Belgodyssee radiowedstrijd VRT 2019

Dit jaar organiseert de VRT samen met RTBF en het Prins Filipfonds de vijftiende editie van Belgodyssee.

Belgodyssee is een jaarlijks terugkerende radiowedstrijd van het Prins Filipfonds, VRT en RTBF. Koning Filip, die als prins mee achter het initiatief stond, ontvangt nog jaarlijks alle deelnemers op het Koninklijk Paleis.

Acht Vlaamse en acht Franstalige laatstejaarsstudenten (of net afgestudeerden) werken in duo’s samen binnen een opgelegd thema. De kandidaten maken elk een radioreportage, een webartikel en bijdragen op sociale media. De beste reportage levert een betaalde stage van zes maanden bij VRT NWS op. Die begint meestal net nadat de studenten zijn afgestudeerd, dus is een prima start op de arbeidsmarkt. Verscheidene winnaars zijn immers bij de VRT blijven werken. Maar ook andere laureaten die zijn opgevallen tijdens de wedstrijd, hebben hun plaats gevonden bij de openbare omroep. En er zijn ook andere prijzen te verdienen: een korte stage bij Metro bijvoorbeeld voor het beste artikel. Of vliegtuigtickets voor het Vlaams-Waals duo dat het best heeft samengewerkt.

Het thema van Belgodyssee is dit jaar de klimaatopwarming (en nieuwe initiatieven op het vlak van duurzaamheid), in samenwerking met de Verenigde Naties.

Belgodyssee start in oktober en loopt negen weken (telkens twee weken per duo met een week overlapping). De proclamatie is meestal half december op het Koninklijk Paleis, in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning. De laureaten worden er samen met hun familie en een docent of opleidingsverantwoordelijke uitgenodigd.