Side header image

Herdenking gesneuvelde studenten Grote Oorlog

Poppies betuigen eer aan jonge oorlogsslachtoffers

UAntwerpen herdenkt op 9 november 2018 gesneuvelde studenten van Grote Oorlog

Op 11 november is het precies honderd jaar geleden dat de wapens zwegen. Twee dagen eerder herdenkt de Universiteit Antwerpen de studenten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurt in aanwezigheid van studenten, schoolkinderen en militairen.

Vrijdag 9 november 2018 om 13 uur

klaprozen herdenking WOILocatie
UAntwerpen Stadscampus
Sint-Ignatiuskapel
Prinsstraat 13
2000 Antwerpen

communicatie@uantwerpen.be

Aan de ingang van de Sint-Ignatiuskapel op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen hangt een herdenkingsplaat voor de studenten die sneuvelden tijdens de wereldbrand. “Het Hof van Liere was toen de thuishaven van de Ecole Supérieure de Commerce Saint-Ignace, voorloper van de latere UFSIA en dus ook van de eengemaakte Universiteit Antwerpen”, legt rector Herman Van Goethem uit.

Op de plaat staan de namen van ongeveer honderd studenten. Prof. Alex Vanneste deed enkele jaren geleden onderzoek naar de namen van de gesneuvelden. Bij (oud-)medewerkers, alumni en studenten van de huidige generatie is gezocht naar familieleden, maar dat leverde niets op: de kans dat die jonge kerels al kinderen hadden, is zeer klein.

“Ruim de helft van de slachtoffers was amper 22 jaar oud, velen waren nog jonger”, zegt Vanneste, die de persoonlijke verhalen van de slachtoffers soms wel op het spoor kwam. “De eerste gesneuvelde, de 23-jarige Felix Hanegraef uit Berchem, viel waarschijnlijk al op de tweede oorlogsdag, toen er heftig strijd geleverd werd bij de Luikse forten.”

Zelfgemaakte poppies
Bij de herdenking op vrijdag 9 november betrekt de universiteit ook de kinderen van de lagere balletschool Prins Dries, gelegen aan de overkant van de Prinsstraat. Zeventig kinderen vormen samen met vertegenwoordigers van de studentenclubs een erehaag tijdens het aantreden van de vaandels en leggen later zelfgemaakte poppies op het altaar van de kapel. Vier leerlingen brengen ‘In Flanders Fields’ en ‘In Vlaamse Velden’.

Vanuit militaire hoek zullen er vertegenwoordigers zijn van de Koninklijke Vereniging 5 Linie Regiment en van het Royal British Legion. De Red Hackle Pipe Band zorgt voor de muzikale ondersteuning. Afgesloten wordt er met The Last Post.