Gastles Pascal Van Loo - Hoe organisaties veranderen als change architect vanuit het Ronde Vierkant? 18/12/2019

Open gastles ikv Management en Strategische Sturing van een Professionele Organisatie (prof. Jan Vanhoof)

Context

Er is vandaag sprake van bijzonder veel verandering in organisaties. Veel leidinggevenden verliezen daardoor de vaste grond onder hun voeten terwijl het werk niet stil valt. Tijdens deze gastles staan we stil bij een leidende principes die je onderweg kunt volgen om het goede te doen, om veerkrachtig te blijven en mee te dansen met complexiteit en de onzekerheid van deze tijd.

Je hebt hiërarchisch gestructureerde organisaties met een beperkte bewegingsvrijheid voor de medewerkers. Hun speelveld kan je vergelijken met een vierkant. Een kleine vierkante arena. De interne afspraken van de vierkante organisatie bieden een houvast. Maar hoe langer de organisatie werkt, hoe kleiner het speelveld wordt. Het gevaar op overregulering komt om de hoek loeren. Aan de andere kant van het organisatiespectrum tref je ronde organisaties aan. Die zijn veeleer chaotisch en weinig gestructureerd. Ze rekenen op improvisatie en oplossingskracht van hun medewerkers om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het management maakt zich weinig zorgen, want alles komt wel goed. Meestal terecht. Ronde organisaties teren op intuïtie, creativiteit en dynamiek. Ook die kenmerken houden risico’s in.

De kunst bestaat erin het beste van die organisatiepolen met elkaar te verbinden. Daarover gaat deze les. Het is een pleidooi voor hybride organisaties of ronde vierkanten.

Wie?

Pascal Van Loo is een ondernemer die zijn dromen weet te realiseren. Als master Arbeids- en organisatiepsychologie ligt zijn passie in het creatief ontwerpen van leren, organisatieverandering- en transitiemanagement. Hij stond mee aan de wieg van Obelisk, 3hoogleuven, learning circles en Pasas. Hij was ook jarenlang voorzitter van VOV lerend netwerk, de grootste HR vereniging in Vlaanderen. De laatste jaren werkte hij vooral als intern transitie of change manager bij oa. de Vlaamse overheid, SYNTRA Vlaanderen, KuLeuven, Stedelijk Onderwijs Antwerpen en de Verenigde Naties in New York.

Praktisch?

18 december 2019 – 14h tot 16h – Lokaal M004.