Letteren en Wijsbegeerte

Songtekstival

Vertaalwedstrijd

De opleiding Toegepaste Taalkunde van de Universiteit Antwerpen pakt dit jaar uit met een nieuwe vertaalwedstrijd!

Songtekstival staat open voor alle vijfde- en zesdejaars uit het secundair onderwijs in België en alle bachelor- en masterstudenten Toegepaste Taalkunde, Vertalen, en Tolken aan de Universiteit Antwerpen.

Het doel is om een zingbare en creatieve vertaling te maken van een van de voorgestelde liedjesteksten uit het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans of Chinees naar het Nederlands. In totaal zijn er 12 liedjes waaruit je kan kiezen – twee voor elke taal dus. Ben je benieuwd welke liedjes erbij zitten? Ga dan alvast een kijkje nemen op deze Spotifyplaylist en deze YouTubeplaylist. Als je naast je taal- en vertaaltalenten ook je muzikale of montagetalenten wilt tonen, kan je naast de uitgetypte vertaling een gezongen versie van de vertaling of een muziekvideo inzenden, maar dat is geen vereiste om deel te nemen aan Songtekstival.

Om je op weg te helpen met het maken van een songtekstvertaling hebben we een handleiding opgesteld. Lees die dus zeker een keertje door voordat je begint met vertalen. Je kan de handleiding hier raadplegen en downloaden als pdf.

Je kan zowel individueel als klassikaal of in groep deelnemen aan Songtekstival, maar je mag per nummer maximaal één vertaling inzenden. Per categorie (‘middelbaar individueel’, ‘middelbaar groep’ en ‘UA individueel/groep’) krijgen de winnaars een mooie geldprijs. *

Meer informatie over de voorwaarden vind je in het wedstrijdreglement. Vergeet zeker niet de Facebookpagina en Instagrampagina van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte te volgen om op de hoogte te blijven van Songtekstival.

Praktisch verloop

De deadline voor de inzendingen is zondag 18 april 2021 om 20u voor de studenten van de UAntwerpen en 25 april 2021 voor de leerlingen secundair onderwijs. Bezorg ons je inzending dus vóór die datum. Om een inzending aan ons te bezorgen, ga dan eerst naar de pagina Deelnemen en kies daarna het juiste elektronische formulier om in te vullen. In dit formulier moet je een paar gegevens invullen en je vertaling opladen. Alleen op deze manier is je inzending geldig. Na het ontvangen van alle inzendingen, beoordeelt een vakkundige jury de vertalingen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de live online prijsuitreiking op woensdag 19 mei om 20.00u. Noteer die datum dus alvast in je agenda!

* NB: Studenten van het departement Toegepaste Taalkunde (UAntwerpen) mogen maximaal twee vertalingen inzenden per persoon of groepje