Geneeskunde en Gezondheids­wetenschappen

Prof. Pierre Van Damme

Pierre Van Damme wordt in het licht van de coronapandemie vaak ingeschakeld de media. Niet onlogisch, want hij is een van Vlaanderens topwetenschappers als het gaat over infectieziektes. Aan de Universiteit Antwerpen werkt hij bij het Centrum voor Evaluatie van Vaccinaties (CEV). Daar voert hij vaccinatiestudies op, managet hij verschillende wetenschappelijke projecten in het veld van infectieziektenepidemiologie en geeft hij advies aan nationale en internationale gezondheidsinstanties. Naast die onderzoekstaken is hij vicedecaan van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en geeft hij als professor les over infectieziektes en vaccinologie.

In de coronapandemie staat professor Van Damme mee aan het roer van de Grote Coronastudie die elke dinsdag massaal wordt ingevuld. “Het blijft belangrijk dat mensen die enquête elke week invullen”, zegt Pierre Van Damme daarover. “Alleen zo hebben we de mogelijkheid om de beste projecties te maken over de evolutie van de besmettingscurve.”

In de media

Tijdens de coronacrisis is professor Van Damme niet weg te denken uit de media. Hij deelt zijn expertise in verschillende nieuwsuitzendingen, krantenartikels en meer. Lees hier een greep uit (gratis te raadplegen) artikels:

Pierre Van Damme aan het woord

  • “De immuniteit in de bevolking groeit traag. Dat is eigenlijk goed, want als we wél snel waren gegaan, hadden we de piek gehad die we net wilden vermijden.”  (De Standaard, 10 april 2020)
  • “[De concurrentie rond de coronavaccins] ziet er veelbelovend uit, maar in de race naar een vaccin gaan nog veel kandidaten afvallen. We hopen volgend jaar verschillende types te hebben want de vraag is enorm.” (Het Nieuwsblad, 27 april 2020)
  • "De nieuwe samenleving zal er een zijn met een mondmasker" (Terzake, 28 april 2020)
  • “Om het virus uit te roeien, heb je een vaccinatiegraad van 60 tot 65 procent van de wereldbevolking nodig. Dan mogen natuurlijk niet te veel bevolkingsgroepen zich tegen vaccinatie verzetten. Anders blijft het virus circuleren en zullen er mensen blijven sterven.” (Knack, 6 mei 2020)
  • “De verantwoordelijkheid van de burgers zal bepalend zijn voor het verdere verloop [van de coronapandemie]. Hoe groot de tweede golf van besmettingen wordt, ligt in de handen van de bevolking. Het gezond verstand moet primeren.” (De Standaard, 7 mei 2020)
  • "Antistoffen voor covid-19 mogen geen gevoel van valse veiligheid geven, want we weten nog niet wat dat wil zeggen" (Het Grote Corona Debat, 9 mei 2020)
  • [Over de snelle ontwikkeling van mogelijke corona-vaccins] "Coronadossiers krijgen voorrang, waardoor je een paar maanden wint. Maar alle stappen worden wel nog altijd gevolgd. De geneesmiddelenagentschappen en ethische comités geven nooit een 'go' als niet aan alle strikte voorwaarden is voldaan." (De Morgen, 12 juni 2020)
  • "Een vaccin in 2020? Geef mensen geen valse hoop." (Knack, 8 juli 2020)
  • "Antwerpen was de grootste broeihaard [tijdens de opflakkering van de coronapandemie in juli en augustus] en daar is snel en streng ingegrepen. Dat vertaalt zich zeer duidelijk en rechtstreeks in de evolutie van de curve." (De Morgen, 3 september 2020)
  • "Kerstmis op de traditionele manier, met z'n allen rond dezelfde tafel? Nee, dat gaat moeilijk zijn. Als we Kerstmis dit jaar op een creatieve en coronaveilige manier vieren, dan is de kans groot dat iedereen er nog is om het volgend jaar weer op de manier te doen die we gewoon zijn." (Het Belang Van Limburg, 9 september 2020)

Hoe beleeft Pierre Van Damme de coronacrisis?

“Ik begin vroeg en eindig laat. Ik slaap zo’n 4 à 5 uur per nacht. Om zes uur ’s ochtends heb ik met mijn echtgenote een uurtje qualitytime met koffie tot 7u. Daarna vul ik mijn dag met mails beantwoorden, wetenschappelijke literatuur bijhouden, afstandscolleges geven en meer. Mijn dag stopt doorgaans om 1 à 2 u ’s nachts. Sinds de coronacrisis wonen twee van mijn drie volwassen kinderen opnieuw thuis. Ik durf te zeggen dat ik door het coronavirus closer ben geworden met mijn kinderen.” (Gazet van Antwerpen, 18 mei 2020)

Meer weten over Pierre Van Damme?