Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

Renovatiewedstrijd Koning Boudewijnstadion

Masterstudenten IW: bouwkunde winnen renovatiewedstrijd Koning Boudewijnstadion

Vier masterstudenten van de opleiding industriële wetenschappen: bouwkunde aan de Universiteit Antwerpen werden op 19 november verkozen tot de winnaars van de renovatiewedstrijd om het Koning Boudewijnstadion om te toveren tot een Golden Generation Arena.

Het Koning Boudewijnstadion is aan een ingrijpende renovatie toe. Het stadion moet voldoen aan de hedendaagse noden zodat het kan bestempeld worden als een Golden Generation Arena (GGA), die topatleten zoals de Rode Duivels en hun supporters eer aan doet.

Om geschiedenis te kunnen schrijven met deze nieuwe arena werd de GGA-wedstrijd uitgeschreven, waar verschillende Belgische universiteiten aan konden deelnemen. Amber Verhoest, Karen Reynders, Lauranne Goorden en Jordi Raeymaekers namen in het kader van het vak Duurzaam bouwen deel, binnen de categorie ‘Sustainability’. De (ondertussen vers afgestudeerde) masterstudenten industriële wetenschappen: bouwkunde van de Universiteit Antwerpen sleepten na een prachtige finale op 19 november de zege in de wacht in hun categorie.

Omdat het stadion momenteel extreem veel leidingwater verbruikt, stelden ze een waternet voor, om zo het Koning Boudewijnstadion een duurzamer karakter te geven. Dit waternet zal het water dat op het dak van het Koning Boudewijnstadion en op de daken van de omliggende kantoorgebouwen valt, opvangen. Het water zal in drie vaten worden opgeslagen, die bovenop hun functie als opslagvat ook dienst doen als groene pleinen en scheidingsconstructies. De studenten kozen materialen in functie van hun milieu-impact, om zo de consumptie van primaire grondstoffen tot een minimum te beperken zonder in te boeten op winstgevendheid. Duurzaamheid en een circulaire economie staan dus centraal in dit project.

Een jury beoordeelde het project ook op de impact op sociale aspecten, het milieu, de economie en een levencyclus- en kosten-batenanalyse. Na een prachtige finale op 19 november sleepten de studenten binnen de categorie ‘Sustainability’ dus de winst in de wacht. Proficiat!

Masterstudenten IW: bouwkunde winnen renovatiewedstrijd Koning Boudewijnstadion