Sociale Wetenschappen

Democracy Café

Maandag 2 mei 2022

Democracy Café

Naar aanleiding van Press Freedom Day organiseert PEN Vlaanderen (in samenwerking met de Faculteit Sociale Wetenschappen UA) een debat over de toestand van de democratie en het belang van persvrijheid, met sprekers Hind Fraihi en Alicja Gescinska. Het Democracy Café zal doorgaan op maandag 2 mei 2022, om 19u, in lokaal S.R.201. Dit lokaal bevindt zich op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen: Rodestraat 14, 2000 Antwerpen (R-gebouw, 2e verdieping).

Wat is de toestand van onze democratie?
Welke impact hebben radicale standpunten en meningen, en hoe giftig zijn sociale media?
Alicja Gescinska gaat in gesprek met Hind Fraihi die zich in haar boek Antipode buigt over radicale standpunten of meningen die ingaan tegen de heersende opinie. Het is pas wanneer ze gisten op een voedingsbodem van frustratie, woede of angst, dat ze kunnen doorschieten naar extremisme. Zelfs het ‘evenwichtige midden’ valt er steeds meer aan ten prooi. Gevoed door brandversnellers van de sociale media ontpopt de ene groep zicht tot de antipode van de andere.
Het zijn rijkgeschakeerde mozaïeken die een fluïde, beweeglijke zelfs ambivalente mengeling vormen van oude linkse en rechtse standpunten, indentitarisme, decolonize, islamisme, de coronapandemie en de klimaatopwarming. Met complotdenken en een focus op de infame jaren ’30 bijna als vaste prik.
Kortom, hoe radicalisering van een groep tegenradicalisering in de hand werkt, en zo uiteindelijk onze democratie steeds meer ondermijnt.
Een gesprek over Antipode is een gesprek over de broosheid en weerbaarheid van onze democratie.

Hind Fraihi

Hind Fraihi (1976) is journaliste bij Apache en columniste bij De Tijd en de lage landen. Ze verwierf bekendheid door haar boek Undercover in Klein- Marokko. In 2017 was ze de eerste schrijver in residentie voor kunstinstelling Vooruit in Gent. In 2020 bekleedde zij de leerstoel Willy Calewaert (VUB), waarbij ze samen met PEN Vlaanderen, het Vermeylenfonds en het Hannah Arendt Instituut stilstond bij de antipoden van deze tijd.

Alicja Gescinska

Alicja Gescinska is een Pools-Belgische filosofe en schrijfster. Ze schreef verschillende boeken over uiteenlopende filosofische onderwerpen, waaronder De verovering van de vrijheid (2011), Thuis in muziek (2018) en Intussen komen mensen om (2019). Haar debuutroman Een soort van liefde won de debuutprijs (2017). Ze maakte voor Canvas het filosofische programma Wanderlust. Daarin ontmoette ze denkers, kunstenaars en schrijvers uit binnen- en buitenland om te praten over leven en werk. In het najaar van 2021 verscheen haar eerste dichtbundel: Trojaanse gedachten. In 2022 verscheen haar theatermonoloog Apate spreekt zowel in boekvorm als op de bühne. Als academica was ze vroeger werkzaam aan de Universiteit Gent, Princeton University en Amherst College. Sinds 2019 is ze directeur van de filosofie-afdeling van de University of Buckingham.