Letteren en Wijsbegeerte

Expo Consuelo Vinchira

Foyer Brantijser - 8 oktober tot 17 december 2021

Espacios Ocupados: Refugios

De Colombiaanse kunstenares Consuelo Vinchira concentreert zich al jaren op de iconologie van het toevluchtsoord. Daarbij heeft ze consequent een soort aanhoudende zoektocht gevolgd op het ritme van haar eigen universum. 

Een toevluchtsoord - zegt de kunstenares - is een bepaald soort ruimte die zowat in elke hoek kan worden waargenomen. Heel vaak vinden we het in de fysieke ruimte waar ons dagelijkse leven zich afspeelt. Maar het kan ook  een dimensie van ons eigen lichaam zijn, op zichzelf een soort schuilplaats die ons dag en nacht draagt, al voelen we dat nauwelijks zo aan. Toevlucht, kortom, is iets dat overal en nergens kan zijn. 

De delicate materialisatie van het werk van Consuelo Vinchira maakt deze ontmoeting zichtbaar, gevoelig, denkbaar, open en altijd in dialoog met de ruimte die het zich bevindt. De kunstenares maakt van de interactie tussen werk en plaats een soort ervaring buiten de tijd, buiten de ruimte. 


Over de kunstenares

Consuelo Vinchira werd geboren in Bogotá, Colombia en woont sinds 1984 in Madrid Spanje, waar haar Spaanse atelier zich bevindt. Ze is daarnaast ook actief in Brussel. Haar vroege werk bestond vooral uit gravures en schilderijen, maar geleidelijk aan begon ze andere kunstuitingen te onderzoeken. Nu heeft haar werk een eerder multidisciplinair karakter, waarbij ze gebruik maakt van beeldhouwkunst, fotografie, audiovisuele installatie of het creëren van een kunstenaarsboek. Haar werk draait vooral om één onderwerp: schuilplaatsen.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en Instituto Cervantes Bruselas