W. Lance Bennett - The democratization of truth: communication, citizenship and participation in a time of institutional decline

Gastspreker nummer twee op 9 mei 2011 was de Amerikaanse prof. W. Lance  Bennett met een lezing getiteld ‘The democratization of truth: communication, citizenship and participation in a time of institutional decline’

W. Lance Bennett

Over de spreker

Lance Bennett is professor Politieke Wetenschappen en Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Washington (Seattle). Momenteel is hij Olof Palme Chair aan de Universiteit van Stockholm. Hij is oprichter en directeur van The Center for Communication and Civic Engagement, dat de bijdrage van oude en nieuwe media aan politieke participatie en burgerbetrokkenheid onderzoekt (www.engagedyouth.org).

Prof. Bennett is een van de meest bekende en geciteerde onderzoekers in de politieke communicatie. Hij is de auteur van meer dan 10 boeken waaronder News: The Politics of Illusion en When the Press Fails: Political Power and the News Media from Iraq to Katrina.

Over de lezing

Hoe organiseren burgers zich politiek op het moment dat traditionele instellingen en instituties zoals kerken, vakbonden, politieke partijen, en scholen steeds meer aan belang verliezen? Leiden nieuwe werkervaringen en nieuwe noties van familie en gemeenschap tot andere vormen van politieke participatie? En wat blijft er nog over van de invloed van de klassieke massamedia als burgers steeds meer actief gebruiken maken van nieuwe media? Dit zijn enkele van de centrale vragen in het verhaal van Bennett. Het stelt zekerheden ter discussie. Ook de zekerheid dat er zoiets bestaat als een objectieve waarheid.