Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

Samentuin Campus Groenenborger

Samentuin Campus Groenenborger

Op Campus Groenenborger, achter het ingenieursgebouw Gebouw Z, werd een leeg stuk grond omgevormd tot een heuse samentuin.  

De samentuin is hoofdzakelijk gericht op biologisch tuinieren. Er zullen zowel fruitbomen als groenten en kruiden worden geteeld. Ook komen er bijenkasten. Daar waar mogelijk wordt gewerkt met gerecupereerd materiaal. Dit alles sluit nauw aan bij het klimaatactieplan van de Universiteit Antwerpen

Tuin in 2016

Gebouw Z op Campus Groenenborger werd in 2016 aangelegd. Tijdens de werken werd een stuk grond van 600 vierkante meter achter Gebouw Z afgegraven. De tuin die er werd aangelegd, kreeg het zwaar te verduren: bomen gingen snel dood en wat er overbleef van de tuin was na een paar jaar niet meer heel aantrekkelijk.

Maggy Goossens, docent in de opleiding industriële wetenschappen: elektronica-ICT, heeft altijd een hart gehad voor de natuur. Ze nam het voortouw om subsidies aan te vragen bij de Stad Antwerpen om de tuin opnieuw aan te leggen. 

Gemeenschapsgericht

Een 20-tal vrijwilligers van verschillende faculteiten stelden zich  kandidaat om mee te zorgen voor de opbouw en het onderhoud van de tuin. Er wordt ook enthousiast samengewerkt met de bewoners van het zorgbedrijf DC Oosterveld, gelegen aanpalend aan Gebouw Z.

Ook de kleuterschool Pius X werd uitgenodigd om te komen kijken. We verwachten de kleuters regelmatig terug om in de tuin over groenten en fruit te leren en uiteraard ook mee fruit te plukken. Tot slot wordt de tuin opgebouwd met hulp van VZW Posthof, die werkt met moeilijk tewerkstelbare mensen en een stedelijke school voor deeltijds onderwijs met opleiding Hovenier (Groendienst).

Het grootste gedeelte van het plantgoed zal gezaaid worden in bakken zodat ieders rug gespaard kan blijven. De bakken zullen evenzeer dienst doen als afscheiding en zitjes. De tuin zal vrij en rolstoeltoegankelijk zijn. Het wordt een ontmoetingsruimte voor iedereen: kleuters, ouderen, studenten, docenten, enz.

Community service learning

Ook zullen onze toekomstige industrieel ingenieurs er onderzoeksprojectjes uitvoeren. Er wordt nu een systeem ontwikkeld dat de droogte van de bakken opvolgt zodat een smartphone kan aangeven wanneer ze te water nodig hebben. Dat moet dan gekoppeld worden aan een irrigatiesysteem op basis van regenwater. Er komen ook compostbakken op zonne-energie als onderzoeksproject. 

Klimaatplannen

Heb jij ook interesse in de natuur? Neem gerust op met Maggy Goossens voor meer informatie of laat je toevoegen op haar mailinglijst om op de hoogte te blijven van de vorderingen. Reikt je interesse verder dan enkel dan de natuur, maar wil je ook mee voluit voor het klimaat gaan? Bekijk dan het klimaatactieplan van de Universiteit Antwerpen of GreenOffice UAntwerpen