Nieuwsarchief

Prof. Sara Bals behaalt ERC Starting Grant

19 juli 2013

Prof. Sara Bals, verbonden aan  de onderzoeksgroep Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek (EMAT),  heeft als enige van de Universiteit Antwerpen een ERC Starting Grant behaald in 2013. De onderzoeksgroep EMAT heeft nu drie ERC Grant houders. Dit is niet enkel uniek aan de Universiteit Antwerpen, maar ook aan andere Vlaamse universiteiten.

 

Artikel van Dr. Jan Buytaert et al. haalt de cover van Journal of Histochemistry and Cytochemistry

21 mei 2013

Het artikel "MicroCT versus sTSLIM 3D Imaging of the Mouse Cochlea", van J.A.N. Buytaert et al. heeft de cover gehaald van het meinummer van het tijdschrift "Journal of Histochemistry and Cytochemistry"
Referentie van het artikel:
J.A.N. Buytaert, S.B. Johnson, M. Dierick, W.H.M. Salih, en P.A. Santi, "MicroCT versus sTSLIM 3D Imaging of the Mouse Cochlea", J. Histochem Cytochem 61: 382-395 (2013).

 

EMS Outstanding Paper Award voor Prof. Dirk Van Dyck et al.

17 maart 2013

De Executive Board van de European Microscopy Society (EMS) heeft het artikel "'Big bang' tomography as a new route to atomic-resolution electron tomography" met als auteurs: D. Van Dyck, J.R. Jinschek, F.R. Chen, dat gepubliceerd werd in Nature, geselecteerd als winnaar van de 2012 Outstanding Paper Award in de categorie "Instrumentation and Technique Development".
Deze prijs werd uitgereikt tijdens het EMS MC 2013 congres, dat gehouden werd in Regensburg (Duitsland) van 25 tot 30 augustus 2013.

 

Prof. Dirk Van Dyck benoemd tot Grootofficier in de Kroonorde

22 januari 2013

Prof. Dirk Van Dyck, verbonden aan de onderzoeksgroepen Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek en Visielab, werd benoemd tot Grootofficier in de Kroonorde bij Koninklijk Besluit van 19 november 2012 (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 8 januari 2013). Die eer valt leden van de Keizerlijke en Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Letterkunde al te beurt sinds 1772.

 

 

Science: ontdekking van het Higgs boson is doorbraak van het jaar

9 januari 2013

In zijn editie van 21 december 2012, betitelt het tijdschrift Science de ontdekking van het Higgs boson als doorbraak van het jaar. De onderzoeksgroep Elementaire deeltjes fysica heeft bij het onderzoek naar dit boson sinds geruime tijd een zeer belangrijke rol gespeeld.

 

 

 

Doctoraatsonderzoek over gehoorschade

9 januari 2013

Tijdens zijn doctoraatsonderzoek heeft Erwin Van Kerschaver (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) de resultaten onderzocht van de gehoorscreening die Vlaanderen sinds tien jaar uitvoert op kinderen van drie weken oud, in totaal meer dan 100.000 pasgeborenen. Prof. Floris Wuyts van het departement Fysica was samen met Prof. Paul Van den Heyning (N.K.O., faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) promotor van dit doctoraatsonderzoek. Voor het eerst werden sociologische gegevens gelinkt aan gehoorverlies. Een opmerkelijke vaststelling uit het doctoraatsonderzoek was dat kansarmoede een groter risico op aangeboren doofheid inhoudt.  Anere belangrijke conclusies zijn dat jongens meer aangeboren gehoorverlies hebben dan meisjes en dat kinderen die tussen oktober en januari geboren zijn vaker last hebben van tijdelijke gehoorverliezen.
Het doctoraatsonderzoek heeft het VRT-nieuws gehaald op donderdag 3 januari 2013 om 18 en 19 u.

 

Artikel van G. Thoonen et al. op voorpagina van het tijdschrift IEEE JSTARS

18 juli 2012

Een figuur uit het artikel "Multisource classification of color and hyperspectral images using color attribute profiles and composite decision fusion" van G. Thoonen, Z. Mahmood, S. Peeters, P. Scheunders van de onderzoeksgroep Visielab dat gepubliceerd werd in het tijdschrift IEEE-JSTARS, Journal of Selected Topics in Applied Earth Observations and Remote Sensing, Volume 5, nummer 2/April 2012 werd uitgekozen om op de voorpagina te staan.

 

Het Higgs-bosondeeltje ontdekt!

4 juli 2012

Op 4 juli 2012 hebben de CMS en ATLAS experimenten nieuwe resultaten bekendgemaakt i.v.m. de zoektocht naar het Brout-Englert-Higgs boson. Op een seminarie in CERN dat ook wereldwijd via webcast te volgen was, werd aangekondigd dat dit nieuw elementair deeltje ontdekt werd. Bij de Universitaire Stichting in Brussel werd na de presentaties een persconferentie georganiseerd om de resultaten toe te lichten.

De onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica, die een cruciale rol speelde bij deze ontdekking,  heeft ook op 4 juli 2012 een sessie met videoconferencing georganiseerd op de Campus Groenenborger.

 

Drs. Jeroen Devreese bij de top 3 in de Young Speakers contest

3 juli 2012

Drs. Jeroen Devreese van de onderzoeksgroep "Theorie van Kwantumsystemen en Complexe Systemen" (TQC) werd genomineerd voor de Young Speakers contest van de Belgische Natuurkundige Vereniging (BNV). Hij werd na voorselecties geklasseerd bij de top 3. Deze drie beste sprekers konden hun werk presenteren als plenaire lezing op de jaarlijkse bijeenkomst van de BNV.

 

 

 

Prof. G. Van Tendeloo krijgt de A.A. Das Gupta Memorial Lecture Award

2 juli 2012

Op 2 juli 2012 werd de A.A. Das Gupta Memorial Lecture Award uitgereikt door de Electron Microscope Society of India (EMSI) aan Prof. G. Van Tendeloo, voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het domein van de elektronenmicroscopie. De uitreiking had plaats op de Annual General Meeting of EMSI, die gehouden werd in Bangalore (India).

 

 

Atomen in superresolutie

20 juni 2012

Prof. Dirk Van Dyck van het departement Fysica heeft op 14 juni 2012 in Nature een nieuwe methode beschreven om de positie van individuele atomen met een uitzonderlijk hoge resolutie en in drie dimensies te bepalen. De techniek biedt mogelijkheden voor de studie van materiaaleigenschappen.

EOS magazine besteedde ruime aandacht aan het artikel .

 

 

Drs. D. Sels behaalt prijs in posterwedstrijd Belgische Natuurkundige Vereniging

1 juni 2012  

Drs. Dries Sels uit de onderzoeksgroep "Theorie van Kwantumsystemen en Complexe Systemen" (TQC) heeft op de bijeenkomst van de Belgische Natuurkundige Vereniging een prijs gewonnen in de posterwedstrijd. Zijn poster "Phase-space dynamics of 2D topological insulators" won de derde prijs in de wedstrijd.

 

 

Wetenschap ontmoet kunst met Prof. Floris Wuyts en Jan Fabre

18 april 2012

Op het festival "(What’s) the matter with method?" in het Kortrijkse Kunstencentrum Buda gingen kunstenaars in gesprek met exacte wetenschappers. Op zaterdag 14 april 2012 stond er een dubbelgesprek tussen Jan Fabre en fysicus Prof.  Floris Wuyts op het programma.  Ze snuisterden in elkaars keuken en zochten naar nieuwe recepten voor "artistieke methodes". Wat kunnen ze van elkaar leren? Is exacte wetenschap ook een vorm van kunst of is het omgekeerd?

Professor Floris Wuyts kwam op vrijdag 13 april 2012 in het programma Joos op Radio 1 praten over de vele raakvlakken tussen wetenschap en kunst.

 

Drs. Joachim Ganseman pleit voor grondige hervorming IT-onderwijs

17 april 2012

In "De Morgen" van vrijdag 13 april 2012 verscheen een interview (pdf - 1.34 MB) met Drs. Joachim Ganseman van de onderzoeksgroep Visie, waarin hij stelt dat Vlaanderen de laatste regio is zonder modern IT-onderwijs. Hij pleit voor een grondige hervorming van dit onderwijs en voor snelle ingrepen. Als dit niet gebeurt, zal Vlaanderen geen IT-industrie kunnen uitbouwen.

 

 

 

Artikel van Drs. W. Salih et al. op voorpagina Hearing Research

17 april 2012

Een figuur uit het artikel van W. Salih, J. Buytaert, J. Aerts, M. Dierick, P. Jacobs en J. Dirckx van de onderzoeksgroep Biomedische Fysica (BIMEF) in samenwerking met het Centrum voor X-stralen Tomografie van de Universiteit Gent en dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Hearing Research (één van de meest vooraanstaande tijdschriften in het domein van het gehoorsonderzoek), werd geselecteerd voor de voorpagina van het februarinummer.

Artikel:  W. Salih, J. Buytaert, J. Aerts, M. Dierick, P. Jacobs en J. Dirckx, "Open access high-resolution 3D morphology models of cat, gerbil, rabbit, rat and human ossicular chains", Hearing Research, Vol. 284, nummer 1-2, februari 2012.

 

Prof. G. Van Tendeloo krijgt eredoctoraat in Peru

19 maart 2012

Op 28 februari 2012 heeft Prof. G. Van Tendeloo van de onderzoeksgroep Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek het eredoctoraat ontvangen aan de “Universidad National de Ingenieria” in Lima (Peru).

 

 

 

Prof. Sandra Van Aert et al. krijgen een EMS Outstanding Paper Award

2 maart 2012

De Executive Board van de European Microscopy Society (EMS) heeft het artikel  "Three-dimensional atomic imaging of crystalline nanoparticles", met als auteurs S. Van Aert, K.J. Batenburg, M.D. Rossell, R. Erni, G. Van Tendeloo, Nature 470, 374- 377, (2011) geselecteerd als winnaar van de 2012 Outstanding Paper Award in de categorie "Instrumentation and Technique Development".
Deze prijs werd uitgereikt tijdens een plechtigheid op de EMC 2012 conferentie in Manchester op donderdag 20 september 2012.

 

Artikel van Drs. Joris Soons op de website van ABC News

16 februari 2012

Een recent artikel van drs. Joris Soons et al. van de onderzoeksgroep Biomedische Fysica over de kracht van de bek van de Java vink  werd gepubliceerd  in de Journal of the Royal Society Interface (één van de toptijdschriften in de biologie). Via de persmededeling werd het opgepikt door ABC News, en is nu verschenen op de website van ABC News.

 

 

 

Prof. Nick Van Remortel geeft stand van zaken over LHC en Higgs

15 februari 2012

Reeds in oktober 2008 had Prof. Nick Van Remortel van de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica een uiteenzetting gegeven in het Wetenschapscafé Antwerpen over de nieuwe onderzoeksmogelijkheden met de Large Hadron Collider (LHC).
Op woensdag 15 februari 2012 gaf hij in het Wetenschapscafé Antwerpen een stand van zaken over het onderzoek bij de LHC en de zoektocht naar het Higgs deeltje.

 

 

Drs. Nick Van den Broeck: één van de 25 onder de 25

20 januari 2012

Drs. N. Van den Broeck was één van de 25 toptalenten onder de 25 jaar, die geselecteerd werden voor de eindejaarsspecial van De Morgen Magazine, meer bepaald voor zijn onderzoekswerk rond metallische nanoschillen.

 

 

 

Aanwijzingen voor bestaan Higgs deeltje

20 december 2011

Op dinsdag 13 december 2011 gaf het CMS en het ATLAS experiment, opgesteld bij de Large Hadron Collider aan CERN, een open seminarie waarin de status van de zoektocht naar het Brout-Englert-Higgs boson werd samengevat. Dit seminarie was rechtstreeks te volgen via videoconferencing vanuit lokaal U241 op Campus Groenenborger. Op het seminarie werd bevestigd dat er aanwijzingen zijn gevonden van het bestaan van het Brout-Englert-Higgs boson.
Tijdens het journaal op Een gaven Prof. Pierre Van Mechelen van de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica en enkele fysicastudenten meer duiding hierover.
Meer informatie staat ook op de website van de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica.

Artikel van J. Buytaert et al. op voorpagina van het tijdschrift JARO

19 december 2011

Het artikel over "Realistic 3D Computer Model of the Gerbil Middle Ear, Featuring Accurate Morphology of Bone and Soft Tissue Structures" van J. Buytaert, W. Salih, M. Dierick, P. Jacobs en J. Dirckx van de onderzoeksgroep Biomedische Fysica in samenwerking met het Centrum voor X-stralen tomografie van de Universiteit Gent, dat gepubliceerd werd bij Journal of the Association for Research in Otolaryngology JARO Volume 12, Number 6 / December 2011 (het hoogste aangeschreven tijdschrift op vlak van gehoorsonderzoek) werd uitgekozen om op de voorpagina te staan.

 

 

Prof. F. Peeters wordt lid van de KVAB

6 december 2011

Prof. F. Peeters werd verkozen als lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB).

 

 

 

 

Artikel over Darwinvinken in EOS

29 december 2011

In het tijdschrift EOS van november 2011 verscheen een artikel (pdf – 288 kB) over het onderzoek naar de darwinvinken waarin de onderzoeksgroep Biomedische Fysica van het departement Fysica een belangrijke rol speelt, in samenwerking met Prof. Peter Aerts van het departement Biologie en aan aantal andere binnen- en buitenlandse laboratoria.

 

 

 

Dr. Stuart Turner krijgt Prijs "Robert Oppenheimer" 2011

11 oktober 2011

De Onderzoeksraad van de Universiteit Antwerpen heeft aan Dr. Stuart Turner van de onderzoeksgroep Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek (EMAT) de Prijs "Robert Oppenheimer" 2011 toegekend.
De Tweejaarlijkse Prijs “Robert Oppenheimer” beoogt een succesvol, jong onderzoek(st)er van de Universiteit Antwerpen te huldigen voor een bijzondere bijdrage aan zijn/haar wetenschappelijk vakge­bied. Conform de modaliteiten van het legaat Stichting Rosa Blanckaert, wordt deze Prijs in het bijzonder toegekend aan een van de kandidaten die postuleren voor de Prijzen van de Onderzoeksraad binnen de wetenschapsgebieden Wetenschappen resp. Geneeskunde en biomedische Wetenschappen.
De prijs werd plechtig overhandigd tijdens een Academische zitting op dinsdag 15 november 2011.

Prof. Jacques Tempère wint Prijs Callataÿ & Wouters 2011

6 oktober 2011

Op initiatief van Callataÿ & Wouters kent het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) / Fonds de la Recherche Scientifique - FNRS elk jaar een Prijs Callataÿ & Wouters toe . Deze prijs wordt toegekend aan een originele of diepgaande bijdrage in het domein van monetaire economie, financiële wiskunde, financiële instellingen en markten, economische groei en technologische verandering, wiskundige en kwantitatieve economische methoden, en dit op macro-economische niveau.
Voor de editie 2011 werd Prof. Jacques Tempère van het departement Fysica als laureaat gekozen voor zijn werk over “Path integrals from quantum fluctuations to option pricing”.
De uitreiking van de Prijs Prijs Callataÿ & Wouters 2011 had plaats op maandag 12 december 2011 in de gebouwen van het FWO.

 

Luc Sanspoux in "Man bijt hond"!

6 oktober 2011

Luc Sanspoux, die verbonden is aan het Practicum van het departement Fysica, heeft op woensdag 5 oktober 2011 een opgemerkte verschijning gemaakt in het televisieprogramma"Man bijt hond".

 

 

 

 

Dr. Golibjon Berdiyorov krijgt de Prijs van de Onderzoeksraad 2011

27 september 2011

De Onderzoeksraad van de Universiteit Antwerpen heeft de Prijs van de Onderzoeksraad – Prijs Frans Verbeure (Wetenschappen) 2011 toegekend aan Dr. Golibjon Berdiyorov van de onderzoeksgroep TGM. De Prijzen van de Onderzoekraad worden tweejaarlijks uitgereikt en beogen een succesvol jong onderzoek(st)er  te huldigen voor een bijzondere bijdrage aan zijn/haar wetenschappelijk vakgebied.
De plechtige Prijsuitreiking heeft plaatsgevonden op dinsdag 15 november 2011.

 

 

Drs. Katrijn Putteneers wint de tweede prijs in de 'EPJ Best Poster Contest 2011'

15 juli 2011

Tijdens de jaarlijkse Algemene Wetenschappelijke Vergadering van de Belgische Natuurkundige Vereniging, die gehouden werd op  25 mei 2011, heeft Drs. Katrijn Putteneers van de onderzoeksgroep Theorie van Kwantumsystemen en Complexe Systemen de tweede prijs in de 'EPJ best poster contest 2011' van de 'EuroPhysics Journal' en de 'Belgische Natuurkundige Vereniging' gewonnen met haar poster over "Density-Functional-Monte-Carlo for calculating properties of nanosystems" (pdf - 600kB). Deze prijs wordt uitgereikt aan posters die een geavanceerd onderwerp op een duidelijke en pedagogische manier uitleggen voor een breed publiek.

 

 

Drs. Nick Van den Broeck één van de drie winnaars van de 'Best Masterthesis award 2011'

15 juli 2011

Tijdens de jaarlijkse Algemene Wetenschappelijke Vergadering van de Belgische Natuurkundige Vereniging, die gehouden werd op 25 mei 2011, was Drs. Nick Van den Broeck één van de drie winnaars van de 'Best Masterthesis award 2011' van de 'Belgische Natuurkunde Vereniging' met zijn masterthesis over “Metallic nanoshells on a solar cell” (pdf - 2.42MB).

 

 

Dr. Jo Verbeeck krijgt de Ernst Ruska Prijs 2011

4 juli 2011

Dr. Jo Verbeeck, postdoctoraal onderzoeker aan de onderzoeksgroep Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek, kreeg de Ernst Ruska Prijs 2011 van de "Deutsche Gesellschaft für Elektronenmikroskopie". Dit is de meest prestigieuze prijs in de wereld voor elektronenmicroscopie en wordt om de twee jaar uitgereikt. De prijs bekroont een jong onderzoeker die gedurende de laatste vijf jaar zijn/haar stempel drukte op het elektronenmicroscopie onderzoek. Dr. Verbeeck kreeg de prijs voor het ontwikkelen van het EELSModel.

Nanotubes: Antwerpse onderzoekers scheiden voor het eerst ter wereld intacte (lege) van beschadigde (water-gevulde) nanobuisjes

4 juli 2011

Onderzoekers van het departement Fysica toonden voor het eerst dat lege en met water gevulde koolstof nanobuisjes (die in dezelfde waterige oplossingen naast elkaar voorkomen!) van elkaar gescheiden kunnen worden door ultracentrifugatie (>105 g) naar hun evenwichtspositie in een dichtheidsgradient. De voor het eerst geïsoleerde lege buisjes blijken bovendien nog betere optische, elektronische en thermische eigenschappen te bezitten. Dit laat tegelijkertijd ook een betere scheiding van verschillende types (diameters, chirale structuren) van koolstof nanobuisjes toe. Dit is erg belangrijk voor toepassingen aangezien elk type zijn eigen specifieke optische en elektronische eigenschappen bezit, en de buisjes bijvoorbeeld zowel halfgeleidend als metallische geleiders kunnen zijn. De watervulling van koolstofnanobuisjes is ook zeer interessant voor de fundamentele fysica van het eendimensionale moleculaire transport van een enkele rij watermoleculen dat in de dunste buisjes optreedt.  De resultaten werden gepubliceerd in het toptijdschrift Angewandte Chemie.
Artikel: S. Cambré and W. Wenseleers: "Separation and Diameter-Sorting of Empty (End-Capped) and Water-Filled (Open) Carbon Nanotubes by Density Gradient Ultracentrifugation", Angewandte Chemie International Edition, 50(12) (2011), p.2764-2768.

 

Prof. J. Tempere krijgt een Gobelijntje

2 juli 2011

Prof. J. Tempere heeft een Gobelijntje gekregen als beste professor van de faculteit Wetenschappen in het academiejaar 2010/2011. Jaarlijks verkiest de studentenclub Prisma de beste professor en de beste assistent binnen elke faculteit. Deze verkiezing staat in het teken van de solidariteit tussen studenten en academisch personeel.

 

 

 

Prof. Michiel Wouters behaalt Odysseus-project

24 juni 2011

Prof. Michiel Wouters van het departement Fysica  heeft een Odysseus-project behaald,. De looptijd van het project is vijf jaar, van 2011 tot 2016.

Hij zal onderzoek voeren over “Strong light-matter coupling in semiconductor nanostructures and ultracold atomic gases” met een team van drie onderzoekers.

 

 

 

Dr. Jo Verbeeck krijgt ERC Starting Grant

16 juni 2011

Dr. Jo Verbeeck, postdoctoraal onderzoeker aan de onderzoeksgroep Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek, heeft een "Starting Grant" van de European Research Council (ERC) gekregen met als titel "Exploring electron vortex beams".

 

 

 

 

Artikel van Profs. M. Milošević, F. Peeters en B. Jankó op de voorpagina van" Semiconductor Science and Technology"

19 mei 2011

Het artikel "Vortex manipulation in superconducting films with tunable magnetic topology" door M. V. Milošević, F. M. Peeters and B. Jankó, werd geselecteerd voor de voorpagina van het speciale nummer van het tijdschrift "Superconductor Science and Technology" rond supergeleiding-ferromagneet hybrides.
Artikel: M. V. Milošević, F. M. Peeters and B. Jankó: Vortex manipulation in superconducting films with tunable magnetic topology, Supercond. Sci. Technol. 24, 024001 (2011).

 

 

 

Prof. Jan Naudts publiceert boek over Generalised Thermostatistics

22 februari 2011

Prof. Jan Naudts van het departement Fysica heeft een boek geschreven over "Generalised Thermostatistics", dat verschenen is bij Springer.

 

 

 

 

Waarom kleurrijke schilderijen van van Gogh een bruine schijn krijgen

16 februari 2011

Onderzoekers van de departementen Chemie en Fysica van de Universiteit Antwerpen hebben ontdekt waarom schilderijen van van Gogh en andere laat 19e eeuwse schilders langzaam hun felle kleuren verliezen.

Lees de persberichten.

 

Nick van den Broeck wint de Agoria Scriptieprijs

17 december 2010

Fysicastudent Nick van den Broeck heeft de Agoria Scriptieprijs gewonnen voor zijn masterthesis over nanodeeltjes en zonnecellen. Agoria is de federatie van de vlaamse technologische bedrijven, en met deze prijs willen ze het technologisch onderzoek aanmoedigen bij jonge vorsers.

Lees het persbericht.

 

 

Dr. J. Buytaert krijgt BSM Thesis Award in de categorie "Instrumentation and Methods in Life Sciences"

14 december 2010

De Belgische Vereniging voor microscopie heeft de 2010 BSM Thesis Award in de categorie “Instrumentation and Methods in Life Sciences” toegekend aan Dr. J. Buytaert (promotor: Prof. Dr. J. Dirckx), voor zijn thesis “New optical Tomographic & Topographic Techniques for Biomedical Applications.”

 

Dr. S. Turner krijgt BSM Thesis Award in de categorie "Materials Sciences"

14 december 1010

De Belgische Vereniging voor microscopie heeft de 2010 BSM Thesis Award n de categorie “Materials Sciences” toegekend aan Dr. S. Turner (promotor: Prof. Dr. G. Van Tendeloo) voor zijn thesis “Transmission Electron Microscopy; Characterisation of O - D Nanomaterials”.

 

 

 

Vidi-subsidie voor Prof. Joost Batenburg

14 november 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Prof. Dr. Joost Batenburg een Vidi-subsidie toegekend. Deze subsidie heeft tot doel om binnen vijf jaar een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een onderzoeksgroep op te bouwen. De Vidi-subsidie is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, een reeks van zeer prestigieuze subsidies en is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek met vernieuwende ideeën hebben verricht. Prof. Batenburg is onderzoeker bij het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam en heeft tevens een deeltijdaanstelling bij het Visielab van de Universiteit Antwerpen.

De subsidie werd toegekend voor zijn onderzoeksproject ‘Kwantitatieve elektronentomografie door simultane parameterschatting en reconstructie’. Elektronentomografie is een wiskundige techniek om driedimensionale beelden te maken van microscopisch kleine deeltjes zoals biologische cellen en nanodeeltjes. Bij elektronentomografie wordt met een elektronenmicroscoop een serie foto’s van het deeltje opgenomen vanuit verschillende hoeken. Deze foto’s worden vervolgens in een complexe berekening verwerkt tot een driedimensionaal beeld. In de praktijk zijn deze berekende beelden vaak onscherp, omdat er allerlei verstoringen optreden tijdens de opname. Zo kan het preparaat bijvoorbeeld verschuiven in de microscoop tijdens de opname. Hierbij worden nieuwe rekenmodellen ontwikkeld die de invloed van deze verstorende effecten kunnen bepalen en waarmee driedimensionale  beelden veel nauwkeuriger gemaakt kunnen worden. Met deze rekenmodellen wordt het bijvoorbeeld mogelijk scherpe beelden te maken van nanomaterialen. Kennis van de structuur van deze materialen is van essentieel belang bij de ontwikkeling van onder meer efficiëntere zonnecellen en computerchips.

 

Boek "Dizzy Me" van Tania Stadsbader en Prof. Floris Wuyts

29 oktober 2010

 Tania Stadsbader kampte vijftien jaar lang met evenwichtsstoornissen. In Dizzy Me vertelt ze openhartig over haar lijdensweg, haar vragen en angsten, haar moeilijke zoektocht naar de juiste diagnose en haar operatie.

Prof. Floris Wuyts is een wereldvermaard specialist in evenwichtsonderzoek. Hij begeleidde o.m. astronaut Frank De Winne en is een graag gehoorde en geziene gast in radio- en tv-programma’s. Hij schreef een toegankelijke wetenschappelijke toelichting bij deze bijzonder frequent voorkomende problematiek.

Beide auteurs hebben hun boek gesigneerd op de stand van ASP op de Antwerpse boekenbeurs op zondag 31 oktober 2010.

Meer informatie.

Nobelprijs Fysica voor Prof. André Geim

4 november 2010

De Nobelprijs Fysica voor het jaar 2010 werd toegekend aan Prof. André Geim, professor aan de universiteit van Manchester, smaen met Konstantin Novoselov.Ze kregende prestigieuze onderscheiding voor hun baanbrekend werk bij de ontwikkeling van grafeen, het dunste en tegelijkertijd één van de sterkste materialen ter wereld. De Nobelprijzen zullen worden uitgereikt in december 2010 in Stockholm. 
In april 2010 ontving Prof. Geim het eredoctoraat in de fysica van de faculteit Wetenschappen op voordracht van Prof. Francois Peeters. Er is een regelmatige samenwerking en gezamenlijke publicaties.

Prof. Geim leverde een uitzonderlijke bijdrage tot verschillende domeinen in de fysica.  Hij is een onderzoeker in hart en ziel. Hij is gekend voor de originaliteit en breedte in zijn onderzoek, dat wordt onderstreept door zijn fundamentele bijdragen tot o.a. mesoscopische supergeleiding, magnetische levitatie, microgefabriceerde kleefstoffen en onlangs nog, de ontdekking van tweedimensionale atomaire kristallen. 

Meer informatie over Prof. André Geim.
 

Fysicastudent Sam Van der Jeught behaalt Barco High Tech Award 2010

5 oktober 2010

Fysicastudent Sam Van der Jeught heeft de Barco High Tech Award 2010 behaald met zijn masterthesis “ High-speed digital signal processing in Optical Coherence Tomography using a graphics processor unit “. Promotoren: prof. Joris Dirckx (Onderzoeksgroep Biomedische Fysica, Universiteit Antwerpen) en prof. Adrian Podoleanu (Applied Optics Group, University  of Canterbury)

De prijsuitreiking had plaats op 15 oktober 2010 in Kinepolis Gent.

 

Prof. M. Milosevic krijgt prestigieuze "Burgen award"

31 augustus 2010

Prof. M. Milosevic werd geselecteerd voor de prestigieuze “Burgen award” van de Academia Europaea. Hij heeft deze onderscheiding in ontvangst genomen op donderdag 9 september 2010 in de Promotiezaal, gebouw “De Hallen”, Naamsestraat 22, Leuven.

Meer informatie over de Academia Europaea.

 

 

Prof. Albert De Roeck krijgt eredoctoraat aan de universiteit van Helsinki

3 juni 2010

Tijdens een plechtigheid die plaatsvond van 27 tot 29 mei 2010 heeft Prof. Albert De Roeck, deeltijds ZAP-lid aan de UA en lid van de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica, het eredoctoraat ontvangen aan de universiteit van Helsinki.

Meer informatie (pdf - 41 KB).

 

 

Artikel van Dr. J. Batenburg et al. meest gedownload

10 mei 2010

Op deze domein was het artikel over "3D imaging of nanomaterials by discrete tomography " van K.J. Batenburg, S. Bals, J. Sijbers, C. Kübel, P.A. Midgley, J.C. Hernandez, U. Kaiser, E.R. Encina, E.A. Coronado and G. Van Tendeloo, dat verschenen is in Ultramicroscopy, Volume 109(6),  730-740 (2009),  het meest gedownloade artikel op ScienceDirect.

Meer informatie over het artikel.

 

Nansheng Lin krijgt de '2010 BPS master prize for best master thesis'

4 mei 2010

Nansheng Lin van de onderzoeksgroep TGM heeft de "2010 BPS master prize for best master thesis" gekregen. Hij heeft in het academiejaar 2008-2009 het masterprogramma 'Nanophysics' gevolgd. De titel van zijn masterthesis was: "Dynamics of vortex shells in mesoscopic superconducting Corbino disks" (promotor: V. Misko en co-promotor: F. Peeters).

 

 

 

Dr. Wim Beaumont krijgt een "Achievement Award" van de CMS Collaboration Board

31 maart 2010

Op 15 maart 2010 reikte de CMS Collaboration Board 'Achievement Awards' uit voor medewerkers die een bijzondere bijdrage leverden tot de constructie van de CMS detector. Wim Beaumont van de groep Elementaire Deeltjes Fysica kreeg een dergelijke Award met als vermelding:
"For outstanding contribution to the construction and testing of the CMS Tracker" en "For outstanding contribution to the CASTOR electronics"

 

 

Drs. Hans Moons wint 'JEOL student prize'

26 maart 2010

Drs. Hans Moons van het departement Fysica heeft de 'JEOL students lecture prize' gewonnen tijdens de ‘43rd Annual International Meeting of the Electron Spin Resonance Spectroscopy Group of the Royal Society of Chemistry” (Cardiff, 21-25 maart 2010).

De internationale wedstrijd voor elektron spin resonantie (ESR) spectroscopie is open voor doctoraatstudenten in de laatste 2 jaar van hun doctoraat en postdocs in hun eerste jaar na het behalen van het doctoraat. Drie abstracts worden op voorhand geselecteerd door een Committee van specialisten in ESR uit alle abstracts ingezonden voor de wedstrijd. De geselecteerde personen geven tijdens de conferentie een voorstelling van 15 minuten over hun resultaten. Deze voordachten worden beoordeeld door het 'ESR Spectroscopy Group Committee' van de Royal Society of Chemistry (UK), zowel op basis van hun wetenschappelijke verdienste als van de presentatie. De winnaar van de prijs ontvangt een gegraveerde medaille en een geldprijs ter beschikking gesteld door de firma JEOL.

Hans Moons gaf een voordracht over ‘CW and pulsed EPR characterization of soluble metal phthalocyanines lacking C-H bonds’, een werk uitgevoerd in het kader van een samenwerking tussen de SIBAC onderzoeksgroep van Sabine Van Doorslaer (UA) en de onderzoeksgroep van Sergiu M. Gorun (New Jersey Institute of Technology, USA).

 

Prof. G. Van Tendeloo behaalt Advanced Grant ERC

13 januari 2010

Prof. G. Van Tendeloo heeft een “Advanced grant” van de European Research Council (ERC) behaald. Dit is een erg competitieve toelage, waarvoor wereldwijd 1550 aanvragen ingediend werden maar slechts enkele tientallen goedgekeurd zijn. Prof. Van Tendeloo is de enige in Vlaanderen  die deze grant behaald heeft.

 

 

 

Antwerpse onderzoekers bouwen krachtigste desktop supercomputer

16 december 2009

Onderzoekers van het Visielab zijn er in geslaagd om de krachtigste desktop supercomputer, de FASTRA II, te bouwen. Deze mini-supercomputer heeft de omvang van één PC mar voert wetenschappelijke bewerkingen net zo snel uit als een cluster van honderden PC's. De mini-supercomputer FASTRA II heeft een verwerkingscapaciteit van 12 biljoen operaties per seconde. Het is de opvolger van de FASTRA, die vorig jaar al in Antwerpen werd ontwikkeld.

Lees het persbericht.

 

Prof. Francois Peeters krijgt titel "Doctor honoris causa" aan Universiteit van Szeged

2 december 2009

Op 11 november 2009 werd aan Prof. Francois Peeters van het departement Fysica de titel van 'Doctor Honoris Causa' toegekend  door de universieit van Szeged (Hongarije).
Bekijk een paginagrote afbeelding van de ceremonie (pdf - 1.139 KB).

 

 

Prof. Floris Wuyts voert experimenten uit bij Frank De Winne

1 december 2009

Prof. Floris Wuyts van het departement Fysica verbleef tot 12 december 2009 in Star City in Moskou waar hij samen met zijn team  experimenten uitvoerde in het kader van zijn evenwichtsonderzoek bij Frank De Winne, die op 1 december 2009 teruggekeerd is vanuit het ISS op de aarde.

Bij deze gelegenheid was hij op woensdag 25 november  2009 te gast in het televisieprogramma "De Laatste Show" op Een en gaf ook enkele interviews in de pers, waaronder "De Morgen".

Lees het artikel in De Morgen (pdf - 1.017 KB).

 

Het CMS-experiment registreert voor het eerst proton-proton botsingen!

24 november 2009

Op maandag 23 november 2009 heeft het CMS-experiment, waarin de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica participeert, voor het eerst proton-proton botsingen geregistreerd die geproduceerd werden door de Large Hadron Collider.

De Large Hadron Collider is op vrijdag 20 november 2009 terug van start gegaan. Op 23 november 2009 waren de operatoren van de versneller al in staat om, met een energie van 450 GeV en 1 deeltjespakket per bundel, botsingen te creëren in de interactiepunten van de verschillende experimenten.  Om 19.20 u. was het CMS-experiment aan de beurt, wat het prachtige plaatje hiernaast opleverde. Centraal zie je de sporen die gedetecteerd worden door de sporenkamer waaraan de EDF-groep jarenlang mee heeft gebouwd.

De volgende dagen en weken zal zowel de energie als de intensiteit van de bundels opgedreven worden tot hopelijk vóór het einde van dit jaar het wereldrecord kan gebroken worden dat momenteel nog op naam van de TEVATRON staat.

Bekijk een paginagrote afbeelding (png - 204 KB).

 

Prof. A. De Roeck aangesteld als 'adjunct professor' aan de University of California, Davis

24 november 2009

Prof. Albert De Roeck, deeltijds ZAP-lid aan de UA en lid van de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjesfysica, en "Deputy Spokesman" van het CMS experiment rond de Large Hadron Collider, is op 1 november 2009 aangesteld als 'adjunct professor' in het 'department Mathematical and Physical Sciences' van de University of California, Davis.

Prof. De Roeck is tevens Visiting Professor aan het bekende Institute for Particle Physics Phenomenology, University of Durham.

 

H1 experiment op de cover van de European Physics Journal

24 november 2009

Een artikel van het H1 experiment aan het Deutsches Elektronen Synchrotron (DESY), waar de onderzoeksgroep EDF reeds vele jaren aan meewerkt, heeft de cover gehaald van het november-nummer 2009 van de European Physical Journal.

Bekijk een paginagrote afbeelding van de cover (pdf - 7.127 KB).

Een eerdere publicatie haalde de cover van het februari-nummer 2009 van hetzelfde tijdschrift.

 

Interview met Prof. Floris Wuyts

29 oktober 2009

Campus TV heeft van Prof. Floris Wuyts in zijn AUREA onderzoekscentrum (Antwerps Universitair Research centrum voor Evenwicht en Aerospace) een interview afgenomen, inclusief een testopname van de reporter!

 

 

 

Internationale studente Master Fysica beklimt kathedraal!

29 oktober 2009

Feyzan Özgün Ersoy, een internationale Master studente Fysica uit Istanbul, beklom samen met enkele collega studenten de kathedraal van Antwerpen. Hiervan werd een verslag uitgezonden op Campus TV.

 

Drs. Marco Cardaci geeft interview op YouTube

4 september 2009

Drs. Marco Cardaci van de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica heeft op vrijdag 4 september 2009 een interview gegeven op YouTube over zijn ervaringen als UA-student in CERN.

Bekijk het interview.

 

 

 

Figuur van Dr. E. Van der Straeten en Prof. J. Naudts op cover EPL

3 september 2009

Een figuur uit het artikel "Residual entropy in a model for the unfolding of single-polymer chains" van Dr. E. Van der Straeten en Prof. J. Naudts (onderzoeksgroep Wiskundige Natuurkunde, departement Fysica) staat op de cover van het oktobernummer (2009)  van Europhysics Letters. Het artikel werd gepubliceerd in Europhysics Letters, Vol. 81 (2008), p. 28007:1-28007:5.

Bekijk een paginagrote afbeelding van de cover (pdf - 290 KB).

 

 

Drs. Bart Vaerenberg behaalt Baekeland mandaat

29 augustus 2009

Drs. Bart Vaerenberg, doctoraatsstudent in de onderzoeksgroep Biomedische Fysica, heeft als eerste en enige student van de faculteit Wetenschappen zijn Baekeland mandaat behaald.  In totaal heeft de ganse Universiteit Antwerpen drie Baekeland mandaten binnengehaald. Hierbij worden de helft van de onderzoekskosten gedragen door een privé firma.

 

 

 

Drs. J. Buytaert en Drs. J. Soons behalen prijzen op poster wedstrijd van NEMRO 2009

7 juli 2009

Drs. Jan Buytaert en Drs. Joris Soons (beiden van de onderzoeksgroep Biomedische Fysica) hebben deelgenomen aan het internationale congres "Fifth International Conference on Middle-Ear Mechanics in Research and Otology" (MEMRO 2009), dat gehouden werd aan de  Stanford University – California , USA, van 24 tot 28 juni 2009. Dit congres is het grootste op vlak van het middenooronderzoek en gaat door om de drie jaar.

Tijdens het congres werden door de deelnemers en de jury drie prijzen toegekend voor de beste posters, op basis van inhoud, vormgeving en presentatie door de auteurs. Twee van de toegekende prijzen gingen naar de beide doctorandi:
Drs. Joris Soons behaalde de eerste prijs in de categorie Engineering
Drs. Jan Buytaert behaalde de eerste prijs in de categorie Science
(bekijk het overzicht van de winnaars en bekijk ook een foto-impressie (pdf - 491 KB). 

 

Prof. A. De Roeck aangesteld als "Deputy Spokesman" van het CMS experiment

30 juni 2009

Prof. Albert De Roeck, deeltijds ZAP-lid aan de UA en lid van de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjesfysica, werd in juni 2009 binnen CERN aangesteld als "Deputy Spokesman" van het CMS experiment rond de Large Hadron Collider voor een termijn van twee jaar.

CMS is een reusachtige deeltjesdetector aan de "Large Hadron Collider (LHC)", de proton-proton versneller bij CERN. De LHC zal botsingen leveren bij ongekende hoge energieën, en zal toelaten om bijvoorbeeld het Higgs deeltje te detecteren. In het CMS experiment werken meer dan 2000 deeltjefysici, afkomstig van 38 verschillende naties. De Belgische onderzoeksgroepen werken allen aan het CMS experiment, een cylindrische detector van 15 meter doormeter en 22 meter lengte, waarin bijvoorbeeld de sporen van geladen deeltjes die geproduceerd worden in de botsingen met een nauwkeurigheid van beter dan 100 micron kunnen gemeten worden.

 

Prof. J. Dirckx over blikseminslag in vliegtuigen

5 juni 2009

Op dinsdag 2 juni 2009 heeft Prof. Joris Dirckx van het department Fysica in het VTM-nieuws door middel van een demonstratieproef aangetoond wat het gevaar is van blikseminslag in vliegtuigen. Een vliegtuig is bestand tegen blikseminslagen, omdat de elektrische lading aan de buitenkant van het toestel blijft. Door magnetische govlven kan de boordapparatuur wel schade oplopen.

 

 

 

Prof. J. Dirckx over warmtestraling van witte daken

5 juni 2009

In het VTM-nieuws heeft Prof. Joris Dirckx van het departement Fysica toelichting gegeven over de warmtestraling van witte daken.. Door middel van een eenvoudige proef met een warmtemeter en warm water toonde hij aan dat een licht vlak de warmte veel beter tegenhoudt dan een donker vlak. In de zomer absorbeert een donker dak veel warmte, terwijl in de winter veel warmte uitgestraald wordt. Een dak met een lichte kleur is dus een goed idee.

 

 

 

Prof. F. Wuyts aanwezig bij de lancering van de Sojoez-capsule

1 juni 2009

Prof. Floris Wuyts  van het departement Fysica was aanwezig bij de lancering van de Sojoez-capsule met Frank De Winne, Roman Romanenko en Robert Thirsk op 27 mei 2009 in Bajkonoer en gaf bij deze glegenheid enkele interviews.

Lees het artikel in Gazet van Antwerpen (pdf - 3.101 KB)

 

 

Prof. F. Wuyts in "Ook getest op mensen"

21 mei 2009

Op woensdag 20 mei 2009 heeft Prof. Floris Wuyts live in het TV1 programma 'Ook getest op mensen' in een reportage over wagenziekte de mechanismen achter deze aandoening verklaard.

 

 

 

Dr. J. Titantah in Gazet van Antwerpen

19 mei 2009

Dr. J. Titantah, lid van de onderzoeksgroep EMAT, werd geïnterviewd voor de bijlage "Divers Antwerpen" van de Gazet van Antwerpen.

lees het artikel (pdf - 1.032 KB).

 

 

 

Drs. J. Aerts behaalt prijs "Oustanding paper in Measurement Science 2008"

De Editorial Board van het tijdschrift Measurement Science and Technology, Institute of Physics, deelde mee dat Johan Aerts (onderzoeksgroep Biomedische Fysica) de prijs "Outstanding paper in Measurement Science 2008" behaalde met de publicatie  'Noise level estimation in weakly nonlinear slowly time-varying systems'.

Het onderzoek voor de publicatie kwam tot stand binnen een FWO samenwerkingsproject tussen het labo Biomedische Fysica (prof. Joris Dirckx, UA) en het labo Elektriciteit (prof. Rik Pintelon, VUB).

 

 

Drs. J. Buytaert laureaat van de Belgische Stichting Roeping

5 maart 2009

Drs. J. Buytaert, doctorandus bij de onderzoeksgroep BIMEF, is laureaat van de Belgische Stichting Roeping.

De Stichting Roeping steunt wetenschappelijke, artistieke, muzikale, sociale en andere roepingen, en de competitie is dan ook groot. Het is de eerste keer ooit dat een fysicus de prijs behaalt, en één van de erg zeldzame keren dat de prijs naar een pre-doctoraal wetenschapper gaat.

Met deze prestigieuze prijs, ter waarde van 10.000 Euro, onderstreept de Stichting Roeping niet alleen Jan’s inzet en enthousiasme, maar geeft ze ook een bijzondere erkenning aan de maatschappelijke relevantie van het onderzoek binnen de onderzoeksgroep BIMEF.

 

Het H1 experiment haalt de cover van de European Physical Journal

18 februari 2009

Een artikel over het H1 experiment aan het Deutsches Elektronen Synchrotron (DESY), waar de onderzoeksgroep EDF reeds vele jaren aan meewerkt, heeft de cover gehaald van het februarinummer 2009 van de European Physical Journal.

Klik hier voor een paginagrote afbeelding van de cover (pdf - 290 KB).

 

 

Start to Know van EOS: Prof. P. Van Mechelen gidst u door de kosmos

Start to Know is de bijlagenreeks van Eos-magazine. Jonge onderzoekers gidsen u door vijf basisdisciplines in de wetenschap. Dat  zijn achtereenvolgens klimatologie, kosmologie, evolutie, genetica en ICT, telkens in twee delen. In december en januari 2009 maakte fysicus Pierre Van Mechelen u wegwijs in de kosmos: hij leerde u de basics en geeft inzicht in de hot items.

De Start to Know bijlage werd ondersteund door een website met video, weblog en lespakket.

 

Het departement Fysica participeert in kwaliteitsmeting van het onderwijs in nanotechnologie

23 september 2008

The Institute of Nanotechnology, in collaboration with a consortium of course providers and industrial representatives, is now working towards benchmarking the quality of nanotechnology education and training at the Masters level through a peer-reviewed accreditation process. The Department of Physics participates in this scheme with its MSc in Nanophysics.

 

Start van de "Large Hadron Collider"

10 september 2008

Op woensdag 10 september 2008 is de "Large Hadron Collider" bij CERN in Genève van start gegaan: ook aan het departement Fysica van de Universiteit Antwerpen werd de opstart op de voet gevolgd. Zie ook enkele nieuwsfragmenten LHCnieuws1, LHCnieuws2 en LHCnieuws3 (gebruik FLV player of Realplayer om deze bestanden te bekijken) en een artikel uit De Morgen (pdf - 640 KB).

 

Drs. K. Buytaert in de spotlight in Eos Magazine

4 augustus 2008

In EOS Magazine (nr. 7-8, juli-augustus 2008) werd in de rubriek "AHA ! Jonge onderzoekers in de spotlights" bijzondere aandacht besteed aan Drs. K. Buytaert, die zijn doctoraatsonderzoek uitvoert in het Antwerps Universitair Research Centrum voor Evenwicht en Aerospace (AUREA) onder promotorschap van Prof. F. Wuyts.

Lees het artikel (pdf - 515 KB).

 

 

Prof. Dr. D. Van Dyck ontvangt eredoctoraat aan de "Universidad Nacional de Ingeniería", Lima, Peru

10 juni 2008

Op 10 juni 2008 werd aan Prof. Dr.  D. Van Dyck, Vice-Rector Onderzoek, die tevens verbonden is aan het departement Fysica, de academische graad van "Doctor honoris causa" verleend door de  "Universidad Nacional de Ingeniería" (UNI), Lima, Peru, voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van het postgraduaat ondewrijs in de fysica aan deze instelling en voor zijn opvallende en vakkundige staat van dienst ten bate van Peru.

Lees het persbericht van UNI.

 

 

Dr. M. Van Sande verkozen als "Alumnus van het jaar 2008"

6 juni 2008

Op donderdagavond 5 juni 2008 werd Dr. Marc Van Sande, gastprofessor aan het departement Fysica,  verkozen als "Alumnus van het jaar 2008" tijdens het jaarlijkse alumnifeest, georganiseerd door de Cel Alumniwerking van de Universiteit Antwerpen. Hij was genomineerd door de Faculteit Wetenschappen.

Nadat hij zijn doktoraatsdiploma in de Fysica behaalde aan de Universiteit van Antwerpen, startte Marc Van Sande in 1980 op de Research afdeling van de divisie halfgeleiders van MHO, een voorloper van Umicore.  Na een carrière die zich voornamelijk in de productie- en productontwikkeling afspeelde, werd hij in 1994 Vice-President van de Business Unit Electro-Optic Materials. In 1999 werd Marc Van Sande lid van het Uitvoerend Comité (Executive Committee) van Umicore met verantwoordelijkheid over de Groep Advanced Materials. Sinds 2005 is hij tevens CTO van de groep.
Afgestudeerd aan de Universiteit Antwerpen in de Fysica in 1974.
Promotor voor de faculteit Wetenschappen: Prof. Staf Van Tendeloo

 

Snelle deeltjes: de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica werkt mee aan reusachtige experimentele opstelling

25 april 2008

Honderd meter onder Genève werd in april 2008 de laatste hand gelegd aan de "Large Hadron Collider" (LHC). De LHC werd dan de grootste deeltjesversneller ter wereld en werd ontwikkeld aan het CERN, het Europees Instituut voor Nucleair Onderzoek.  Bij de bouw van de LHC waren tweeduizend onderzoekers uit 34 landen betrokken en honderden universiteiten en laboratoria. Onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen (de onderzoeksgroep Elementaire Deeltjes Fysica van het departement Fysica) werken in Genève mee aan één van de twee grote experimenten binnen de LHC, het Compact Muon Solenoid (CMS).

Lees het artikel in De Morgen (pdf - 697 KB).

 

Fysicastudenten experimenteren online

23 april 2008

Op kot zitten in Antwerpen en tegelijkertijd een ingewikkeld experiment uitvoeren ergens in Nederland: voor de fysicastudenten van de Universiteit Antwerpen werd het realiteit. Als eerste buitenlandse instelling stapte de Universiteit Antwerpen in een prestigieus Nederlands project, waarbij vijftien Nederlandse universiteiten participeren in een elektronisch platform dat het mogelijk maakt online fysica-experimenten uit te voeren die elders opgesteld staan. Sinds het academiejaar 2008-2009 kunnen ook de UA-studenten online  experimenteren. 

Lees het artikel in Gazet van Antwerpen (pdf - 725 KB).

 

Dr. V. Mlinar haalt cover van Journal of Materials Chemistry

9 april 2008

Dr. V. Mlinar heeft, samen met collega's van de ondezoeksgroep "Theorie van de gecondenseerde materie" (woordvoerder: Prof. Dr. F. Peeters) de cover gehaald van het prestigieuze tijdschrift Journal of Materials Chemistry met zijn theoretische studie van de optische eigenschappen van artificiële atomen en moleculen in halfgeleiders. Dit onderwerp behoort tot het domein van de nanfoysica. 
Artikel: V. Mlinar and F. M. Peeters,  "A three-dimensional model for artificial atoms and molecules: influence of substrate orientation and magnetic field dependence, J. Mater. Chem., 17, 3687-3695 (2007).

Dr. Mlinar behaalde in juni 2007 zijn doctoraat aan het departement Fysica. Sinds november 2007 is hij postdoctoraal onderzoeker in de groep van Prof. Dr. A. Zunger aan het National Renewable Energy Laboratory (Colorado, U.S.A.).

 

Prof. Dr. em. J.T. Devreese en Prof. Dr. F.M. Peeters werden geselecteerd als APS "Outstanding Referee"

18 maart 2008

De "American Physical Society" (APS) heeft Prof. Dr. em. J.T. Devreese en Prof. Dr. F.M. Peeters van het departement Fysica geselecteerd als APS "Outstanding Referee". De APS heeft dit programma op 10 maart 2008 opgestart om wetenschappers te onderscheiden, die zich bijzonder hebben ingezet bij de beoordeling van manuscripten voor publicaties van de APS. Op deze wijze wenst de APS zijn waardering uit te drukken voor hun werk. De APS beschikt over 42000 actieve referees, waarvan slechts 534 werden weerhouden in dit eerste jaar.

Lees de persmededeling APS (doc - 40 KB).

 

Methusalem financiering voor Prof. Dr. G. Van Tendeloo

24 januari 2008

Met ingang van 1 januari 2008 dragen vijf onderzoekers het label 'Methusalemvorser' van de Universiteit Antwerpen, waaronder Prof. Dr. G. Van Tendeloo (onderzoeksgroep Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek, departement Fysica). De 'Methusalemvorsers' zijn erkend als excellente onderzoekers van internationaal niveau, die significant hebben bijgedragen tot grensverleggende kennis in hun vakgebied. Prof. Van Tendeloo verzamelde al meer dan 11.000 citaties met zijn werk op het gebied van elektronenmicroscopische materiaalkaraktersiatie.

De Methusalemfinanciering was één van de nieuwe programma's van de Vlaamse regering. De bedoeling van deze financiering is om aan de meest excellente vorsers in Vlaanderen een stabiele langetermijnfinanciering voor hun onderzoek aan te bieden, zodat ze zich kunnen verzekeren van een stabiele kernstaf. Onderzoekers ondervinden immers moeilijkheden bij de financiering van hun wetenschappelijk onderzoek door het sterk projectmatige karakter van de ondersteuning, waardoor zij verplicht zijn vrijwel constant projectvoorstellen in te dienen bij de verschillende financierende instellingen. 

In het kader van dit programma werd ook een structurele samenwerking opgezet met een even uitmuntende onderzoeker van de Universiteit Hasselt. Prof. Van Tendeloo ging een samenwerkingsverband met Prof. Dr. P. Wagner van het Instituut voor Materiaalonderzoe van de Universiteit Hasselt.

 

Prof. Dr. M. Milosevic haalt cover Applied Physics Letters

24 januari 2008

Prof. Dr. M. Milosevic (ZAP-BOF lid bij het Nano Excellentie Centrum) heeft, samen met collega's van de onderzoeksgroep Theorie van de Gecondenseerde Materie (woordvoerder: Prof. Dr. F. Peeters), de cover gehaald van het prestigieuze tijdschrift Applied Physics Letters (19 november 2007). Het betreffende artikel handelt over zijn voorstel van een fluxonic cellular automata, gebaseerd op nanogestructureerde supergeleiders.

Artikel: M. V. Milošević, G. R. Berdiyorov, and F. M. Peeters, "Fluxonic cellular automata", Appl. Phys. Lett. 91, 212501 (2007).

 

Belgische Francqui-leerstoel toegekend aan Prof. Dr. G. Van Tendeloo

11 januari 2008

De Belgische Francqui-leerstoel 2007-2008 van de FUNDP (Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix) Namur werd toegekend aan Prof. Dr. G. Van Tendeloo (onderzoeksgroep Elektronenmicroscopie voor Materiaalonderzoek, Departement Fysica) .
De inaugurale les over "Advanced Electron Microscopy: the Route to Nanoscience" werd gehouden op donderdag 28 februari 2008 om 17.00 u. in het autitorium CH3 (gelijkvloers) van de "Faculté des Sciences", rue Grafé 2, Namur.
De andere cursussen werden gegeven in het auditorium CH1 van "Faculté des Sciences", rue Grafé 2, Namur op 6, 7, 13, 14 en 20 maart 2008.

 

Odissea Prijs 2008 voor Drs. K. Buytaert

11 januari 2008

Drs Kristof Buytaert (FWO aspirant) die zijn doctoraatsthesis doet in AUREA (Antwerps Universitair Research centrum voor Evenwicht en Aerospace van NKO - UZA) over evenwichtsonderzoek mocht op 9 januari 2008 de Odissea Prijs 2008 ontvangen in de Senaat voor zijn thesis over het menselijk evenwicht en de modellering van de utriculus (een onderdeel van het evenwichtsorgaan dat lineaire versnellingen detecteert). De prijs ter waarde van 8000 Euro met steun van de POD Wetenschapsbeleid (voor een studie verblijf in een buitenlands ruimtevaartcentrum) bekroont de beste ingezonden thesis van alle Belgische Universiteiten in het kader van de ruimtevaart. Het onderzoek spitst zich immers niet alleen toe op patiënten met duizeligheid maar ook op de ruimtevaart (cfr het ESA SPIN project in Moskou waarbij het evenwicht getest wordt van astronauten vóór en na hun ruimtevlucht naar het Internationaal Space Station en het ESA SPIN-D project waarbij een placebogecontroleerde dubbelblind studie uitgevoerd wordt in AUREA naar het effect van medicatie op het evenwicht en de autonome functie). De licentiaatsthesis in de fysica van Kristof Buytaert werd als de beste bevonden door een jury van experts voorgezeten door Burggraaf Dirk Frimout.

Prijs 'Frans Verbeure' voor Prof. Dr. M. Milosevic

11 januari 2008

Op woensdag 19 december 2007 om 16.30 u. werden de Prijzen van de Onderzoeksraad 2007 van de Universiteit Antwerpen uitgereikt in het Hof van Lierde (Stadscampus). De prijs ‘Frans Verbeure’ voor de Exacte Wetenschappen  werd toegekend aan Prof. Dr. Milorad Milosevic, die als ZAP-BOF lid verbonden is aan het Nano Excellentie Centrum. 
De Prijzen van de Onderzoekraad worden tweejaarlijks uitgereikt en beogen een succesvol jong onderzoek(st)er  te huldigen voor een bijzondere bijdrage aan zijn/haar wetenschappelijk vakgebied.

 

Toekenning van een Odysseus project aan Dr. V. Misko

11 januari 2008

Op 3 oktober 2007 stelden (toenmalig) Vlaams minister van Wetenschap Fientje Moerman en het FWO de 17 internationale topwetenschappers voor die naar Vlaanderen werden (terug)gehaald met geld van het Odysseus-programma. Dit steunmechanisme werd door de Vlaamse regering ingevoerd met het oog op het realiseren van het Lissabonpact waarbij volgens Europese afspraken de publieke ondersteuning voor onderzoek en ontwikkeling in 2010 minstens 1% van het bruto nationaal product (BNP) moet bedragen. De Universiteit Antwerpen haalde vier Odysseus-mandaten binnen waaronder Dr. Vyacheslav Misko (onderzoeksgroep Theorie van de gecondenseerde materie van het departement Fysica). In het kader van dit project zal hij aan het hoofd staan van een team van vier onderzoekers. Het onderzoek zal handelen over niet-lineaire dynamica in nanosystemen: flux quanta in nanogestructureerde supergeleiders, colloïden en nanoclusters. De duurtijd van het project bedraagt vijf jaar.

 

Cover van Advanced Materials voor Dr. W. Wenseleers

11 januari 2008

Dr. Wim Wenseleers, alumnus Fysica en postdoctoraal navorser in de onderzoeksgroep Experimentele fysica van de geconseerde materie van het departement Fysica, heeft, samen met collega's, in het eerste nummer van september 2007 van Advanced Materials de cover gehaald met onderzoek naar watervulling van koolstof-nanobuizen. De opening/sluiting van de nanobuizen kon worden beïnvloed en gekarakteriseerd met behulp van laserspectroscopie. Advanced Materials is een toptijdschrift in de materiaalwetenschappen.
Artikel: "Effect of water filing on the electronic and vibrational resonances of carbon nanotubes: characterizing tube opening by Raman spectroscopy", Adv. Mater. 19 (17), 2274-2278 (2007).