René Kerkwijk & Patrick Kenis "Sociale wijkteams en generalisten, Hype of hoop voor sociaal werk?" 1 december 2014

Over de lezing

In Nederland wordt het sociaal werk al een tiental jaar grondig gereorganiseerd. Taken en budgetten worden verregaand gedecentraliseerd naar gemeenten en er wordt jaar op jaar bezuinigd op de sector. Overal is men op lokaal niveau bezig om daling van middelen en stijging van zorgvraag (vergrijzing, …) met elkaar te verzoenen.

Eén van de oplossingen waar steeds meer gemeenten mee aan de slag gaan, is het organiseren van sociaal werk in kleine wijkteams. Weg met organisatie x, y of z die zorg verlenen, nee, één wijkteam met hulpverleners van al die organisaties. Weg muren tussen organisaties, leve het naadloos samenwerken. Tegelijk wordt in die sociale wijkteams ruimte gemaakt voor ‘de generalist’, de sociaal werker die niet langer doorverwijst naar andere hulpverleners maar zelf de handen uit de mouwen steekt.

Vlaanderen kijkt ook aan tegen een periode van bezuinigingen op de sociale sector. Vele organisaties kregen al te horen dat hun werkingsmiddelen in 2015 met 5% dalen. Zijn sociale wijkteams en generalisten ook voor Vlaanderen een idee?  CAW-Antwerpen en andere organisaties zijn alvast enthousiast over dat idee. En u?

Over de sprekers

René Kerkwijk had er al een carrière van twintig jaar in de (geestelijke) gezondheidszorg opzitten voor hij in 2007 ambtenaar bij de Gemeente Eindhoven werd en vanuit dat perspectief met sociaal beleid aan de slag ging. Hij was onder meer wijkcoördinator en later gebiedscoördinator voor stadsdeel Woensel-Noord. Sinds enkele jaren is hij ‘kwartiermaker’ voor Wij-Eindhoven, het ambitieuze plan om in de hele stad sociale wijkteams te organiseren.

Patrick Kenis is doctor in de sociale wetenschappen en ‘academic dean’ van AMS (Antwerp Management School). Zijn onderzoeksfocus ligt al jaren op netwerken tussen organisaties. Hij zal het praktijkverhaal van René Kerkwijk van een eerste wetenschappelijke reflectie voorzien, waarna het woord aan de zaal is.  

Praktisch

Datum: Maandag 1 december 2014

Tijdstip: 16.15-18.00

Locatie: lokaal M.001, Sint Jacobsstraat, Antwerpen

Deelname is gratis, wel graag online registreren voor vrijdag 28 november. 

Organisatie: Master Sociaal Werk, UAntwerpen, ism KdG en AP hogescholen

.