Valorisatie

Het onderzoek aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte biedt een maatschappelijke meerwaarde. De spin-offs Textgain, Fluent.ai en Textkernel zijn daar belangrijke voorbeelden van.

In het museum en de bibliotheek

Expo 'Rijk worden op de werf van de Gouden eeuw, Gilbert Van Schoonbeke' in het Maagdenhuis (2019)

Stadshistoricus Jeroen Puttevils was curator van deze tentoonstelling over de zestiende-eeuwse stadsontwikkelaar Gilbert van Schoonbeke, in het kader van het Van Schoonbekejaar in Antwerpen. Bezoek de expo van 7 juni tot 8 september 2019.

Antwerpen à la carte in het MAS

Ilja Van Damme van de onderzoeksgroep Stadsgeschiedenis verzorgde de historische duiding van de tentoonstelling 'Antwerpen à la carte', over voedsel in de stad sinds de zestiende eeuw. Hij schreef met Leen Beyers Antwerpen à la carte: Over steden en eten.

Letterenlab in het Letterenhuis

Dirk van Hulle, voorzitter van het Centre for Manuscripts Genetics, schreef voor het Letterenhuis Letterenlaboratorium – Hoe Raymond Brulez ‘De opstand der voetnota’s’ schreef. Hij laat lezers met de publicatie en een online archief zelf aan teksteditie doen met het manuscript en de aantekeningen van Raymond Brulezs verhaal 'De opstand der voetnota's'.

Wereldgeschiedenis van Vlaanderen

In Wereldgeschiedenis van Vlaanderen belichten 72 auteurs van alle Vlaamse universiteiten verscheidene facetten van de Vlaamse geschiedenis, gesitueerd in een brede context. Marnix Beyen stelde het boek mee samen.

 

In muziek en theater

Opera met audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking

In juni 2018 opende het expertisecentrum OPEN, gespecialiseerd in media- en cultuurtoegankelijkheid. Het centrum, dat zijn oorsprong vindt in de onderzoeksgroep TricS, geeft onder meer ondersteuning bij audiodescriptie van theater en andere kunstvormen.

Rappende robot MC Turing

Onderzoekers Enrique Manjavacas en Mike Kestemont (CLiPS) werkten mee aan een computer die zelf hiphopteksten kan genereren. Op Lowlands 2018 konden bezoekers in een testje raden of de tekst door een mens of robot werd geschreven. Probeer zelf de robot te ontmaskeren op de website Deep Flow.

De liederen van Hadewijch

Veerle Fraeters van het Ruusbroecgenootschap en Frank Willaert van ISLN brachten in 2009 de liederen van Hadewijch uit. Zo zijn de 13de-eeuwse liederen in de 21ste eeuw weer tot leven gekomen. Luister naar Hadewijchs oeuvre op de website van het Ruusbroecgenootschap.

Onderzoeks- en valorisatiemanager

Géraldine De Visscher Stadscampus, Gebouw SJ (Het Brantijser)
SJ.128
Sint-Jacobsmarkt 13
2000 Antwerpen
België
Tel. +32 3 265 42 03
geraldine.devisscher@uantwerpen.be