Voorbije activiteitenActiviteitenarchief

Symposium Prof. Van Dyck

Vrijdag 21 juli 2013

Dirk Van DyckProf. Dirk Van Dyck, verbonden aan de onderzoeksgroepen Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek (EMAT) en Visie, wordt dit jaar 65 en daarmee ook emeritus aan de Universiteit Antwerpen. Bij deze gelegenheid werd door beide onderzoeksgroepen voor hem een symposium georganiseerd om zijn lange carrière als wetenschapper in het licht te stellen. Op dit symposium werden voordrachten gegeven door collega's en een overzicht gebracht van zijn werk door een aantal van zijn (ex-)medewerkers.
Programma van het symposium (pdf - 312 Kb)

 

Workshop on Transmission Electron Microscopy

10 tot 21 juni 2013

De  onderzoeksgroep Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek heeft de "Workshop on Transmission Electron Microscopy" georganiseerd aan de Universiteit Antwerpen op Campus Groenenborger.

 

Inauguratie X-Ant-EM elektronenmicroscoop - "New kid on the X-block"!

10 juni 2013

De nieuwe X-Ant-EM elektronenmicroscoop werd op Campus Groenenborger feestelijk in gebruik genomen. Naast de Qu-Ant-EM elektronenmicroscoop, die in 2010 werd geplaatst, heeft de onderzoeksgroep Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek (EMAT) er nu nog een sterkere microscoop bij.  Nergens in de wereld staat een gelijkaardige microscoop. De microscoop meet nog correcter en maakt het mogelijk om naast structurele ook chemische analyses uit te voeren op atomair niveau.

Naar aanleiding van dit evenement, werd op vrijdag 7 juni 2013 door Profs. S. Bals en J. Verbeeck van de onderzoeksgroep EMAT  een overzicht gegeven van de mogelijkheden van deze elektronenmicroscoop in het Journaal van 7 u.op één. Er werden ook heel wat persartikels aan dit evenement gewijd.

 

Workshop on Nanostructured Graphene

21 tot en met 24 mei 2013

De onderzoeksgroep Theorie van de Gecondenseerde Materie (TGM) heeft aan de Universiteit Antwerpen de "Workshop on Nanostructured Graphene" georganiseerd.

 

 

 

 

Tentoonstelling "Brainstormen in Brussel"

15 april tot en met 14 mei 2013

De de prestigieuze tentoonstelling ‘Brainstormen in Brussel’ werd aan de Universiteit Antwerpen georganiseerd.

Brainstormen in Brussel herdenkt de 100ste verjaardag van de eerste Solvayraad, waarop onder andere Albert Einstein, Marie Curie en Max Planck verhitte discussies hielden over onderzoeksresultaten die je niet met de klassieke fysica kon verklaren. De tentoonstelling toont aan een groot publiek hoe belangrijk de Solvayraden in Brussel zijn geweest. Ze hebben immers voor de ontwikkeling van revolutionaire inzichten gezorgd die tot de kwantumfysica hebben geleid.

De tentoonstelling werd ontwikkeld door professoren en onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles, op initiatief van de internationale Instituten voor Fysica en Chemie, opgericht door Ernest Solvay.

 

Ook in 2013 was het departement Fysica actief op de Kinderuniversiteit

3 maart 2013

De Kinderuniversiteit is er speciaal voor alle kinderen en jongeren tussen 8 en 14 jaar, maar ook ouders, grootouders, ooms of tantes, zussen en broers, meesters en juffen zijn welkom. Er worden tevens enkele activiteiten voorzien voor de jongere broers en zusjes vanaf 6 jaar.
Deze negende editie van de Kinderuniversiteit heeft uitgepakt met gevestigde waarden, maar ook met een heel aantal nieuwe activiteiten, o.a. door de wetenschappers en professoren van de nieuwe opleidingen van de Universiteit Antwerpen.
Zoals de vorige jaren, heeft het departement nu ook weer actief deelgenomen met onder ander volgende activiteiten

 • Impuls! (of: het geheim van de raket)
 • Om raak te schieten, moet je scheef mikken ...
 • Hoeveel moeite kost energie
 • Opgepast: tollende wereld
 • Kleuren bekennen
 • Koud, kouder, koudst
 • Koken met Joris
 • Neem je hond in de maling.. de boemerang

De vraagstaart, interviews met o.a. Prof. Joris Dirckx

 

Techno TN Forum in Antwerpen

4 en 5 mei 2012

Het voornaamste doel van het TechnoTN initiatief is de organisatie van de “Thematic Networks in Science and Engineering Forum”, waar een aantal experts samenkomen en waar ze hun inzichten en ervaringen kunnen delen. , Op deze manier kunnen ze dan de resultaten van de fora verspreiden onder hun  wetenschappelijke contacten. Prof. J. Naudts was de organisator van het Techno TN Forum 2012, dat in Antwerpen werd gehouden. Het Forum kende een groot succes.

 

Optimess 2012 opnieuw groot succes

4 en 5 april 2012

De Optimess 2012 conferentie, die georganiseerd werd aan de Universiteit Antwerpen door Prof. Joris Dirckx en Dr. Jan Buytaert van de onderzoeksgroep Biomedische Fysica, kende opnieuw een groot succes, na eerdere edities.

 

Opnieuw actieve deelname van het departement Fysica aan de Kinderuniversiteit

4 maart 2012

Ook in 2012 heeft het department Fysica weer zeer actief deelgenomen aan de achtste editie van de Kinderuniversiteit. Zoals steeds was het programma gericht op kinderen van 8 tot 14 jaar. Sinds vorig jaar wordt ook gedacht aan de jongere broertjes en zusjes, waarvoor dan specifieke activiteiten worden aangeboden. Dit alles werd georganiseerd op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen.

Een greep uit het aanbod van het departement Fysica:

 • Camera Obscura
 • Auto rijden op gebakken lucht?
 • Kleuren bekennen
 • Impuls! (of: het geheim van de raket )
 • Om raak te schieten, moet je scheef mikken ...
 • Vliegend water
 • Koud, kouder, koudst
 • Neem je hond in de maling ... De boemerang
 • Koken met Joris
 • De vraagstaart, interviews met o.a. Prof. Nick Van Remortel

Dezelfde avond was er nog een reportage op het VTM-Nieuws.

 

Prof. Floris Wuyts organiseert succesvol symposium

15 september 2011

Van 5 tot 9 september 2011 heeft Prof. Floris Wuyts van het departement Fysica aan de Universiteit Antwerpen het succesvolle ELGRA Biennial Symposiumm "Gravity: from µ to x!" georganiseerd, met meer dan 150 deelnemers.

 

 

 

Workshop "Modern Topics in Superconductivity"

18 mei 2011

In 2011 werd de honderdste verjaardag gevierd van de ontdekking van supergeleiding. In dit kader heeft Prof. Milorad Milosevic van het NANO-Excellentiecentrum op woensdag 1 juni 2011 een ééndaagse workshop ingericht over "Modern Topics in Superconductivity" .
De bedoeling was het bespreken door een aantal vooraanstaande sprekers van verschillende onderwerpen die te maken hebben met supergeleiding. Zowel experimentele als theoretische techniques kwamen aan bod. De voordrachten waren geschikt voor een breder publiek.
Download de poster (pdf – 115 KB).

 

Uitslag van de Fysica veldvoetbalwedstrijd

11 april 2011

Reeds enkele malen werd een zaalvoetbaltoernooi ingericht voor het departement Fysica. Dit was telkens een angenaam gebeuren waarin studenten, assistenten en professoren de mogelijkheid vonden om op een leuke manie rmet mekaar kennis te maken. Met de lente in aantocht werd nu een veldvoetbalwedstrijd studenen vs. assistenten/professoren georganiseerd op donderdag 7 april 2011 in het Sportpark Koningin Astrid aan de Campus Middelheim.
De uitslag was 5-3 voor de assistenten/professoren.
Bekijk de foto’s van de veldvoetbalwedstrijd.

 

Het departement Fysica in actie tijdens de Kinderuniversiteit 2011

27 maart 2011

In 2011 werd de zevende editie van de Kinderuniversitiet gehouden.

 

 

Ook nu organiseerde het departement Fysica opnieuw een groot aantal activiteiten:

 • Kunst uit de nanowereld
 • Kleuren bekennen
 • Siegeltje, spiegeltje aan de wand
 • Auto rijden op gebakken lucht
 • Koud, kouder, koudst
 • Impuls (of het geheim van de raket)
 • Om raak te schieten moet je scheef mikken
 • Het geheim van camera's en ogen
 • Workshop: zelf een camera obscura maken
 • Over elektriciteit en magneten

 

Alumni-avond Fysica

9 december 2010

Op donderdag 9 december 2010 werd een Alumni-avond Fysica georganiseerd.

Drie prominente alumni gaven dan een persoonlijke kijk op hun professionele carrière en op de manier waarop ze hun loopbaan vorm gaven met hun diploma Fysica:

 • Prof. Dr. Nick Van Remortel (lic. Fysica, 1998) gaf een presentatie over zijn academische carrière aan onze universiteit en over zijn bijdrage tot de CERN-deeltjesversneller.
 • Dr. Jan De Ceuster (lic. Fysica, 1998) gaf toelichtingen over zijn functie als forensisch onderzoeker ballistiek bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie NICC.
 • Dr. Peter Ter Heerdt (lic. Fysica, 2001), verbonden aan het Wetenschappelijk en Technisch OnderzoeksCentrum voor Diamant (WTOCD), gaf een ‘inkijk’ in zijn job.

Zij werden ingeleid door Prof. Dr. Etienne Goovaerts, voorzitter van het departement Fysica. Nadien was er gelegenheid om vragen te stellen.

 

Nobelprijswinnaar Prof. G. 't Hooft op bezoek in het departement Fysica

4 tot 8 oktober 2010

Nobelprijswinnaar Prof. Gerard 't Hooft  (ITF, Universiteit Utrecht) heeft een bezoek gebracht aan het departement Fysica. Bij deze gelegenheid heeft hij een aantal lezingen gegeven: een publiekslezing over "Zwarte gaten in elementaire deeltjes" op maandagavond 4 oktober 2010 en verder gedurende die week ook een aantal lessen voor de studenten van de Master Fysica, doctoraatsstudenten en andere geïnteresseerden.

 

40e editie International Symposium on Multiparticle Dynamics in Antwerpen

21 tot 25 september 2010

De onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica heeft aan de Universiteit Antwerpen de 40e (XL) editie van het "International Symposium on Multiparticle Dynamics" (ISDM2010) georganiseerd.

 

Inhuldiging van de de nieuwe "Qu-Ant-EM" elektronenmicroscoop

28 juni 2010

Bij de onderzoeksgroep EMAT van het departement Fysica werd de nieuwe microscoop "Qu-Ant-EM" ingehuldigd. Deze microscoop stelt de onderzoekers in staat om via elektronenmicroscopie materialen atoom per atoom te analyseren. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe nanomaterialen en nanotechnieken.
Het nieuwe Qu-Ant-EM-toestel was het eerste en het krachtigste in Europa. Enkel in Berkeley (Californië) werd een enigszins gelijkaardig toestel geïnstalleerd. Om atomen zichtbaar te maken zijn vergrotingen van een paar miljoen keer nodig en dan moeten alle mogelijke voorzorgen getroffen worden: stabiliteit van ruimte en temperatuur, elektrische en magnetische afscherming. De microscoop zit dan ook in een afgeschermde doos, binnen in een houten constructie, in een overkoepelend gebouw.  Het toestel werd mede gefinancierd met de steun van de Herculesstichting van de Vlaamse regering en extra financiële inbreng van FEI, Umicore en IMEC.

 

Kinderuniversiteit 2010

7 maart 2010

In 2010 werd reeds de zesde editie van de Kinderuniversiteit georganiseerd aan de Universiteit Antwerpen.
Het departement Fysica organiseerde niet minder dan 9 van de 34 activiteiten:

 

 

 

 • Over elektriciteit en magnetisme
 • Oerknallers - over de oorsprong, de inhoud en de toekomst van ons heelal
 • Impuls (of het geheim van de raket)
 • Om raak te schieten moet je scheef mikken
 • Kunst uit de nanowereld
 • Kleuren bekennen
 • De échte slinger van Foucault
 • Auto rijden op gebakken lucht
 • Koud, kouder, koudst

 

Uitstap van WINAK naar het Von Karman Instituut

18 november 2009

De studentenkring WINAK heeft een uitstap georganiseerd naar het Von Karman Instituut in Brussel, een onderzoeksinstituut voor fluïddynamica waar men over de allersnelste windtunnel ter wereld beschikt die een snelheid van Mach 20 bereikt.
Lees het verslag ( pdf - 104 KB) met een foto-impressie.

 

Dyproso 2009 in Antwerpen

13 tot 17 september 2009

In September 2009 heeft de onderzoeksgroep Theorie van de Gecondenseerde Materie het "32nd International Symposium on Dynamical Properties of Solids" georganiseerd

 

Internationale Conferentie EFEPR aan UA

6 tot 11 september 2009

Van 6 tot 11 september 2009 werd aan de Universiteit Antwerpen de Europese conferentie "7th Meeting of the European Federation of EPR groups (EFEPR)" gehouden, georganiseerd door de onderzoeksgroepen Experimentele fysica van de gecondenseerde materie en Spectroscopie in biofysica en analyse van het departement Fysica.

 

Optimess congres in Antwerpen

25 en 26 mei 2009

In 2004 werd de FWO Onderzoeksgemeenschap "Optical Measurement Techniques for Structures and Systems"  (OPTIMESS) opgericht. Sindsdien groeiden de Optimess bijeenkomsten uit van een vergadering met de leden van de onderzoeksgemeenschap tot internationale conferenties. Op Optimess 2009 (pdf – 777 KB) werden meer dan 100 deelnmers verwelkomd en onderzoekers uit 18 landen hebben hun werk voorgesteld.

 

Kinderuniversiteit 2009

8 maart 2009

In 2009 vond een nieuwe editie plaats van de Kinderuniversiteit aan de Universiteit Antwerpen.
Van de 40 aanwezige activiteiten, werden er maar liefst 10 georganiseerd vanuit het Departement Fysica:

 • Koud, kouder, koudst
 • Magnetische bubbels en het computergeheugen
 • Kleuren bekennen
 • Vloeistofkunst uit de nanowereld
 • Elektromagnetische ringen
 • De échte slinger van Foucault
 • Om raak te schieten moet je scheef mikken
 • Alle donders en bliksems
 • Netjes in evenwicht
 • Oerknallers- over de oorsprong, de inhoud en de toekomst van ons heelal

 

Studiereis naar CERN

12 tot 15 februari 2009

Tijdens het academiejaar 2008-2009 werd een studiereis naar CERN georganiseerd door de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica. Zowel studenten van de tweede Bachelor Fysica en derde Bachelor Fysica hebben er aan deelgenomen.

Lees het verslag (pdf – 2.03 MB)  met een foto-impressie.

 

Workshop "Nanostructured Superconductors"

10 februari 2009

In het kader van het IAP-VI Quantum Effects in Clusters and Nanowires netwerk, werd een ééndaagse worskhop over "Nanostructured superconductors” (pdf – 131 KB) ingericht door Prof. M. Milosevic van het departement Fysica.

 

Homo Universalis: Hors série: de deeltjesversneller uitgelegd

22 januari 2009

Bij deBuren in Brussel was er in het kader van “Ontmoetingen” een extra aflevering in hun wetenschapsreeks over de Large Hadron Collider of deeltjesversneller. Omdat de deeltjesversneller heel even voorpaginanieuws was in de hele wereld en omdat het belangrijk onderzoek is waar het brede publiek zonder degelijke uitleg niets of nauwelijks iets van begrijpt, wou deBuren het wetenschappelijke hoogtepunt van 2008 in het begin van 2009 nog even in de kijker plaatsen.

 

Uitslag van het fysica zaalvoetbaltoernooi

15 december 2008

Op maandag 15 december 2008 werd het fysica zaalvoetbaltoernooi georganiseerd in Health City op de Campus Middelheim. Er traden 5 ploegen in het strijdperk:

 • de studenten van de eerste Bachelor Fysica, het Parkzicht
 • de studenten van de Master Fysica, de Masters
 • de onderzoeksgroep VISIE
 • de onderzoeksgroep BIMEF
 • de onderzoeksgroep CMT-TGM

Lees het verslag (pdf - 281 KB) met een foto-impressie.

 

Departement Fysica neemt deel aan Wetenschapsweek 2008

17 tot 26 oktober 2008

Van 17 oktober tot 26 oktober 2008 werd de tweejaarlijkse Wetenschapsweek ingericht.
Op zaterdag 18 oktober en zondag 19 oktober had het Wetenschapsfeest plaats in de Nekkerhal te Mechelen.  De Uniiversiteit Antwerpen was samen met haar associatiepartners vertegenwoordigd op 22 stands, verzameld in één grote AUHA-straat.  Ook het departement Fysica was stevig vertegenwoordigd met volgende bijdragen:

 • Ultrakoude atomen en kwantumgassen
 • Lanceer-ringen
 • Magnetische bubbels en het computergeheugen
 • Kleuren mengen

Verder ontving de Universiteit Antwerpen zoals andere universiteiten en hogescholen tijdens de week van 20 tot 24 oktober 2008 talrijke scholen rond 'Wetenschap in de kijker' en organiseerde het departement Fysica in dit kader allerlei activiteiten voor humanioraleerlingen.

 

8th European Mars Conference aan de Universiteit Antwerpen

17 en 18 oktober 2008

Op 17 en 18 oktober 2008 vond aan de Universiteit Antwerpen  de 8th European Mars Conference plaats, georganiseerd door Drs. N. Vermeulen (verbonden aan het KMI) en Prof. F. Wuyts van het departement Fysica.

Gedurende twee dagen hebben specialisten van ESA en NASA zich samen met deskundigen van Belgische kennisinstellingen gebogen over de laatste ontwikkelingen in het Mars-onderzoek. Deze concentratie van ruimtevaartexpertise is uitzonderlijk in de wetenschappelijke geschiedenis van Belgie. De conferentie richtte zich zowel tot wetenschappers als geïnteresseerde leken.

Lees een persartikel in De Morgen (pdf – 813 KB)

 

Kinderuniversiteit 2008

9 maart 2008

In 2008 werd de vierde editie van de Kinderuniversiteit gehouden aan de Universiteit Antwerpen.

Het departement Fysica leverde 9 bijdragen:

 • Alle donders en bliksems!
 • Netjes in evenwicht
 • Koud, kouder, koudst
 • Magnetische bubbels en het computergeheugen
 • Kunst uit de nanowereld
 • Elektromagnetische ringen
 • De échte slinger van Foucault : Hier zie je de aarde draaien
 • Kleuren bekennen
 • Trek je ruimtepak aan voor een tocht langs de sterren