Side header image

Stages

Stages
Stages maken 100% deel uit van elke opleiding op de Universiteit Antwerpen. 

Studenten kunnen veel meer dan ze denken te kunnen. Een stage is het ideale instrument om hen dat inzicht bij te brengen. En dus integreert tegenwoordig bijna elke opleiding een stage in het curriculum.

Springplank naar een eerste job

​Stage lopen: voor dokters in spe hoort het er al tientallen jaren bij. Veel minder vanzelfsprekend was een stage in andere universitaire opleidingen, maar daar kwam de voorbije jaren verandering in. De Universiteit Antwerpen vindt het belangrijk om haar studenten via de stage te laten kennismaken met het werkveld. Voor heel wat studenten blijkt die periode van meedraaien ook een ideale springplank naar een eerste job. De bedrijfswereld juicht die evolutie toe en wil zelfs nog meer werk maken van het zogenaamde werkplekleren.

Ann De Schepper, vicerector Onderwijs: 'Het vakinhoudelijke bieden we onze studenten aan in hun opleiding. Maar andere heel belangrijke dingen zoals initiatief nemen en creatief denken, ontwikkel je vaak beter op de werkvloer. Een stage is voor jongeren ook heel belangrijk om te ontdekken over welke competenties ze precies beschikken. Daarnaast past het aanbieden van een stage ook in onze studentgecentreerde aanpak. Studenten moeten zelf uitmaken welke richting ze uiteindelijk uit willen met hun diploma. Welk soort onderneming of organisatie past het best bij iemands profiel? Wil ik, met mijn diploma chemie binnenkort op zak, een job in een onderzoekslab, of geef ik toch de voorkeur aan een meer coördinerende functie in een productieomgeving? Een stage is een prima hulp om dergelijke beslissingen te nemen.'

'Stages kunnen remedie zijn tegen jobhoppen' 
Oud-studenten blikken doorgaans met voldoening terug op hun stage. Vaak opende die immers de deur richting eerste job. 

Lees het stagedossier in het Magazine van de Universiteit Antwerpen (december 2018)