Side header image

Maatregelen coronavirus voor studenten

Het coronavirus COVID-19 verspreidt zich in de hele wereld. De Universiteit Antwerpen vraagt al haar studenten om mee te werken om een verdere verspreiding van het virus te vertragen. Hieronder geven we je een alfabetisch overzicht van de algemene maatregelen. Meer gedetailleerde informatie en specifieke maatregelen vanuit de faculteit of van docenten vinden studenten terug op Blackboard.

Bibliotheken

De bibliotheken zijn tot nader order gesloten. Meer informatie vind je op de website van de bibliotheek.

Buitenland

Buitenlandse reizen zijn niet meer toegelaten. Aan alle studenten in het buitenland raden we aan naar huis terug te keren. Bij terugkomst in België gelden de voorschriften van de overheid.

Cursusdiensten

De cursusdiensten blijven open achter gesloten deuren. Ze voorzien een online dienstverlening en levering per post. Meer informatie vind je op www.cursusdienst.be.

Examens

De examenperiode in juni vindt wel degelijk plaats. Wel wordt ze met één week opgeschoven. Dat wil zeggen dat de examenperiode begint op 1 juni (Pinkstermaandag) en eindigt op 3 juli 2020. Alle opleidingen werken momenteel een aangepaste planning uit. Uiterlijk op 30 april weten studenten waar en wanneer ze verwacht worden voor de examens. We houden studenten op de hoogte via Blackboard.

De examens worden op een veilige manier georganiseerd, conform de richtlijnen die op dat moment gelden. We gaan ervan uit dat studenten zich in deze periode zullen mogen verplaatsen om examens af te leggen, en dat ook een mondelinge examencomponent eventueel kan worden georganiseerd, mits strikte inachtneming van social distance. Studenten zullen dus veel meer verspreid worden en de circulatie van studenten wordt zorgvuldig uitgetekend. Voor grote groepen zullen we naast de universiteitsgebouwen ook gebruik maken van Antwerp Expo. Examenroosters kunnen nog worden aangepast.

Lees de maatregelen in detail

komida

De studentenrestaurants van komida zijn gesloten. Voorlopig t.e.m. 3 mei 2020.

Ondersteuning

Studenten die het in deze dagen moeilijk hebben, en behoefte hebben aan hulp of een gesprek kunnen terecht bij onze studentenbegeleiders en -psychologen van het STIP.

Ondervind je financiële moeilijkheden door de maatregelen van het coronavirus? Dan kan je als student een aanvraag indienen voor een financiële toelage bij de Sociale Dienst via socialedienst@uantwerpen.be. Je kan je vragen ook stellen via chat.

Onderwijs

De modus van online lesgeven en afstandsonderwijs wordt tot het einde van dit semester aangehouden. Studenten vinden meer gedetailleerde informatie over hun opleiding op de faculteits- en cursuspagina’s op Blackboard.

Wat brengt de toekomst voor academiejaar 2020-2021? 
Het laatste semester van het voorbije academiejaar gooiden we de klassieke werkvormen volledig om en werd overgeschakeld naar afstandsonderwijs door de coronasituatie.

Het is de bedoeling om volgend academiejaar 2020-2021 terug sterk in te zetten op contactonderwijs en face-to-face begeleiding van studenten voor zover dat op dat moment mogelijk is en mits inachtneming van alle nodige veiligheidsmaatregelen zoals social distancing, handhygiëne, mondmaskers,...

Daarnaast evalueert de universiteit tijdens de zomermaanden de aanpak van de nieuwe online onderwijsinitiatieven van de voorbije periode. Een aanpak die positieve effecten had nemen we mee naar volgend academiejaar en combineren we zoveel mogelijk met contactonderwijs in veilige omstandigheden.

Zo evoleren we het volgende academiejaar naar een ‘blend’ van intensief contactonderwijs met afstandsonderwijs, dat past bij de keuze voor studentgecentreerd onderwijs aan de Universiteit Antwerpen.
 

Stages, practica, bachelor- en masterproeven

De verantwoordelijke docenten werken hiervoor ad hoc oplossingen uit. Ze houden hun studenten op de hoogte via Blackboard en/of mail.

Vanuituwkot.be

Op www.vanuituwkot.be vind je heel wat initiatieven terug voor en door studenten. Van examentips tot ontspanning, activiteiten van studentenclubs enz. Zelf een idee of leuk verhaal? Dien het in via het aanvraagformulier.

Meer info

Lees de FAQ's

Top