Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

Professor Maarten Weyn gebruikt hoogtechnologische teltechnieken bij testevent

Dinsdag 27 april vond het eerste Vlaamse testevenement plaats in de Elisabethzaal in Antwerpen. Professor Maarten Weyn (industriële wetenschappen: elektronica-ICT) maakte deel uit van het team dat tijdens het congres bezoekers telde door middel van hoogtechnologische teltechnieken.

200 bezoekers uit de evenementensector bezochten het testcongres van Toerisme Vlaanderen, met muzikaal intermezzo van Ozark Henry. Een team van onderzoekers van imec, KdG en IDLab, met professor Maarten Weyn van onze opleiding industriële wetenschappen: elektronica-ICT, stond in voor het tellen van bezoekers. Zij voorzagen drie hoogtechnologische teltechnieken

  1. Een ontvanger die wifisignalen meet van de smartphones in de zaal. 
  2. Een camerasensor die aan in- en uitgangen beweging registreert. 
  3. Een ontvanger die de densiteit van het publiek in de zaal meet. 

Voor die derde techniek werden sensoren, in de vorm van grijze bakjes, geplaatst in het congrescentrum op anderhalve meter hoogte. Deze sensoren communiceren constant. Staat er iemand tussen de sensoren in? Dan verzwakt het signaal. Aan de hand van de signaalsterkte kunnen de onderzoekers dus afleiden hoeveel personen er tussen de sensoren staan. 

Elke techniek heeft voor- en nadelen, afhankelijk van het soort evenement en de context waarin die gebruikt wordt. Door de verschillende teltechnieken tesamen te gebruiken, kunnen de onderzoekers meer te weten komen over de accuraatheid van elke technologie. Zo kunnen ze gedetailleerd advies geven aan organisatoren van events.

ATV

Het Laatste Nieuws

Het Nieuwsblad (video)

De Tijd

Brussels Times

VRT NWS

Gazet Van Antwerpen

De Standaard