Letteren en Wijsbegeerte

Reflectienamiddag filoSOfie: filosofie in het secundair onderwijs

• Voor wie? Voor al wie wil nadenken over de rol van filosofie in het secundair onderwijs
  • Wanneer? 26 maart 2022
  • Locatie? Stadscampus
  • Praktisch: Blijf op de hoogte via Filosofie en onderwijs. Inschrijven kan alvast via de knop hieronder.​

Meer info

De opleiding wijsbegeerte organiseert voor de derde keer een reflectienamiddag over filosofie in het secundair onderwijs. Verschillende filosofen gaan met elkaar in debat over het hoe en waarom van filosoferen in de klas en het vak filosofie op school.

Centraal in dat debat staat het vraagstuk van ‘de taak van de filosofie’. Welke rol kan filosofie spelen in het onderwijs in een steeds diversere samenleving? Wat is de meerwaarde van filosofische kennis en reflectie? Uit welke filosofische bronnen putten we om jongeren vandaag filosofisch te vormen? Hoe kan eigentijds filosofieonderwijs ertoe bijdragen om te antwoorden op de ecologische, maatschappelijke en geopolitieke uitdagingen van deze tijd? En wat kunnen universitaire opleidingen doen om de banden met de scholen in stad en regio aan te halen en jongeren warm te maken voor een studie wijsbegeerte?

Leraren en leraren in spe, directieleden, lectoren, docenten en studenten – allen met een hart voor filosofie en met de voeten in de onderwijspraktijk – vertellen wat zij zien als de taak van eigentijds filosofieonderwijs.

Werk je als leraar en zet je in op filosofie en filosoferen binnen jouw klas, of zou je daar meer over willen weten? Studeer je filosofie en zou je graag voor de klas willen gaan staan? Geloof je (als leerling, ouder, navormer, inspecteur, beleidsverantwoordelijke,...) in de meerwaarde van filosofische reflectie in het secundair onderwijs? Dan zijn ook jouw inbreng en luisterend oor van harte welkom!