Letteren en Wijsbegeerte

Vrouwen Vrij. Een andere wereld

Het feminisme van de jaren 1970 in België

Tentoonstelling

Van 7 november tot en met 15 december 2023 kan je in de foyer van het Brantijser de tentoonstelling “Vrouwen vrij, een andere wereld: het feminisme van de jaren 1970 in België” bezoeken.

“Voor alle vrouwen. Voor de jonge en ook voor de minder jonge. Voor de gehuwden en de vrijgezelinnen. Voor de weduwen en voor de gescheiden vrouwen. Voor de arbeidsters en voor zij die thuis werken. Voor al de andere trouwens ook.”  

Het rode boekje van de vrouw(en), 1972 


Begin jaren 1970 palmen feministes de publieke ruimte in. Ze blazen nieuw leven in oude eisen en vragen gelijkheid tussen vrouwen en mannen in het gezin, op school, op het werk en in de wetgeving. Ze hebben het over het lichaam, klagen stereotypen en geweld aan, en willen een positieve en open kijk op seksualiteit en anticonceptie. 

Hun militantisme is jong en dynamisch: ze schrijven, komen samen, betogen en zetten pittige acties op rond hun verlangen naar een samenleving in het teken van solidariteit, gelijkheid en zelfbeschikking voor iedereen. 

Met die feministische acties als vertrekpunt verkent 'Vrouwen vrij, een andere wereld' een niet zo ver verleden waarin de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen nog erg uitgesproken was. Tal van sprekende tijdsdocumenten doen nadenken over de weg naar maatschappelijke gelijkheid en de obstakels die nog steeds bestaan. Want al is er merkbaar vooruitgang geboekt, heel wat eisen en analyses uit de jaren 1970 zijn nog brandend actueel. 


Deze tentoonstelling werd gemaakt door AVG-CARHIF, een archief- en onderzoekscentrum met focus op vrouwen-, gender- en seksualiteitsgeschiedenis.


Praktische informatie

7 november - 15 december 2023

Universiteit Antwerpen, Stadscampus

Foyer Het Brantijser, Sint-Jacobsmarkt 13 - 2000 Antwerpen

Openingsuren: maandag tot vrijdag van 9:00 tot 17:00

Toegang is gratis