Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

'Study Vibes' door student Heleen Keustermans

Student Heleen Keustermans livestreamt bloksessies op 'Study Vibes'

Student blokt voor de hele wereld op Youtube

Als Heleen studeert, doet ze dat voor de hele wereld. Heleen Keustermans is studente Industriële wetenschappen: chemie aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Sinds 2015 streamt ze haar studeersessies live op haar Youtube-kanaal ‘Study Vibes’. Duizenden andere studenten volgen haar sessies waarbij ze zichzelf filmt en zij blokken mee. Heleen heeft nu 21.000 abonnees van over de hele wereld, met zo’n 4.000 uit de verenigde staten en 3.000 uit India en Zuid-Korea.

Behalve een keurig Antwerps kot, opengeslagen cursussen en het geritsel van een omgeslagen boek valt er niet veel waar te nemen in de livestreamsessies. Haar video’s zijn dan ook geen bijlessen of video’s met studietips. Haar bloksessies livestreamen helpt Heleen om te studeren. De sociale controle zorgt ervoor dat ze zich blijft concentreren en wel ‘moet’ studeren. Als ze zegt dat ze vier uur zal studeren, verwachten haar volgers immers dat ze zich daaraan houdt. De volgers van ‘Study Vibes’ gebruiken haar video’s ook als motivatie. Studenten van over de hele wereld moedigen elkaar aan en helpen elkaar zo door de examenperiode.

Heleen begon in 2015 met het Youtube-kanaal om met haar uitstelgedrag om te gaan. De studiesessies duren gemiddeld zo’n zes uur. Volgers kunnen reageren op de video’s. Heleen leest de reacties wel pas na haar studeersessies of tijdens de pauzes. Dan gaat er een belgeluid en opent de chatbox, zodat tijdens de sessies Heleen en haar volgers niet afgeleid zijn. Ook haar studieplanning plaatst ze online, zodat haar volgers weten wanneer ze een livestream kunnen verwachten.

Youtube-kanaal Study Vibes

Study Vibes in de media