Leerstoel 'Advanced Imaging Techniques for the Arts'

Op vrijdag 27 februari 2015 werd de Leerstoel ‘Advanced Imaging Techniques for the Arts’ feestelijk geinaugureerd in het Rubenianum in Antwerpen.

Deze leerstoel werd toegekend aan de AXES onderzoeksgroep van het Departement Chemie, met dr. Geert Van der Snickt als mandaathouder, en heeft als doel de implementatie van analytische beeldtechnieken bij de studie en conservatie van cultureel erfgoed te bevorderen. Op het programma stonden verschillende lezingen over het belang van deze leerstoel en over het wetenschappelijk en kunsthistorisch onderzoek dat dankzij deze leerstoel wordt ondersteund.

Prof. Dr. K. Janssens
Universiteit Antwerpen, Faculteit Wetenschappen, Departement Chemie
Verwelkoming
Prof.  Dr. J. Meeusen
Vice-Rector Universiteit Antwerpen
Het Universiteitsfonds van de UAntwerpen
J. Baron Huyghebaert
Voorzitter Fonds Inbev-Baillet Latour
De activiteiten van het Fonds Inbev-Baillet Latour
Prof. Dr. K. Van de Stighelen
KU Leuven, Faculteit Letteren, Onderzoeksgroep Kunstwetenschappen
Beeldvorming als bondgenoot. Pieter Paul Rubens en Antoon van Dyck doorgelicht
Dr. Griet Steyaert
Restauratieatelier Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Brussel
Beeldvorming bij de conservatie-restauratiebehandelingen: het Lam Gods
Dr. G. Van der Snickt
Universiteit Antwerpen, Mandaathouder Leerstoel
Spectroscopische beeldtechnieken: de missing link tussen de museumwereld en natuurwetenschappen

Deze leerstoel loopt in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven (onderzoeksgroep kunst van de vroegmoderne tijd), het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA), Musea Brugge, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), het Rubenshuis en het Rubenianum.

Over Geert Van Der Snickt

Geert Van der Snickt behaalde zijn Master in Conservation-Restauratie in 2003 aan de Universiteit van Antwerpen. Kort daarna startte hij als onderzoeker aan het Departement Chemie van hetzelfde instituut, waar hij zich richt op de analyse en beeldvorming van schilderijen via synchrotron-straling en toepassing van de nieuw ontwikkelde Macro X-Ray Fluorescentie (MA-XRF) techniek.

Over Het Fonds Inbev-Baillet Latour

Het Fonds InBev-Baillet Latour werd eind jaren zeventig opgericht op initiatief van Alfred de Baillet Latour. Het Fonds reikt jaarlijks bijna tien miljoen euro uit in vier sectoren waarin België uitblinkt op internationale schaal.

Bekijk de website voor meer informatie over de werking en projecten van het fonds InBev-Bailet Latour.

Foto's Inhuldiging

Klik om het fotoalbum te openen.

Met de steun van

"Anthony" van Van Dyck

Van Dyck onder de loep

Spectroscopische beeldtechnieken tonen de complexe laagopbouw die schuilgaat achter het zichtbare verfoppervlak.

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Animated GIF - Anthony (slow)