Side header image

Valorisatie

Het onderzoek aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte biedt een maatschappelijke meerwaarde. De spin-offs Textgain en Textkernel zijn daar belangrijke voorbeelden van.

Actueel

Boeken uitgekomen in 2018

Alle publicaties door onderzoekers aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte vind je in de catalogus van de universiteitsbibliotheek.

MOOC Middelnederlands en publieksboek Verzwegen verlangen ontvangen jaarprijs wetenschapscommunicatie

Neerlandici van UAntwerpen ontwikkelden samen met experts uit Vlaanderen en Nederland de allereerste online cursus Middelnederlandse literatuur. Deze wordt door de KVAB onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie 2018. Je kan de filmpjes gratis bekijken op de MOOC Middelnederlands.

Ook het eerste boek over de Belgisch geschiedenis van homoseksualiteit, Verzwegen verlangen, ontvangt de jaarprijs wetenschapscommunicatie. Historicus Wannes Dupont schreef het boek met zijn collega's Elwin Hofman (KU Leuven) en Jonas Roelens (UGent).

Meer informatie over de jaarprijzen wetenschapscommunicatie

Doofgeboren kinderen met cochleair hoorapparaat leren normaal spreken

Doofgeboren kinderen kunnen dankzij een inwendig hoorapparaat hun taalachterstand op vijfjarige leeftijd inhalen. Taalkundige Jolien Faes mag dit goede nieuws verkondigen in de halve finale van de PhD Cup 2018.

Historische stadslandbouw op de Stadscampus

Voor het onderzoeksproject Hofstad telen onderzoekers en geschiedenisstudenten groenten zoals in de middeleeuwen, achttiende eeuw en na de Tweede Wereldoorlog. De tuin werd op 27 september 2017 plechtig geopend.

GIStorical Antwerp

Het onderzoeksproject GIStorical Antwerp van het Centrum voor stadsgeschiedenis brengt met GIS (Geographical Information Systems) Antwerpen historisch in kaart. Op interactieve plattegronden integreren de onderzoekers historische gegevens op het niveau van de individuele huizen en huishoudens in de stad, van 1500 tot 2000.

 

In het museum en de bibliotheek

Antwerpen à la carte in het MAS

Ilja Van Damme van de onderzoeksgroep Stadsgeschiedenis verzorgde de historische duiding van de tentoonstelling 'Antwerpen à la carte', over voedsel in de stad sinds de zestiende eeuw. Hij schreef met Leen Beyers Antwerpen à la carte: Over steden en eten.

Letterenlab in het Letterenhuis

Dirk van Hulle, voorzitter van het Centre for Manuscripts Genetics, schreef voor het Letterenhuis Letterenlaboratorium – Hoe Raymond Brulez ‘De opstand der voetnota’s’ schreef. Hij laat lezers met de publicatie en een online archief zelf aan teksteditie doen met het manuscript en de aantekeningen van Raymond Brulezs verhaal 'De opstand der voetnota's'.

Wereldgeschiedenis van Vlaanderen

In Wereldgeschiedenis van Vlaanderen belichten 72 auteurs van alle Vlaamse universiteiten verscheidene facetten van de Vlaamse geschiedenis, gesitueerd in een brede context. Marnix Beyen stelde het boek mee samen.

 

In muziek en theater

Opera met audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking

In juni 2018 opende het expertisecentrum OPEN, gespecialiseerd in media- en cultuurtoegankelijkheid. Het centrum, dat zijn oorsprong vindt in de onderzoeksgroep TricS, geeft onder meer ondersteuning bij audiodescriptie van theater en andere kunstvormen.

Rappende robot MC Turing

Onderzoekers Enrique Manjavacas en Mike Kestemont (CLiPS) werkten mee aan een computer die zelf hiphopteksten kan genereren. Op Lowlands 2018 konden bezoekers in een testje raden of de tekst door een mens of robot werd geschreven. Probeer zelf de robot te ontmaskeren op de website Deep Flow.

De liederen van Hadewijch

Veerle Fraeters van het Ruusbroecgenootschap en Frank Willaert van ISLN brachten in 2009 de liederen van Hadewijch uit. Zo zijn de 13de-eeuwse liederen in de 21ste eeuw weer tot leven gekomen. Luister naar Hadewijchs oeuvre op de website van het Ruusbroecgenootschap.

Onderzoeks- en valorisatiemanager

Géraldine De Visscher Stadscampus, Gebouw R
R.122
Rodestraat 14
2000 Antwerpen
België
Tel. +32 3 265 42 03
geraldine.devisscher@uantwerpen.be