Letteren en Wijsbegeerte

Nieuwe boeken van studenten, alumni en onderzoekers

Leestips voor de zomer

Je kan er niet verbaasd over zijn: er zit ontzettend veel schrijftalent onder de studenten en alumni van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Alleen al in het academiejaar 2020-2021 verschenen er een hele reeks titels in de boekhandel. Ook voor een stevige portie non-fictie zit je goed met de boeken die onze onderzoekers recent uitbrachten. Ideaal om deze zomer in het zonnetje te lezen!

Boeken van studenten

Cover genoeg gezwegen van Sophie Van Reeth

Genoeg gezwegen van Sophie Van Reeth

Sophie studeert geschiedenis en bracht eind 2020 'Genoeg gezwegen' (Manteau) uit. In dit boek doorbreken zeven slachtoffers van seksueel misbruik de stilte om bewustwording te creëren over de impact van zulke ervaringen. Met ook poëzie door o.a. Moya De Feyter, Matthias Van Laer en de campusdichters Esohe Weyden en Noor Intisar.

Draco van Rani De Vadder

Rani combineert haar studie toegepaste taalkunde Chinees-Engels met het schrijven van fantasyboeken voor jongeren. Na 'Toxine' in 2020 volgde dit jaar 'Draco' (Hamley Books). Zoals de titel doet vermoeden, word je in dit nieuwe verhaal meegenomen naar een wereld vol draken en spanning.

Rani geeft 5 tips voor studenten die ook boeken willen schrijven

Boeken van alumni

Massastrandingen van Moya de Feyter

Dichter Moya de Feyter (alumna theater- en filmwetenschap) won de J.C. Bloemprijs 2021 voor haar bundel 'Massastrandingen' (Uitgeverij Vrijdag). Deze bundel wordt omschreven als een caleidoscopisch prozagedicht over het klimaat, zeezoogdieren, sinaasappelbomen, stormen en de liefde.

​​De morsecode van Nathalie Briessinck

Nathalie Briessinck (alumna Romaanse filologie) is naast schrijver ook uitgeefmanager van onderwijsboeken. In haar tweede roman 'De morsecode' (Uitgeverij Vrijdag) verweven de verhalen van professor Morse, uitvinder van de morsecode, en een Russisch meisje met een mysterieuze ziekte.

Het project van Arne Van Der Linden

Arne-2020-Arne-Van-der-Linden-osualkm8zjqtuif4xl3vnfm22qk4ass7r5evwqqxzc.png

Leraar Arne Van Der Linden bedacht tijdens zijn studies taal- en letterkunde: Frans-Nederlands het personage Alan Gray. Die volgt in 'Het project' (Hamley Books) een geheime training tot spion, maar daarvoor moet hij eerst sterven... Het spannende tweede deel komt in oktober 2021 uit.

Bevrijde ziel van Houssnia El Azouzi

Houssnia El Azouzi (alumna meertalige professionele communicatie) raakte door een paper over Belgische Syriëstrijders geïnspireerd tot het schrijven van de roman 'Gebroken ziel'. Dat boek mondde uit in een trilogie, waarvan het laatste deel, 'Bevrijde ziel' (Uitgeverij Boekscout), in 2021 uitkwam.

​​Wereldballen van Jelte Van Roy

Theater- en productieleidster Jelte Van Roy (alumna taal- en letterkunde) verzamelt in 'Wereldballen' (Uitgeverij Skribis) negentig recepten met balletjes van over heel de wereld.

Boeken over nieuw onderzoek

Pro Arte boekcover Katrien Dierckx

Pro Arte! Cui Bono? Kunst en expertise in laatnegentiende-eeuws Brussel [1860-1914] van Katrien Dierckx

Katrien Dierckx publiceerde haar doctoraatsproefschrift als een fraai boek. 'Pro Arte! Cui Bono?' (ASP) neemt je mee naar de bruisende kunstscène in Brussel aan het einde van de negentiende eeuw. Deze artistieke bedrijvigheid ging gepaard met een massale verslaggeving over kunst in kranten en tijdschriften.

Ongehoord van Leni Van Goidsenhoven​

In het onderzoek van Leni Van Goidsenhoven staan mensen centraal van wie de verhalen vaak ongehoord blijven omdat ze niet, moeilijk of anders spreken. In het boek 'Ongehoord' (EPO) gaan allerhande kunstenaars samen met orthopedagogen en therapeuten op zoek naar alternatieve communicatievormen zodat er wel dialoog kan ontstaan.

Hekelen met humor: Maatschappijkritiek in het zeventiende-eeuwse komische toneel in de Nederlanden van Johanna Ferket

Ook Johanna Ferket bracht net haar proefschrift uit (Uitgeverij Verloren). Zij zocht in meer dan honderd zeventiende-eeuwse komische toneelstukken naar de kritische boodschappen die erin verpakt zaten. Die commentaar op het dagelijkse leven was niet zonder gevaar voor de toneelschrijver!

De Lage Landen: een geschiedenis voor vandaag van Marnix Beyen, Judith Pollmann en Henk te Velde

In 'De Lage Landen: een geschiedenis voor vandaag' (Ons Erfdeel vzw) overloopt Marnix Beyen met zijn twee Leidense collega's zes eeuwen aan politieke geschiedenis in het gebied dat sinds de middeleeuwen als de Lage Landen bekendstaat.

Extreemrechts: de geschiedenis herhaalt zich niet (op dezelfde manier) van Vincent Scheltiens en Bruno Verlaeckt

Vincent Scheltiens onderzoekt in 'Extreemrechts' (ASP) de geschiedenis van extreemrechtse organisaties, met hun specifieke werking en discours.