Wetenschappen

Recyclage

GyroCatcher geeft e-waste een nieuw leven

Innovatief apparaat, uitgedacht door wetenschappers UAntwerpen, staat op World Expo in Dubai

Onderzoekers van IDLab, een imec onderzoeksgroep aan UAntwerpen, willen het bewustzijn rond elektronisch afval (e-waste) aanscherpen. De ‘GyroCatcher’ scant voorwerpen en zegt meteen tot welke nieuwe producten ze verwerkt kunnen worden. De onderzoekers vestigen zo de aandacht op de kostbare grondstoffen in elektronische apparaten. De GyroCatcher staat op het dak van het Belgische paviljoen op de World Expo 2020 in Dubai.

Het recycleren van e-afval was nog nooit zo belangrijk. Heel wat elektronische apparaten die we dagelijks gebruiken, bevatten metalen die steeds zeldzamer worden. Ze zijn schaars en kosten enorm veel geld. Denk maar aan smartphones, laptops, tablets, smartwatches, enzovoort. Om deze problematiek aan te kaarten bedacht de Onderzoeksgroep IDLab, verbonden aan imec en het Departement Informatica van de Universiteit Antwerpen, de GyroCatcher.

Kostbare metalen

“De GyroCatcher is een toestel dat alledaagse objecten zoals flesjes, sleutels, gsm’s, hoofdtelefoons, en tablets herkent en toont tot welke objecten ze kunnen worden gerecycleerd”, zegt Christiaan Leysen (UAntwerpen/imec). “Het toestel scant het aangeboden voorwerp en zegt dan of er goud, zilver en andere zeldzame metalen inzitten. We willen de mensen bewustmaken van de verschillende grondstoffen die in elektronische apparaten gebruikt worden.”

De kostbare metalen kunnen perfect gerecycleerd worden als het voorwerp in kwestie niet zomaar wordt weggegooid. Leysen: “Dat laatste gebeurt helaas nog veel te vaak. Met de GyroCatcher hopen we op een zeer toegankelijke manier een heldere boodschap uit te dragen. Alleen als iedereen een steentje bijdraagt, kunnen we dromen van een duurzamere toekomst.”

Over de visibiliteit voor hun toestel kunnen de onderzoekers alvast niet klagen. De GyroCatcher kreeg een mooie plek op het dakterras van het Belgische paviljoen op de World Expo 2020 in Dubai. Nog tot einde maart 2022 staat de scanner naast de Gyratom, een kunstwerk van Alessandro Tardioli. Met gerecycleerde panelen van het Atomium maakte hij een futuristische helikopter, geïnspireerd door de beroemde Gyronef uit Suske & Wiske.