Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

Marsrover-schaalmodel

Doctoraatsstudent Jona Gladines bouwt mini-Marsrover

Video's onderaan pagina

Jona Gladines, doctoraatsstudent aan de onderzoeksgroep InViLab (industriële wetenschappen: elektromechanica) van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen, bouwde een schaalmodel van de Marsrover Perseverance.

Op 18 februari keek Jona Gladines, net als velen, vol spanning uit naar de landing van de Perseverance op Mars. Andere landingen op Mars waren ook al spannend voor Jona, maar voor deze was hij toch extra nerveus, aangezien hij een schaalmodel van diezelfde Perseverance naast hem had staan.

Jona Gladines kwam eerst op het idee om een schaalmodel van een Marsrover te bouwen tijdens de Mars Exploration rovermissies, met de rovers Spirit en Opportunity. “Maar op dat ogenblik had ik nog niet de nodig knowhow om hem na te bouwen”, zegt Jona. “Dankzij professionele ervaring bij Antwerp Space en kennis opgedaan bij de Universiteit Antwerpen had ik de skills om het volledige model te ontwerpen.”

Het replica van de Marsrover zelf bestaat uit meer dan 300 verschillende 3D-geprinte onderdelen, en is 5 keer kleiner dan het echte exemplaar. Het bouwen van de rover nam 7 maanden in beslag, precies zo lang als de echte rover erover gedaan heeft om van de aarde tot aan Mars te geraken.

3D-ontwerpen en printen

Het ontwerpen van de rover deed Jona op basis van enkele 2D-tekeningen van de Curiosity, een Marsrover die lijkt op de Perseverance. Hij bouwde zo een 3D-model in Autodesk Inventor.

“Het ontwerpen van alle onderdelen vraagt wel wat aandacht. De onderdelen moesten geprint kunnen worden op een conventionele 3D-printer, maar ook structureel sterk genoeg zijn om de krachten op de ophanging te verdragen”, zegt Jona. Om de rover te laten rijden gebruikte hij bestaande motoren, die werden aangepast om ze geschikt te maken voor deze toepassing.

Elektronica

Mechanica is een ding, maar wat met elektronica? “De elektronica van de rover is ook volledig zelf ontworpen en zo geprogrammeerd om draadloos aangestuurd te kunnen worden”, zegt Jona.

Wat nu?

Nu de rover rijdt, plant Jona extra zaken toe te voegen aan het ontwerp. Hij wil camera’s toevoegen om zo de link met, InViLab, zijn vakgroep aan de Universiteit Antwerpen, duidelijker te maken. Het is de bedoeling om de rover te gaan gebruiken bij bezoeken aan volkssterrenwacht Urania, om aan leerlingen en andere bezoekers de werking ervan te demonstreren en ze te laten zien welke wetenschappelijke en ingenieurstechnieken er bij de bouw van zo’n rover aan te pas komen.

Video: demonstratie van Perseverance-schaalmodel