goed doordacht was en hen in de toekomst zou helpen. Ze genoten ook van de internationale ervaring en de kans om vrienden uit andere landen te maken, evenals van de uitdagende sociale en culturele evenementen zoals het kanoën, het Guggenheim-museum, het strand en de volledige sportfaciliteiten in de residentiezaal waar ze werden ondergebracht.
Waren er negatieve opmerkingen? Wel, de wifi in de residentiezaal was niet erg krachtig, maar de elektronicadeskundigen onder hen waren in staat om deze voldoende op te voeren om aan hun behoeften te voldoen. Over het geheel genomen zouden ze de cursus zeker aanbevelen; zelfs het eten was goed!

Indonesië: EfOWaSS

EfOWaSS: Energy from Organic Waste Summer School (Indonesië): Een erg verrijkende ontmoeting tussen 2 culturen, 2 godsdiensten en 2 manieren van omgaan met afval.

13 studenten van industriële wetenschappen: elektromechanica en  industriële wetenschappen: chemie en biochemie en collega’s Marc Wijnants, Gregory Van Barel en Sofie Krol vertrekken in februari 2015 naar Indonesië. Na 19u reizen met een tussenstop in Doha (Quatar) laten we ons graag bedwelmen door de warmte en exotische geuren. Zeker als je weet dat het in België sneeuwt en vriest. We worden opgewacht door 2 studenten van UIN en bedeesd worden er handjes geschud. Na 1,5u rijden komen we aan in het guesthouse waar we de volgende 3 nachten ondergebracht worden. Even later maken we kennis met de “dinner box” die ons in de lobby geserveerd wordt. Vanaf nu zullen we meestal eten uit een “box” , zittend op de grond of een zetel, maar zelden aan tafel.

Ons eerste ontbijt: rijst, kip, kroepoek en wat groenten – ingrediënten die we de volgende dagen ook vaak tijdens de lunch en het avondeten zullen krijgen. We verkennen in de regen Jakarta,een eerste kennismaking met het verschil in tijdsbesef en het regenseizoen. Vandaag leren we hoe het moet zijn om een beroemdheid te zijn: overal worden we aangeklampt door mensen die met ons op de foto willen, ons zelfvertrouwen groeit met de minuut!

Op de campus worden we verwelkomt door Iby Lily, de plaatselijke coördinator van de Summer School, en de decaan. We betreden op blote voeten de aula en wordt de Summer School officieel geopend met het volkslied, gebeden en gezangen uit de Koran. De Indonesiërs zijn trots op hun land en het geloof bepaalt hun hele doen en laten, een onderwerp dat de volgende dagen nog vaak in talrijke gesprekken aan bod zal komen. Na de opening geven de studenten hun eerste presentaties en we merken meteen een duidelijk verschil in stijl. De studenten luisteren met veel aandacht naar de “Does en Dont’s” die we hen nadien meegeven en zullen bij de volgende presentaties succesvol toegepast worden. We merken al snel dat de Indonesische studenten echt leergierig zijn en alle kennis die we hen aanreiken dan ook als een spons opnemen.

Collega’s Gregory Van Barel en Sofie Krol brengen een bezoek aan Hyundai in het kader van Green DRIVE. Collega Marc Wijnants bezoekt met de studenten een research lab in  Puspiptek Serpong en het dorpje Tangerang, waar men o.a. koffiezakjes recycleert tot mooie handtassen en andere leuke gadgets. De mensen die de koffiezakjes binnen brengen krijgen een kleine financiële vergoeding in return.

De volgende dagen volgen nog bezoeken in Pekalongan: een theeplantage en de Sugar Cane fabriek, waar van het afval methanol wordt gemaakt. Hier zullen 2 studenten hun masterproef realiseren in samenwerking met UGM. Al snel merken we het verschil met de fabriek op de theeplantage wat veiligheid en hygiëne betreft. De thee wordt door UNILEVER afgenomen en daarom gelden daar ook Westerse normen, terwijl hier totaal andere standaards gehanteerd worden.

Collega Gregory geeft een gastles: Zijn files in Jakarta Waste of Time ? Kan het fileprobleem in Jakarta opgelost worden ? De studenten gaan op zoek naar antwoorden die ze aan de hand van 1 beeld zullen presenteren.

Weekend, en eindelijk tijd voor wat ontspanning. We gaan met de bus richting Merapi, nog een actieve vulkaan. Met jeep of moto gaan we richting top. Rond de middag stroomt de regen weer met bakken uit de hemel en is er tijd voor een langere babbel bij een bord soep en kopje white coffee. In Prambanam kijken we naar de “Ramayana dance folklore”.
Met de bus rijden we naar Borobodur. Na de Hindoetempels maken we nu kennis met het Boeddhisme. Voordat we het heiligdom kunnen bereiken, worden we alweer getrakteerd op regen. Intussen hebben we ons al helemaal aangepast aan het Indonesische tijdsbesef en genieten we rustig van een rug- of voetmassage, voordat we de regen met gehuurde paraplu’s of gekochte plastiek jassen in groen, geel, blauw, rood, …. trotseren.

Met handbagage op de bus richting haven, waar de boot richting Pari Island, één van de Duizend Eilanden in de buurt van Jakarta, vertrekt. We verblijven er in “Homestay”. In de namiddag gaan we snorkellen en zwemmen, niet in bikini noch in badpak, maar aangepast aan de kledij van onze Indonesische vrienden. Nadien volgt er een volleybalinterland Indonesië – België. De dag wordt afgesloten met BBQ en spelletjes, want dat laatste doen de Indonesische studenten graag.

Terug in Jakarta en de voorbereidingen voor de farewell beginnen. De studenten gaan op zoek naar frit, echte mayonaise en ingrediënten om pannenkoeken te bakken. Er wordt gewerkt aan speeches en fotoreportages en fritzakjes. Bloemen worden gekocht en de zondagse kleren worden nog eens uit de kast gehaald. 's Avonds doen we ons tegoed aan Indonesische en Belgische lekkernijen en staan we vol bewondering voor dans, zang en muziek van de Indonesische studenten. De Belgische studenten weten met zichzelf geen blijf meer wanneer de Indonesische studenten hen met geschenken overladen. I.p.v. de bedeesde handdruk van de eerste dag zijn het  nu innige omhelzingen en warme knuffels en wordt er al uitgekeken naar de Summer School in Antwerpen in september.