Letteren en Wijsbegeerte

Prof. dr. Daniel Lord Smail

Eredoctoraat in de Letteren en Wijsbegeerte

Als erkenning voor zijn expertise in de geschiedenis van de middeleeuwse stad en voor de relevantie van de middeleeuwen vandaag. - Harvard University

• Promotor: Prof. dr. Jeroen Puttevils
  • Masterclass en uitreiking eredoctoraat: donderdag 30 maart 2023 om 15 uur

Programma:

15 uur: Masterclass

• Verwelkoming door prof. dr. Luc Herman, decaan Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Universiteit Antwerpen
  • Inleiding door prof. dr. Jeroen Puttevils, promotor
  • Masterclass ‘The Imagined Space of the Late Medieval Urban Household‘ door prof. dr. Daniel Lord Smail
  • Q&A

16.15 uur: Uitreiking eredoctoraat aan prof. dr. Daniel Lord Smail

16.30 uur: Einde

Na afloop wordt u een receptie aangeboden.

Praktische informatie:

• De masterclass en uitreiking van het eredoctoraat aan prof. dr. Daniel Lord Smail kan je zowel fysiek als digitaal volgen.
  • Eventlocatie: Universiteit Antwerpen – Stadscampus, Paardenmarkt 94, 2000 Antwerpen
  • U ontvangt enkele dagen voor het evenement alle informatie om dit evenement fysiek of digitaal te kunnen volgen.
  • Wilt u een vraag stellen aan prof. dr. Daniel Lord Smail? Dat kan. Tijdens de masterclass kunt u vragen rechtstreeks stellen of insturen via de chatbox van de livestream.
  • Engels is de voertaal tijdens dit event.

Abstract masterclass

De ingebeelde ruimte van het laatmiddeleeuwse stedelijke huishouden

Vanaf de twaalfde eeuw zijn er steeds meer boedelinventarissen van huishoudens bewaard in Europese archieven. Decennialang zijn deze lijsten van de bezittingen gebruikt – onder meer in baanbrekende bijdragen van Vlaamse wetenschappers – om inzicht te verschaffen in de materiële culturen en de consumptiepatronen van leefgemeenschappen in de late middeleeuwen. Maar boedelinventarissen zijn meer dan alleen een venster op de materialiteit van toen. Elke lijst met de spulletjes die mensen bezaten is ook een oefening in de fenomenologie, die de kijk van de samenstellers ervan op objecten en hun kenmerken onthult. Deze masterclass richt zich op huishoudelijke ruimtes en onderzoekt een nieuwe benadering van inventarissen, die ons toelaat om ons in de denkwereld van laatmiddeleeuwse stedelingen te verplaatsen en aspecten van hun fenomenologische ervaring te reconstrueren.