Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

Druktemonitoring in Gent

Crowdscan monitort drukte in de winkelstraten van Gent

Crowdscan, de nieuwste spin-off van onze faculteit, schakelde over van druktemonitoring op festivals naar druktemonitoring in de winkelstraten van Gent. 21 sensoren helpen er de shopdrukte in de hand te houden.

Dankzij de technologie van Crowdscan kunnen steden de drukte in hun winkelstraten opvolgen. De toestellen zenden een signaal uit. Hoe meer mensen er door het signaal lopen, hoe meer het signaal wordt verstoord. Toestellen aan de overkant van de straat vangen het signaal op. Met dan signaal kan het algoritme tellen hoeveel mensen voorbijliepen. Die telling gebeurt zonder het gebruik van smartphonedata of camera's. De methode is dus privacyproof

Ben Bellekens, CEO van Crowdscan, en Stijn Denis onderzochten voor hun doctoraatsthesis de technologie die uiteindelijk aan de basis lag van het bedrijf. Zowel Ben Bellekens als Stijn Denis doctoreerden aan de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de UAntwerpen, in de onderzoeksgroep IDLab (IW: elektronica-ICT). 

Van de festivalweide naar corona-proof winkelen: Ben Bellekens legt uit in De Tijd hoe de technologie aangepast werd voor monitoring in de winkelstraten.

Lees het volledige artikel in De Tijd.​