Letteren en Wijsbegeerte

Filmvertoning 'Petite Maman'

met filosofische nabespreking

maandag 25 april 2022, 20-22u
Cinema Lumière FOMU


Activiteit in het kader van De Maand van de Filosofie 2022, in samenwerking met het Departement Wijsbegeerte (UAntwerpen), Cinema Lumière en Filosofie-tijdschrift

Petite Maman (2020) is de vijfde langspeelfilm van Céline Sciamma, die wereldwijd doorbrak met Portrait de la jeune fille en feu (2019). Petite Maman wordt “een magisch-realistisch sprookje” genoemd (Focus Knack), en “een ontroerend juweeltje van een film” (The Guardian). Bovenal is het een indrukwekkend verbeelding van intimiteit, vriendschap en echte ontmoetingen met je familie. Familieleden verschijnen immers soms als ‘intieme vreemden’, wat precies het thema is van De Maand van de Filosofie 2022. Naar aanleiding van het thema ‘intieme vreemden’ geeft het Filosofie-tijdschrift een themanummer uit met filosofische reflecties over de relatie tussen kinderen en ouders.

Na de filmvertoning gaan de filosofen Ellen Gillard, Katrien Schaubroeck, Joke Struyf en Jo Bervoets met elkaar en het publiek in gesprek over de film. Zij schreven alle vier een artikel voor het themanummer ‘Filosofie van het ouderschap’ van Filosofie-tijdschrift (april 2022). Het themanummer (12,00 €, cash te betalen) wordt ter plekke te koop aangeboden.

Het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen trakteert de aanwezigen graag op een drankje achteraf ter ere van De Maand van de Filosofie.

Trailer