Chemie en voedingstechnologie

Chemie zit overal! Chemie vind je terug in onze voeding, in de lucht die we inademen, het water dat we gebruiken, kleding die we dragen en noem maar op. Zoals de naam van de richting het laat vermoeden komen hier voedingsvakken en ingenieurstechnische aspecten aan bod die je overal kunt gebruiken. Als je echt wil weten hoe je de problemen vanuit de kern, meer bepaald vanuit de materiaal- en oppervlaktechemie wil aanpakken, dan kies je voor chemie.

Met Chemie kun je alle kanten uit. Uiteraard naar de voedingssector en de chemische industrie, maar ook bij de overheid en in academische wereld. Chemici zijn gegeerde consultants en managers omdat ze in sterke mate meedenken over de chemische aard, en dus de essentie van een realistisch probleem. Via oppervlaktechemie en katalyse is de insteek naar nanotechnologie ideaal. In deze afstudeerrichting is je toekomst verzekerd!

Niet limitatieve beroepstaken voor de afstudeerrichting Chemie en voedingstechnologie

Beleidsmatige taken

  • Advies formuleren met betrekking tot gebruikte producten en methodes: vb. in de levensmiddelenindustrie, farmaceutische sector en agroscheikundige sector
  • Kwaliteitszorg van product en productieproces

Onderzoek en ontwikkeling (onder supervisie)

  • Ontwikkelen en evalueren van scheikundige producten en productiesystemen: toxicologie, farmacologie
  • Bemonstering, analyse en onderzoek: chemische, biochemische, en microbiologische analyses
  • Scheikundige productiesystemen ontwerpen, evalueren en verbeteren

Productie

  • Toepassing van scheikundige productiesystemen
  • Begeleiden van chemische productieprocessen waarin biologische grondstoffen centraal staan: vb. mechanische, chemische en thermische eenheidsprocessen