Side header image

Masterclass Maldague

MaldagueInfrared Vision for Artwork and Cultural Heritage NDE Studies: Principles and Case Studie

Masterclass door ​prof. dr. Xavier Maldague​ (4 april 2019)

Laudatio: prof. dr. Gunther Steenackers

Bekijk de fotoreportage

Abstracts

• Masterclass: Infrared Vision for Artwork and Cultural Heritage NDE Studies: Principles and Case Studies
    Door prof. dr.  Xavier Maldague, Université Laval

We kondigedn graag de gastlezing aan van professor Xavier Maldague van het Departement Electrical and Computing Engineering van Université Laval in Québec, Canada. Zijn lezing was getiteld ‘Infrared Vision for Artwork and Cultural Heritage NDE Studies: Principles and Case Studies’. Infraroodtechnologie is een interessant hulpmiddel om de toestand en authenticiteit van kunstwerken en cultureel erfgoed vast te stellen.

In deze lezing werd een beknopte introductie van infraroodinspectietechnieken gepresenteerd: zowel thermische als niet-thermische infraroodinspectie werd besproken. De lezing eindigde met verschillende case studies waarbij het team betrokken was, zoals een antiek houten paneel van Canada, fresco’s, betegelde muren en oude gebouwen en kerken in Italië. De huidige betrokkenheid in het Scan Pyramid Project, gelanceerd door het HIP Institute, University of Cairo en het Ministry of Antiquities of Egypt werd ook besproken.

• Space exploration of Venus, Mars and beyond using (relatively) high resolution infrared spectroscopy
    Door dr. ir. Ann Carine Vandaele, Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

Mars wordt al tientallen jaren bestudeerd: vanop Aarde met grote telescopen en gevoelige spectrometers, door de Hubble Space Telescoop, met rovers of platformen op het oppervlak van Mars en natuurlijk met instrumenten in een baan om de planeet. De laatste atmosferische missie naar de Rode planeet, de ESA/ROSCOSMOS ExoMars Trace Gas Orbiter, werd gelanceerd in 2016 en startte zijn wetenschappelijke fase in april 2018. Twee combinaties van spectrometers aan boord zullen de atmosfeer onderzoeken.

De Venus Express missie observeerde de atmosfeer van Venus tot op haar  oppervlak met een groot aantal spectrometers. Nieuwe missies worden voorbereid om opnieuw naar Venus of naar de manen van Jupiter te reizen. Ook de telescopen op Aarde of in een baan om de Aarde worden verbeterd en nieuwe worden gebouwd. Ze zorgen voor spectra van een hele reeks objecten. De James Webb Space Telescoop zal (weldra) de Hubble Space Telescoop vervangen, hoewel de lancering weer is uitgesteld. Missies om exoplaneten te bestuderen worden voorbereid, waaronder CHEOPS, met een lancering voorzien in 2019, gevolgd door PLATO en ARIEL.

Dr. Ann Carine Vandaele besprak de mogelijkheden van deze ruimtemissies en instrumenten met betrekking tot spectraal bereik en resolutie, en toonde dat hoewel hun resolutie misschien niet zo hoog is als spectroscopisten wensen, ze toch zeer interessante wetenschap mogelijk maken.