Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

Professor Stijn Derammelaere over Elon Musks uitspraken

“De provocerende uitspraken van Elon Musk over het gevaar van AI kloppen langs geen kanten”

Professor Stijn Derammelaere, prof mechatronica in de opleiding industriële wetenschappen: elektromechanica, reageert op de uitspraken van Elon musk over artificiële intelligentie.

Elon Musk noemde artificiële intelligentie al ‘het grootste gevaar voor onze beschaving, dat zo snel mogelijk moet worden aangepakt’. Maar die provocerende uitspraken kloppen langs geen kanten, volgens professor Stijn Derammelaere.

Zelfbewuste computers  

Elon Musk gelooft dat computers op termijn zo slim zullen worden dat ze zelf een slimmere versie van zichzelf kunnen gaan bouwen en zo zelfbewust én slimmer dan de mens zullen worden. Maar dat wuift professor Derammelaere weg. “Wie nuchter kijkt naar de huidige ontwikkelingen en naar de fundamenten die in de algoritmes zijn ingebouwd, kan met een gerust gemoed zeggen: nee, dat zal niét gebeuren.” 

Onze jobs overnemen 

Nog een veelgehoorde vrees is dat artificiële intelligentie onze jobs zal overnemen. “Er is daar inderdaad een tijdlang paniek rond geweest”, beaamt professor Derammelaere. “Zeker omdat niet alleen bandwerk bedreigd leek, maar ook de jobs van hoogopgeleiden – bijvoorbeeld toen bleek dat software sneller dan de radiologen zelf tumoren kon herkennen op CT-scans. Maar, en dit is heel belangrijk, je hebt nog altijd iemand nodig om die conclusies te kunnen duiden. AI kan tot een bepaalde conclusie komen maar kan niet uitleggen hoe het daartoe gekomen is.”