Onderwijs en faciliteiten

Update 19 april 2021

Een bijzonder academiejaar, dat is het in ieder geval. Maar dat wil niet zeggen dat er niets mag of kan. Hieronder geven we je een algemeen overzicht van hoe UAntwerpen eruit ziet in coronatijden. Meer gedetailleerde informatie van alle maatregelen vind je als student terug op Blackboard.

Onderstaande maatregelen gaan in vanaf 19 april en zullen blijven gelden tot nader bericht. Dit is afhankelijk van de epidemiologische situatie en de beslissing van de overheid.

  • Practica mogen on campus, voor alle opleidingen, indien ze niet kunnen worden vervangen door online alternatieven. Het gaat dan bv. over labo’s, vaardigheidstrainingen, ontwerpstudio’s,  of andere oefensessies, seminaries of interactiemomenten die niet online kunnen worden aangeboden zonder reëel leerverlies of uitholling van de leerdoelstellingen.
  • Alle andere lessen worden  in regel online gegeven, maar voor alle studenten kan een beperkt aantal onderwijsactiviteiten op de campus georganiseerd worden, met een maximale bezettingsgraad van 20%. De faculteiten bekijken de concrete invulling en volgen dit ook op. Raadpleeg dus zeker de facultaire infopagina’s.
  • Stages kunnen gewoon blijven doorgaan omdat hier de regels van de werkplek van toepassing zijn.
  • Activiteiten gekoppeld aan bachelor- en masterproeven en geplande evaluaties en examens kunnen doorgaan met inachtneming van alle coronaveiligheidsmaatregelen.
  • Evaluaties op de campus zijn mogelijk. De examens van juni 2021 zullen doorgaan zoals in de vorige examenperioden.

Bibliotheek

Wie thuis geen eigen studieplek heeft, kan terecht in de bibliotheek. Deze is toegankelijk voor de studenten en medewerkers van UAntwerpen mits reservatie.

Veiligheid op de campus

Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk van thuis uit studeert. Kom je toch naar de campus, dan houden we het graag veilig. Draag zorg voor elkaar en respecteer op elk moment deze regels:​

  • Hou afstand van mekaar (anderhalve meter = anderhalve meter)
  • Reinig regelmatig je handen
  • Verplichting om mondmasker te dragen in de binnenruimten op de campussen. Enkel eten/drinken is toegelaten zonder mondmasker. Eten en drinken gebeurt individueel én op minstens 1.5m afstand tussen de omstaanders  (ook geen food-sharing!)​
  • Er geldt ook buiten een mondmaskerplicht in een straal van 200 meter rond de ingangen van UAntwerpen-gebouwen.

Wat kan er nog, naast studeren?

Op www.vuas.be ontdek je welke virtuele evenementen de studentenverenigingen organiseren.

Neem een kijk je op Samen Sterk tijdens corona voor nog meer leuke activeiten waarbij je medestudenten live kan ontmoeten.

Sport 
Via de UAntwerpen Plus Pass kan je deelnemen aan een ruim aanbod online groepslessen.

Eten
Op dit moment (update 19 oktober) kan je jammer genoeg niet ter plaatse eten in de studentenrestaurants van komida. Er is wel nog steeds een afhaalmogelijkheid. 

Op kot
Zorg ook op kot van mekaar en hou het veilig. Deze richtlijnen kunnen je daarbij helpen.

Activiteiten voor studenten tijdens corona
Op deze pagina vind je een overzicht van leuke activiteiten voor studenten in deze moelijke tijden. 

Nood aan een babbel? 

Heb je het even moeilijk of heb je nood aan een babbel? Een heleboel mensen staan voor je klaar. Via het STIP kan je terecht bij onze studentenbegeleiders en -psychologen. Je kan ze bereiken via telefoon, e-mail of chat. Een persoonlijk gesprek kan ook online via video.

Ook de studenten van Students for Students staan voor je klaar. 

Hulp nodig bij je studies? 

Op je faculteit staat je studietrajectbegeleider voor je klaar. Je vindt de contactgegevens op de Blackboardpagina van jouw faculteit. Ook bij het STIP kan je terecht voor hulp bij je studies. 

Tips en workshops
Tips nodig rond studiemethode, het aanpakken van uitstelgedrag of faalangst? Neem een kijkje op deze Blackboardpagina. Je vindt er praktische tips, maar ook (online) workshops ronds studeren. 

Andere vormen van steun
Op Blackboard > Ondersteuning vind je de weg naar alle mogelijke vormen van ondersteuning die we je bieden. Van hulp bij je studieplanning tot praktische vragen rond ICT, administratie of studentenjobs.

Financiële steun
Ondervind je financiële moeilijkheden door de coronamaatregelen? Dan kan je een financiële toelage vragen bij de Sociale Dienst via socialedienst@uantwerpen.be.

Geen laptop? Huur of leen er een
​Beschik je over onvoldoende middelen om een eigen laptop aan te schaffen? Misschien is een leen- of huurlaptop wel iets voor jou. Lees meer over deze regeling op Blackboard.

Kan ik nog naar het buitenland?

Reizen in het tweede semester van 2020/21 blijft risicovol. De huidige situatie vraagt dan ook om een zorgvuldige afweging van het risico en van de haalbaarheid van internationale studentenmobiliteit. De mobiliteit moet niet alleen veilig kunnen verlopen, maar je moet ook de academische doelstellingen van je opleiding kunnen behalen. 

Studenten contacteren de internationale coördinator binnen hun faculteit voor meer info over de regels binnen je opleiding. Reizen buiten Europa moeten in elk geval door de Commissie Risicobestemmingen worden goedgekeurd. Bespreek ook dit met de internationale coördinator van je faculteit.

Naar UAntwerpen in coronatijden

Wat moet je doen op en rond de campus? Dit zijn de belangrijkste maatregelen.