Pieter Leroy - Wat brengt het begrip Antropoceen de milieuwetenschappen en milieusociologie bij? - 16/05/2017

Over de lezing

Sinds Nobelprijswinnaar Paul Crutzen de term lanceerde in 2000, maakt het Antropoceen als label voor een nieuw geologisch tijdvak aardig opgang in de wereld van milieuactie en van wetenschap. Het vervoegt de boeiende rij van concepten en verhaallijnen, om milieuvraagstukken te benoemen. De impact van de mens op zijn habitat of ecosysteem bereikt vandaag een geologische omvang. Het is een andere manier om uit te drukken dat we al lang voorbij de 5 voor 12 zitten en dus wat meer hubris van mens en samenleving op zijn plaats is. Leidt het begrip echter ook tot nieuwe hybris, tot hypermoderniteit, en houden de milieuwetenschappen zich dus beter wat afzijdig van deze nieuwkomer ? De lezing gaat enerzijds in op de analytische meerwaarde van begrippenkaders en anderzijds over de risico’s van allerlei min of meer stilzwijgende implicaties van ‘het antropoceen’.

Over de spreker

Op 26 april 2017 ontving Pieter Leroy in Nederland een koninklijke onderscheiding vanwege zijn uitzonderlijke wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten. Klik hier voor meer informatie.

 

Deze lezing wordt georganiseerd door IMDO en de Faculteit Sociale Wetenschappen. Spreker is prof. Pieter Leroy, hoogleraar Milieu en Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gastprofessor UAntwerpen, Vlaams én Nederlands milieusocioloog van het eerste uur, kritisch onderzoeker van innovatie en dynamiek van milieubeleid en voorzitter van de Stuurgroep MIRA. Zie http://www.ru.nl/personen/leroy-p/ voor meer info. 

Praktisch

16 mei 2017, 19u, aula R.002

Deelname is gratis, maar online inschrijven is verplicht