Rechten

Gastdocenten

Buitenlandse gasten

De faculteit ontvangt met genoegen buitenlandse gastdocenten. Een volledig overzicht vindt u op onze Engelstalige pagina's

Kushtrim Istrefi, PhD cand. University of Graz and Visiting Researcher at the European Court of Human Rights

Kushtrim Istrefi  was a Visiting Fellow at the University of Cambridge, Graduate Institute in Geneva and Max Planck Institute in Heidelberg. Kushtrim has published and presented in the fields of judicial and treaty interpretation techniques, jurisdiction, smart sanctions and human rights, secession and application of international law by hybrid and domestic courts. He also litigates cases with an international law element.

Previously he lectured Public International Law, European Union Law and Human Rights Law at the University of Pristina and worked as a Legal Advisor to the Deputy Prime Minister of Kosovo and USAID rule of law programme.

During his stay from May 5 – 7, 2015 at the University of Antwerp, he gave a faculty lecture on Missing Remedies for Missing Persons in Kosovo and a lecture to undergraduate and master students on Extraterritorial Application of Human Rights in a course taught by Professor Wouter Vandenhole.

Prof. Stefano Giubboni, Università degli Studi di Perugia, Italië

Prof. Stefano Giubboni was van 15 december tot 19 december 2014 te gast aan onze faculteit op uitnodiging van de onderzoeksgroep Sociale Concurrentie en Recht. Hij gaf een facultaire lezing over “Market freedoms and fundamental social rights” en verzorgde twee gastcolleges.

Professor Stefano Giubboni studeerde af als master in Recht in Perugia in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich in arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht in Macerata en Bristol en behaalde zijn PhD aan de European University Institute in Firenze in 2002. Momenteel is hij professor in het arbeidsrecht in Perugia. Zijn onderzoek focust zich op arbeids- en socialezekerheidsrecht op nationaal, Europees en vergelijkend niveau. Zijn voornaamste publicaties zijn onder meer: Social Rights and Market Freedom in the European Constitution, Cambridge, 2006; Il diritto della sicurezza sociale in transformazione,  Turin, 2005; Diritti e solidarietà in Europa, Bologna,  2012;  Lavoro,  cittadinanza,  diritti sociali,  Turin, 2014.

Prof. Engela C. Schlemmer, Universiteit van de Witwatersrand, Johannesburg, Zuid-Afrika

Professor Engela C. Schlemmer was van 24 november tot 23 december te gast aan de Faculteit als houder van de  Wisselleerstoel Zuid Afrika 2014 van het Tijdschrift voor Privaatrecht
Zij voltooide haar rechtenopleiding aan de Randse Afrikaanse Universiteit en behaalde daar ook haar masterdiploma. Een tweede masteropleiding volbracht ze aan de Westfaalse Wilhelms-Universiteit in Münster, Duitsland. In 1995 voltooide zij haar doctoraat aan de Randse Afrikaanse Universiteit.

Haar onderwijs focust op de verschillende aspecten van het internationaal economisch recht, internationaal financieel recht en internationaal recht over buitenlandse beleggingen.

Zij onderzoekt de invloed van de privaatrechtelijke beginselen op het internationaal recht en in het bijzonder de toepassing daarvan in gevallen waar commerciële transacties een soeverein element bevatten.

Prof. Geraint Howells, Manchester University, United Kingdom

Prof. Geraint Howells is sinds 2008 professor handelsrecht en tevens de huidige decaan van de Law School aan de Manchester University. Hij is algemeen editor van de European Business Law Library, stichtend bestuurslid en voorzitter (2009-2011) van de International Association for Consumer Law, en hij is ook lid van de European Consumer Law Group.                                                                  

Voordien doceerde hij recht aan verschillende universiteiten (waaronder die van Hull, Sheffield, Liverpool, Lancaster & Keele). Hij was ook al gastprofessor aan de universiteiten van Paris XI, Münster & Fribourg (o.a.).

Tijdens zijn verblijf in Antwerpen van 3 tot 8 mei 2014 gaf hij een faculty lecture over Europees consumentenrecht alsook verschillende lessen over consumentenbescherming en productaansprakelijkheid in het kader van de vakken Handels- en Economisch recht en de Grondige Studie Onrechtmatige Mededinging.

Prof. Daniel Monk, Birkbeck College, University of London, UK

Van 24 maart tot 24 april 2014 verbleef gastprofessor Daniel Monk op de faculteit Rechten. Daniel Monk is een 'reader in Law' en zijn onderzoek focust zich op kinderrechtenkwesties en familierecht vanuit een sociaalwettelijk perspectief.

Naast lessen in het vak 'Vergelijkend Personen- en Familierecht', gaf hij ook twee faculty lectures: 'Changing Faces of Homophobia', over de limieten van gelijkerechtenclaims, en 'E.M. Forster, Heritage & Inheritance', over de relatie tussen recht en literatuur. Deze lezingen werden voorgezeten door professor Swennen van de onderzoeksgroep Persoon & Vermogen en waren interdisciplinair (samen met dr. Mariano Croce van het Centre for Law and Cosmopolitan Values en drs. Filip De Ceuster van The Institute for the Study of Literature in the Low Countries).

Dr. Gábor Szabo, Faculty of Law, University of Pécs, Hungary.

Van 18 november tot 14 december 2013 verbleef Gabor Szabo als gastdocent bij de onderzoeksgroep Recht en Ontwikkeling. Hij verwierf tegelijkertijd ook meer inzicht in de werking van het Centre for Law and Cosmopolitan Values. Hij gaf een faculty lecture over "The Human Rights Based Development. Subsistence and Security."

Dr. Szabo behaalde een diploma in de rechten aan de Universiteit van Pécs, waar hij momenteel een vaste aanstelling als assistent-professor bekleedt aan het Department of Political Theory. Hij heeft een PhD in Political Theory en beëindigde ook een master programma in filosofie. Voorheen werkte hij als onderzoeker in Denemarken en Nederland, en bovendien heeft hij ook praktische ervaring opgedaan als assistent in het Europees Parlement. Zijn onderzoeksinteresses behelzen globalisering en mensenrechten, de theoretische beginselen en perspectieven van het recht op ontwikkeling, ethische kwesties van globalisering, globale rechtvaardigheid.
 

Prof. dr. Wenge Zeng, Law School of Chongqing University, China

Prof. dr. Wenge Zeng, vice-decaan van de Chongqing University Law School, was te gast aan onze faculteit van 29 oktober tot 29 november 2013. Tijdens deze periode heeft hij verschillende gastcolleges gegeven en deelgenomen aan wetenschappelijk onderzoek. Professor Zeng gaf een uitgebreide presentatie over de Chinese regelgeving inzake voedselveiligheid op een conferentie over de impact van veiligheidsnormen op de hervorming van de regelgeving en de handels-vooruitzichten van de Volksrepubliek China. Hij gaf ook een lezing voor de medewerkers van onze faculteit over China’s liberalisering van de renminbi wisselkoers, en een lezing voor onze masterstudenten over energieregulering in China en de Chinese perspectieven op vlak van regelgeving inzake klimaatverandering.

Om onderzoekssamenwerking tussen de beide rechtsfaculteiten te bevorderen, heeft professor Zeng deelgenomen aan een informatie-uitwisselingssessie met onze medewerkers. Hij schetste de verschillende onderzoeksinteresses van collega’s aan de Chongqing University Law School en gaf informatie over financieringsmogelijkheden voor inkomende en uitgaande onderzoeksmobiliteit in China.

Dr. Waheeda Amien, Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika

Dr. Waheeda Amien bezocht de rechtsfaculteit van 28 tot 31 oktober 2013. Dr. Amien gaf een facultaire lezing over "Legal pluralism: legal engagements with religious and customary personal laws. South Africa as an example". De lezing werd georganiseerd door de rechtsfaculteit (onderzoeksgroep Persoon en Vermogen) in samenwerking met het Centrum Pieter Gillis. Dr. Amien gaf ook een gastcollege over islamitisch persoonlijk recht en juridisch pluralisme aan de masterstudenten van het vak Internationaal Privaatrecht (gedoceerd door Thalia Kruger) .

Dr. Amiens onderzoek richt zich op islamitisch recht en mensenrechten. In haar doctoraat onderzocht ze deze zaken in Zuid-Afrika, Canada en India. Ze is momenteel bezig met de uitbreiding van haar onderzoek naar andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en België. Ze gebruikte haar verblijf in België om contacten te leggen met advocaten die werkzaam zijn op het gebied van het internationaal privaatrecht en migratierecht, en met een vrouwenorganisatie die met moslimvrouwen werkt.

De onderzoeksgroep Persoon en Vermogen zoekt naar verdere mogelijkheden voor samenwerking met Dr. Amien.

Dr. Marek Frystak, Masaryk Universiteit, Brno, Tsjechië

Van 29-31 oktober verwelkomde prof. Joachim Meese deze gastdocent uit Brno. Dr. Frystak is assistent-professor gespecialiseerd in de strafprocedure en in het bijzonder op het bewijsmateriaal in het vooronderzoek. Hij kwam naar Antwerpen via de Erasmusmobiliteit en doceerde over ‘ Criminal proceedings in the Czech Republic’.

 

Dr. Tomazs Widlak, University of Gdánsk, Polen

Thomazs Widlak, assistent-professor aan het Department of Theory and Philosophy van de Faculty of Law and Administration van de University of Gdansk, Polen, gaf tussen 12 en 18 mei 2013 enkele gastcolleges in het International and European Legal Studies Programme. Hij was ook actief in de expert meetings van het Centre for Law and Cosmopolitan Values.

Thomazs nam ook deel aan de studiereis met onze buitenlandse studenten naar Den Haag, een herhaling van zijn bezoek aan Den Haag toen hij in 2005 zelf Erasmusstudent aan onze faculteit was.

Prof. Gonçalo Matías, Universidade Católica Portuguesa, Lissabon, Portugal

Van 25-29 november 2012 was Gonçalo Matias te gast aan de faculteit. Hij gaf een les over 'Transnational Citizenship' en een les over 'European Citizenship' in het International and European Legal Studies Programme. Daarnaast gaf hij ook een faculty lecture over “Constitutional implications of the financial crisis in Europe”.

Gonçalo heeft zijn master of laws diploma behaald bij de School of Law van de Universidade Catolica Portuguesa in Lissabon, waar hij momenteel les geeft in het domein van het publiekrecht en waar hij ook vice-decaan internationalisering is. Hij was een Fullbright visiting scholar bij het Law Centre van de Georgetown University. Hij is gastprofessor aan de St. Louis Law School,Washington University, en hij is tevens juridisch adviseur van de president van Portugal.

De faculteit heeft jaarlijks contact met de collega's van de Universidade Católica Portuguesa de Lisboa via het Academia Network.