Side header image

Alumni Bart en Stijn Peeters: twee handen op één buik

Bart Peeters ontving in augustus – 36 jaar na datum – eindelijk zijn diploma Germaanse. Dat lag stof te vergaren op de diplomadienst van onze universiteit.  Nooit afgehaald, nooit nodig gehad. Hij krijgt meteen felicitaties van manager en broer Stijn. “Eindelijk een diploma!”

Bart Peeters’ kersverse plaat Brood voor Morgenvroeg ligt er en dat viert hij met een twee jaar durende theatertournee die op 4 oktober 2017 op gang wordt getrapt. Dit najaar gooit hij nieuw jong comedytalent Voor de Leeuwen op Eén en speelt hij opnieuw de immer enthousiaste coach in The Voice van Vlaanderen op VTM. Broer en manager Stijn Peeters schept mee orde in de chaos, en creëert tijd in de drukte. Twee alumni van de Universiteit Antwerpen, twee handen op één buik.

“Toen ze vroeger op die formulieren van het PMS vroegen: ‘Wat wil je later worden?’, zei mijn vader altijd: ‘Vul maar ‘germanist’ in’”, vertelt Bart. “Dus dat deed ik dan. En toen ik dan later effectief een hogere studie moest kiezen en opnieuw die vraag kreeg, antwoordde ik: ‘Germanist zeker?’ En dat werd het dan.”

“Ons vader zei: ‘De universiteit zet je geest open’, dus mogelijk is mijn geest effectief geopend door mijn studie. Door op een diepzinnige manier met Engelse grammatica of filosofie om te gaan, heb ik misschien ook wel geleerd op een diepzinnige manier met mijn gitaar of met mijn publiek om te gaan. Ik geloof wel dat het feit dát ik gestudeerd heb, geholpen heeft om makkelijker en met minder stress met dingen om te gaan.”

“Ik heb de voorbije maanden mijn nieuwe plaat Brood voor Morgenvroeg afgewerkt, en ik denk dat het mede dankzij mijn studie is dat ik in staat ben teksten scherper en beter te maken”, meent Bart. “Ik heb daar in Germaanse de nodige brain tools voor aangereikt gekregen.

Acteur-architect
Broer Stijn daarentegen was eigenlijk voorbestemd om acteur te worden. “Nand Buyl bood mij op mijn 18de een contract aan als fulltime acteur, maar dat heb ik geweigerd, want ik wist toen al dat mijn toekomst elders lag. Al op mijn 12de zei ik dat ik architect wilde worden. Ik vond mijn opleiding architectuur erg interessant. Ze heeft me niet alleen een fantastische vrouw opgeleverd, ik heb er vooral geleerd dat er geen waarheden bestaan.”

“Antwerpen had toen de beste architectenopleiding van Vlaanderen, met echte toparchitecten als prof. Die hadden allemaal hun eigen waarheid, en ik ontdekte dat ik op zoek moest naar een genuanceerde eigen waarheid. Ik heb tijdens mijn opleiding vooral geleerd om analytisch te denken. Architectuur heeft weinig te maken met fantasie, het is leren in een logische volgorde dingen aftoetsen. Dat doe ik nu ook nog in mijn job als artiestenmanager.”

Lees het volledige verhaal van de alumnibroers Bart en Stijn Peeters in het magazine van de Universiteit Antwerpen, editie september 2017