Rechten

Gastcollege over 80 jaar 8 mei

7 mei 2025

Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich over en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Deze verwoestende oorlog eiste tussen de 70 en 85 miljoen levens en was het directe gevolg van een fascistische, racistische en genocidale ideologie. Gedurende de oorlog kwamen in heel Europa burgers in verzet.

Naar aanleiding van de herdenking van 8 mei 1945 zal in het kader van het opleidingsonderdeel Geschiedenis van het Publiekrecht op woensdag 7 mei 2025 om 8u30-10u30 een gastcollege plaatsvinden in de aula Rector Dhanis (K.001). Tijdens dit college horen we verschillende getuigenissen over moedige mensen van alle generaties die zich in België kantten tegen het moorddadige nazi-regime van de bezetters en over de repercussies die deze mensen voor hun verzetsdaden ondergingen. Klik hier voor de aankondiging met historische beelden.

Doelpubliek: studenten rechten en academisch personeel faculteit rechten, Universiteit Antwerpen

Programma

08.30 uur: Inleidend woord door prof. dr. Christophe Maes (Onderzoeksgroep Overheid en Recht, Faculteit Rechten, Universiteit Antwerpen)

08:35 uur: De heer Harry De Neve (Groep Herinnering vzw.) – “Het verleden kom je tegen in de toekomst”

Begin 1942 werden 22 scholieren uit het Antwerpse – allen tussen 16 en 19 jaar oud – door de SiPo-SD aangehouden omwille van verzetsdaden. Eén van de jongeren was Léon De Neve, de vader van de spreker. In zijn exposé legt Harry De Neve uit waarom ze werden aangehouden en tot eind April 1945 verdwenen in ‘Nacht und Nebel’. Aan de hand van contemporaine dagboekfragmenten, documenten en verslagen wordt de motivatie van deze jongeren van het verzet, van wie negen om het leven kwamen, geschetst. Deze getuigenis wil de aandacht vestigen op de kwetsbaarheid van de democratie en de nood om deze te beschermen tegen alle vormen van totalitarisme en ontmenselijking.

9.20 uur: Pauze

9u30 uur: Prof. Em. dr. Hélène Casman (Vrije Universiteit Brussel) – “Kind en kleinkind van het verzet”

Prof. Em. dr. Hélène Casman zal getuigen over de wijze waarop haar vader en grootvader, die tot een Antwerpse verzetsorganisatie zijn toegetreden, op grond daarvan naar werk- en concentratiekampen gedeporteerd werden, en hoe zij na afloop van de oorlog hun leven in de maatschappij terug opgepikt hebben.

Drs. Jasper Van Steenbergen (Onderzoeksgroep Overheid en Recht, Faculteit Rechten, Universiteit Antwerpen) – “Jeugdig idealisme, jeugdig verzet”

Met zijn getuigenis brengt Jasper Van Steenbergen het verhaal van zijn familielid Frank. Frank werd op 17-jarige leeftijd lid van de verzetsgroep ‘Revolutionaire Volksjeugd van Vlaanderen’ (Onafhankelijkheidsfront). Anderhalf jaar later werd hij opgepakt en gedeporteerd naar het concentratiekamp van Gusen-Mauthausen. Hij keerde niet meer terug.

10.20 uur: Verwacht einde

Inschrijven

Dit is een event op uitnodiging.

Vragen? Contacteer communicatie.frech@uantwerpen.be