Geneeskunde en Gezondheids­wetenschappen

Prof. Herman Goossens

Herman Goossens is professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen en Diensthoofd van het departement Klinische Biologie aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hij strijdt al jaren tegen onverantwoord antibioticagebruik, in binnen- en buitenland. De microbioloog leidt onderzoekscommissies van bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt overal om advies gevraagd. Als onderzoeker leverde hij als eerste het directe bewijs van antibioticaresistentie: wereldnieuws was het.

Een topwetenschapper als hij kan ook in de coronacrisis niet ontbreken. Professor Herman Goossens staat aan het hoofd van het project RECOVER, dat deel uitmaakt van het netwerk PREPARE (“Platform for European Preparedness Against (Re-emerging Epidemics”). Het project RECOVER werd in het leven geroepen om informatie te vergaren rond het virus door aan klinisch onderzoek te doen, mét steun van de Europese Unie. Verder staat professor Herman Goossens de pers regelmatig te woord met zijn expertise rond het coronavirus. Zo pleit hij al sinds het begin van de uitbraak voor het uitgebreid testen van de Belgische bevolking.

In het najaar van 2020 werd prof. Herman Goossens genomineerd voor de prijs 'De Ster van Europa'. Deze prijs wordt uitgereikt aan een Vlaams persoon, project of organisatie die een positieve bijdrage aan het Europese debat leverde of de Europese samenwerking in Vlaanderen op een hoger niveau tilde. Professor Herman Goossens werd genomineerd dankzij zijn rol als coördinator van PREPARE en RECOVER. Daarnaast sprong ook in het oog hoe hij op het publieke toneel zowel wetenschappelijke informatie als de Europese samenwerking in de strijd tegen corona toegankelijk maakte voor een breed publiek. 

Herman Goossens over het begin van de coronacrisis

“Op 19 januari kreeg ik het bericht dat er 150 nieuwe coronagevallen in Wuhan waren. Meteen zijn we ons beginnen organiseren om een mogelijke pandemie op te vangen. Sindsdien werk ik non-stop. Tijdens mijn weekends lees ik de nieuwste studies. Maar gelukkig zijn we allemaal gezond. Aan mijn bubbel voeg ik nog geen extra mensen toe, mijn kinderen en kleinkinderen spreek ik enkel via WhatsApp. Het enige wat ik zelf belastend vind, zijn de aanvallen en beledigingen. Voor het eerst zit ik op sociale media omdat ik wil tonen wat onderzoekers doen met belastinggeld. Wat een agressief universum is dat. Daarom probeer ik nu het aantal media-optredens te beperken.” (De Morgen, 18 mei 2020)

Meer weten over Herman Goossens?

Herman Goossens in de media

De expertise van professor Goossens werd door de media vaak ingeschakeld. Lees hier enkele artikels opnieuw. Ze zijn allemaal gratis te raadplegen.

Herman Goossens aan het woord


  • "Het is belangrijk om naast de economische aspecten van de lockdown, ook de psychosociale aspecten aan bod te laten komen in de media. Er wordt nog te weinig gezegd over de psychosociale druk op de mensen. Deze pandemie raakt de hele samenleving." (De Afspraak, 20 april 2020)
  • "Wetenschappers mogen niet verleid worden om bepaalde voorbarige conclusies uit hun studies te trekken om het beleid te beïnvloeden" (De Standaard, 2 mei 2020)
  • "Begin februari heb ik al opgeroepen om breder te testen. België heeft dat niet gedaan, en dat was een kolossale vergissing."  (Knack, 6 mei 2020)
  • "Ik zal zeer ontgoocheld zijn als men niet de moed heeft mondmaskers te verplichten" (Radio 1, 23 juni 2020)
  • “Laat ik daar heel duidelijk over zijn: de heropening van de scholen is voor mij de enige juiste beslissing. Ik heb me in het voorjaar flink geërgerd aan die mooie verhalen in het nieuws over kinderen die thuis onderwijs kregen met ouders die de hele dag mee naast de laptop zaten. Mensen toch, er zijn zoveel kinderen die in kansarme gezinnen leven, die geen laptop of internettoegang hebben en wier ouders niet kunnen helpen. Voor die kinderen móéten de scholen open." (De Morgen, 21 augustus 2020)
  • "België is stilaan de absolute quarantainekampioen van Europa aan het worden is, en dat is absurd. Maak quarantaines dus doenbaar door goed uit te kienen wie wel en niet in isolatie moet en door ze in te korten, gekoppeld aan meer testen." (De Morgen, 2 september 2020)
  • (over de corona-sneltests) "Sneltests hebben een groot potentieel bij besmettingen in groepen en bijvoorbeeld in scholen kunnen ze worden ingezet om op een snelle manier superverspreiders op te sporen." (Het Laatste Nieuws, 7 september 2020)