Side header image

10 jaar Universiteit Antwerpen

Op 15 oktober 2013 vierde de UAntwerpen feest. Tien jaar geleden smolten UFSIA, RUCA en UIA succesvol samen tot de huidige Universiteit Antwerpen. Het was een boeiende, leerrijke periode, en het resultaat mag er zijn. Hieronder enkele foto's van het feest.

Universiteit Antwerpen viert 10-jarig bestaan

De Universiteit Antwerpen viert feest. Tien jaar geleden smolten UFSIA, RUCA en UIA succesvol samen tot de huidige Universiteit Antwerpen. Het was een boeiende, leerrijke periode, en het resultaat mag er zijn.

Tien jaar geleden was het Antwerpse universiteitslandschap versnipperd. De drie kleinschalige universiteitjes konden niet op tegen grote kleppers als Gent en Leuven. Er was nood aan verandering. Alain Verschoren, rector van de Universiteit Antwerpen en voormalig RUCA-rector: “Als je de studenten iets wil meegeven voor het leven, moet je de schaal vergroten. Ofwel ga je mee met je tijd, ofwel ben je een dinosaurus en sterf je uit.” Carl Reyns, voormalig UFSIA-rector, vult aan: “Een belangrijke externe trigger die de fusie versneld heeft, was de Bologna-hervorming en de invoering van de bachelor-master-structuur.”

Hoewel de instellingen bij het begin van de eenmaking bang waren dat ze hun eigenheid zouden verliezen, is er bij het opmaken van de balans na tien jaar Universiteit Antwerpen absoluut reden om te feesten. Verschoren: “Ik ben ervan overtuigd dat de verschillen zijn weggewerkt. We zijn nu echt één universiteit. Op tien jaar tijd is de universiteit een financieel gezonde instelling geworden. De studentenaantallen zijn exponentieel gestegen, van 7500 in 2003 tot ongeveer 20 000 nu. De universiteit geniet bekendheid in binnen- en buitenland en kan qua output een indrukwekkend palmares voorleggen.” Ook Josse Van Steenberge, voormalig UIA-rector, blikt met trots terug op de voorbije tien jaar: “We hebben de fusie niet alleen meegemaakt, maar we hebben ze ook mee gemaakt.”

Toekomst
Verschoren: “De bedoeling is de volgende jaren vooral in kwaliteit te groeien. Ik wil dat het niveau verscherpt wordt en dat we op bepaalde thema’s de beste in Vlaanderen worden. In negen domeinen behoort het Antwerpse onderzoek nu al tot de wereldtop: geneesmiddelenonderzoek, ecologie en duurzame ontwikkeling, transport en logistiek, beeldvorming, infectieziekten, materiaalkarakterisatie, neurowetenschappen, sociaal-economisch beleid en geschiedenis van de grootstad. Onze uitdaging wordt het combineren van kwantiteit met kwaliteit, van trots met bescheidenheid. Ik ben erg fier op onze universiteit zoals ze nu is, en kijk vol verwachting uit naar de volgende tien jaar.”

Bekijk het fotoverslag